Η κυριαρχία και το... repeat

Το 2005 στη Μόσχα, η Μακάμπι Τελ Αβίβ θα επαναλάβει το περσινό της κατόρθωμα και θα κατακτήσει για δεύτερη διαδοχική χρονιά τον τίτλο της Ευρωλίγκα, εμφανίζοντας στο παρκέ μία από τις πιο ελκυστικές ομάδες, που έχουν περάσει από τη διοργάνωση. Η «ομάδα του λαού», με τον Πίνι Γκέρσον στον πάγκο, θα επικρατήσει της Ταού Κεράμικα στον τελικό (90-78), χάρη στο… σόου του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και θα κατακτήσει το τελευταίο (μέχρι και σήμερα) ευρωπαϊκό της τρόπαιο.

Ο αγώνας:

Η Ταού Κεράμικα προηγήθηκε 5-2 στο ξεκίνημα με καλάθι του Άρβιντας Ματσιγιάουσκας, αλλά η Μακάμπι απάντησε γρήγορα

με τους Βούισιτς και Γιασικεβίτσιους (6-5). Η ομάδα του Πίνι Γκέρσον βρήκε γρήγορα ρυθμό στην επίθεση, χάρη στον Λιθουανό γκαρντ και προηγήθηκε 12-5. Ο Νέστορας Κόμματος με τρίποντο έστειλε τη διαφορά πάνω από τους δέκα πόντους (24-13), ενώ ο Μπαστόν έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο με ένα εντυπωσιακό κάρφωμα (26-15).

Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς έριξε στο παρκέ του Πριτζιόνι και Καλντερόν, προκειμένου να καταφέρει να ελέγξει το ρυθμό του αγώνα, η Μακάμπι όμως, παίζοντας σε πολύ υψηλό τέμπο, όπως όλη τη χρονιά, ήταν εξαιρετική επιθετικά και διατηρούσε το ασφαλές προβάδισμα. Χρειάστηκε ακόμα ένα καλάθι του πολύ καλού Νέστορα Κόμματου κι η διαφορά να φτάσει στη μέγιστη τιμή της (36-20), ώστε η ισπανική ομάδα να αφυπνιστεί και να αντιδράσει.

Με συνεχόμενους πόντους από τους Ματσιγιάουσκας και Σπλίτερ κι ένα μικρό σερί 7-0, η Ταού μείωσε σε 39-31. Ένα τρίποντο όμως του Γιασικεβίτσιους και μία ασσίστ του ίδιου παίκτη στον Μπαστόν, έστειλαν ξανά τη διαφορά στους 13 πόντους (44-31). Ο Μπαστόν, με ακόμα ένα εντυπωσιακό κάρφωμα, κι ο Κόμματος διαμόρφωσαν το 50-39, που ήταν και το σκορ ημιχρόνου.

Στο τρίτο δεκάλεπτο, η Ταού προσπάθησε να πλησιάσει και να μπει ξανά στην διεκδίκηση του αγώνα. Με τον Χάνσεν «ζεστό» από τα 6,25μ, τον Ματσιγιάουσκας να ανεβάζει την απόδοσή του και τη Μακάμπι φορτωμένη με πολλά φάουλ, η ισπανική ομάδα κατάφερε να επιστρέψει, μειώνοντας στους δύο πόντους (62-60), ενώ η περίοδος έκλεισε στους τρεις (65-62).

Στην τελευταία περίοδο ήταν η ώρα του Γιασικεβίτσιους να μιλήσει. Ο Λιθουανός σταρ έκανε τα πάντα στο γήπεδο. Σκόραρε όταν η μπάλα έκαιγε, μοίρασε σωστά το παιχνίδι, έδωσε πάσες έτοιμα καλάθια στους συμπαίκτες του και το κυριότερο από όλα, έδωσε εξαιρετικό ρυθμό στη ομάδα του. Το αποτέλεσμα ήταν η Μακάμπι να ξεφύγει ξανά στο σκορ και να φτάσει χωρίς άγχος στο φινάλε του αγώνα, κατακτώντας το δεύτερο διαδοχικό της τρόπαιο.

Πολυτιμότερος:

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης του Φάιναλ Φορ της Μόσχας με 22 πόντους (4/8δ,3/4τρ, 5/5β), 6 ριμπάουντ, 5 ασσίστ, 2 κλεψίματα και 3 κερδισμένα φάουλ στον τελικό. Ο Λιθουανός άσσος πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση και τον ημιτελικό κόντρα στον Παναθηναϊκό με 13 πόντους (2/6δ, 1/3τρ, 6/7β), 8 ασσίστ και 6 κερδισμένα φάουλ σε 34 λεπτά συμμετοχής.

Το κλειδί:

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης της «ομάδας του λαού», ενώ οι Βούισιτς και Μπαστόν ήταν εξαιρετικοί. Αν πρέπει να βρούμε το κάτι διαφορετικό, την έκπληξη, τότε ο Νέστορας Κόμματος ήταν αυτός, που δεν περίμεναν ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς κι οι παίκτες του. Ο Έλληνας άσσος έδωσε λύσεις κι επιπλέον μία ακόμα απειλή για την ομάδα του από την περιφέρεια, έχοντας 13 πόντους με εξαιρετικά ποσοστά (1/1δ, 3/4τρ, 2/2β), ενώ πήρε 3 ριμπάουντ, έκανε 2 κλεψίματα και κέρδισε 2 φάουλ σε 22 λεπτά συμμετοχής.

Οι ημιτελικοί:

Η Μακάμπι στον ημιτελικό απέκλεισε τον Παναθηναϊκό με 91-82. Η ομάδα του Πίνι Γκέρσον ήταν σαφώς ανώτερη από αυτή της ελληνικής ομάδας και δίκαια πήρε το εισιτήριο για τον τελικό, έχοντας 6 (!) παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Κορυφαίοι για την ομάδα του Ισραήλ οι Γιασικεβίτσιους (13π, 8ας), Σαρπ (20π), Πάρκερ (13π) και Μπαστόν (14π). Από τον Παναθηναϊκό ξεχώρισε ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 16 πόντους, ενώ καλοί ήταν κι οι Σκεπάνοβιτς (16π) , Κουτλουάι (17π).

Στον άλλο ημιτελικό η Ταού Κεράμικα έκανε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις σε Φάιναλ Φορ, όχι λόγω διαφοράς δυναμικότητας (και πώς να το πει κανείς όταν οι Ισπανοί έχουν Ματσιγιάουσκας, Σκόλα, Καλντερόν, Πριτζιόνι), αλλά επειδή η ΤΣΣΚΑ ήταν αήττητη μέχρι τότε, παίζοντας πολύ καλό μπάσκετ. Η ομάδα του Ιβάνοβιτς με κορυφαίο τον εξαιρετικό Άρβιντας Ματσιγιάουσκας (23π, 3ας, 3κλ, 8 κερδισμένα φάουλ), πήρε πανηγυρικά την πρόκριση, επικρατώντας της ομάδα των Ίβκοβιτς, Ντικούδη και Παπαλουκά με 85-78.

Μικρά μικρά:

ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν το μεγάλο φαβορί του Φάιναλ Φορ, έχοντας φτάσει εκεί αήττητη. Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς έκανε δύο ήττες στη διοργάνωση κι οι δύο στο Φάιναλ Φορ.

-Πρώτη εμφάνιση του Δημήτρη Διαμαντίδη σε Φάιναλ Φορ. Στη συνέχεια ο Έλληνας γκαρντ θα κυριαρχήσει, κατακτώντας τρεις φορές το τρόπαιο και βγαίνοντας δύο φορές πολυτιμότερος παίκτης.

-Τρίτο συνεχόμενο Φάιναλ Φορ για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και τρίτο συνεχόμενο τρόπαιο.

-Συγκινητική σκηνή στα τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού κι ενώ όλα είχαν κριθεί με τον Λιθουανό γκαρντ να υποκλίνεται στο κοινό της Μακάμπι, που τον αποθεώνει, ενώ έχει κάνει ήδη γνωστή την απόφασή του να δοκιμάσει την τύχη του στο NBA.

-Το 2005 ήταν η πρώτη φορά, που διοργανώθηκε το Φάιναλ Φορ σε χώρα του ανατολικού μπλοκ

-Σε ακόμα ένα Φάιναλ Φορ οι οπαδοί της Μακάμπι ήταν αυτοί που κυριάρχησαν, έχοντας προμηθευτεί από νωρίς τα εισιτήριά τους για Μόσχα.

-Τρίτος σερί χαμένος ημιτελικός σε Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τους Παπαλουκά, Ίβκοβιτς.

Η πορεία:

Η ομάδα του Πίνι Γκέρσον δεν ήταν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της Ευρωλίγκα. Έγινε όμως στην πορεία, χάρη στο εξαιρετικό μπάσκετ, που έπαιξε, στηριζόμενη αφενός μεν στη φιλοσοφία του προπονητή της, αφετέρου δε στο επιθετικό ταλέντο και τα αθλητικά προσόντα των παικτών της. Η Μακάμπι του 2005 παρουσίασε πολύ ελκυστικό μπάσκετ, συνδυάζοντας το θέαμα με την ουσία και τη μπασκετική ευφυΐα με τη δύναμη.

Αναλυτικά η πορεία της Μακάμπι:

Πρώτη φάση:
Ζαλγκίρις - Μακάμπι 75-102
Μακάμπι - Σιένα 93-88
Βιλερμπάν - Μακάμπι 80-85
Μακάμπι - Σκαβολίνι 123-73
ΑΕΚ - Μακάμπι 110-113
Ολίμπια Λουμπλιάνας - Μακάμπι 93-81
Μακάμπι - Μπαρτσελόνα 84-59
Μακάμπι - Ζαλγκίρις 102-104
Σιένα - Μακάμπι 86-90
Μακάμπι - Βιλερμπάν 89-69
Σκαβολίνι - Μακάμπι 97-95
Μακάμπι - ΑΕΚ 93-92
Μακάμπι - Ολίμπια Λουμπλιάνας 95-82
Μπαρτσελόνα - Μακάμπι 81-79

Top-16:
Μακάμπι - Ούλκερ 90-59
Μακάμπι - Σιένα 85-84
Τσιμπόνα - Μακάμπι 74-91
Ούλκερ - Μακάμπι 67-83
Μακάμπι - Τσιμπόνα 83-75
Σιένα - Μακάμπι 68-81

Πλέι οφ:
Μακάμπι - Σκαβολίνι 88-60
Σκαβολίνι - Μακάμπι 100-103

Φάιναλ Φορ:
Μακάμπι - Παναθηναϊκός 91-82
Μακάμπι - Ταού Κεράμικα 90-78

Το φύλλο αγώνος του τελικού:

Διαιτητές: Μπραζάουσκας - Κατσάρο - Γιούνγκεμπρντ
Τα δεκάλεπτα: 26-15, 50-39, 65-62, 90-78.
Μακάμπι (Γκέρσον): Μπαστόν 18, Βούισιτς 13, Σαρπ, Πάρκερ 12, Σέλεφ, Μπερστάιν 8 (2), Χαλπερίν 2, Ντοταν 2, Γιασικεβίτσιους 22 (3), Κόμματος 13 (3), Γκριν.
Ταού Κεράμικα (Ιβάνοβιτς): Σκόλα 21, Πριτζιόνι, Χάνσεν 13 (3), Ματσιγιάουσκας 13, Καλντερόν 16 (3), Βιντάλ 5, Ντέιβιντ 4, Σπλίτερ 6, Γκαμπίνι, Μπετς.

Keywords
Τυχαία Θέματα