Η φανέλα μετράει ακόμη

Όσο κι αν θαυμάζω τον Κόμπι Μπράιαντ, δεν μπορώ να τον αποθεώσω ολοκληρωτικά για την -από την πλευρά του- απόφασή του να επεκτείνει το συμβόλαιό του με τους Λέικερς, γιατί τα. 48,5εκατ.δολ. που θα λάβει ως το 2016 (πέρα από τα 30,5εκατ. του φετινού μισθού του) μάλλον είναι ένας εξαιρετικός λόγος για να το πράξει. Ωστόσο, ακόμη και αν κάποιοι ισχυριστούν ότι ο 35χρονος σταρ θα αμείβεται με υπερβολικά πολλά χρήματα στην ηλικία των 37-38 ετών, η άμεση «αμερικάνικη» και τεχνοκρατική

απάντηση είναι πως ο αρχηγός της ομάδας του Λ.Α., όπως θα λέγαμε «μπακαλίστικα» στην Ελλάδα, «τα βγάζει τα λεφτά του» και κάνει απόσβεση της επένδυσης των «Λιμναίων». Όχι μόνο για τους 5 τίτλους πρωταθλητή που έχει κατακτήσει, αλλά και γιατί τα έσοδα των Λέικερς από την «εκμετάλλευση» του ονόματός του είναι τεράστια. Και ενδεχομένως πολλά περισσότερα από τα. 328.238.062δολ.(!!!) που θα του έχουν βάλει στον λογαριασμό του ως τον Ιούνιο του 2016! Ούτως ή άλλως, η παρουσία του αυξάνει και την αξία της ομάδας, όπως συνέβη και με τον ΛεΜπρον Τζέιμς, που σύμφωνα με το «Forbes» πήγε το 2010 στο Μαϊάμι που άξιζε τότε 364εκατ.δολ.και πλέον η αξία των Χιτ αποτιμάται στα 625εκατ.!

Ο Κόμπι ξεκίνησε το 1996 στο Λ.Α. με μισθό 1.015.000δολ. και πλέον είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του ΝΒΑ. Αν και το λοκ-άουτ του 1998, έδωσε στη Λίγκα την δυνατότητα να περιορίσει τα τεράστια (7ετή) συμβόλαια, όπως το πρώτο +100εκατ.δολ. του Γκαρνέτ στην Μινεσότα, ο Μπράιαντ κατάφερνε πάντα να ανεβάζει το κασέ του, το οποίο θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο αν υπήρχαν ως σήμερα συμφωνίες σαν του «KG». Η κουβέντα για το αν αξίζει τα χρήματά του ο Κόμπι (δεν) σηκώνει πολλή συζήτηση. Αυτό που έχει σημασία, πέρα από συμβόλαια και δολάρια, είναι η διάθεση τόσο του ίδιου όσο και της ομάδας του να (απο)δείξουν ότι στον άκρατο επαγγελματισμό της εποχής, η φανέλα ακόμη μετράει. Κι ας κοστίζει περίπου. 50εκατ.δολ..

Η απόφαση Κόμπι-Λέικερς να συνεχίσουν την συνεργασία τους και μετά τον Ιούνιο, είναι ένα σαφές δείγμα πως τα χρήματα δεν είναι το παν. Μην γελάσετε, λόγω των 48,5εκατ.! Διότι πολύ απλά ο Κόμπι θα μπορούσε να βρει κι αλλού (ακόμη και σε «μεσαία» αγορά») παρόμοια συμφωνία, λόγω του brand ονόματός του, ενώ οι Λέικερς θα ξόδευαν αυτά τα χρήματα για να δελεάσουν κάποιον από τους επόμενους σπουδαίους free-agents. Η εφημερίδα «Los Angeles Times», παραφράζοντας τον τραυματισμό του Κόμπι με το νέο συμβόλαιο, έγραψε την Τρίτη (26/11) πως «η συμφωνία θα γίνει ο. αχίλλειος της ομάδας»! Θεωρώντας πως τα πολλά χρήματα για την επέκταση του Μπράιαντ, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 37% του σάλαρι-καπ, δεν θα επιτρέψουν στην διοίκηση να «χτίσει» γύρω του μία ανταγωνιστική ομάδα για να τον βοηθήσει να κυνηγήσει το 6ο δαχτυλίδι και τους Λέικερς να ισοφαρίσουν τους (17) τίτλους των Σέλτικς. Και θυμίζοντας ότι ο Τιμ Ντάνκαν δέχτηκε να ανανεώσει στους Σπερς με λιγότερα από την αξία του, ώστε να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να παραμείνουν τα «Σπιρούνια» σε υψηλό επίπεδο, με πολλούς και καλούς παίκτες.

Μπορεί, πάντως, τόσο ο Κόμπι όσο και οι Λέικερς να έχουν αποδείξει πως σκέφτονται συνήθως τεχνοκρατικά, με μοναδικό γνώμονα τους τίτλους, όμως η νέα μεταξύ τους συμφωνία κρύβει λίγο παραπάνω. ρομαντισμό. Όταν ο Μπράιαντ ολοκληρώσει το συμβόλαιο, το 2016, θα είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που θα έχει αγωνιστεί για 20 σεζόν σε μία και μοναδική ομάδα! Ξεπερνώντας τον Τζον Στόκτον, που φόρεσε την φανέλα των Τζαζ για 19 σεζόν. Κίνηση, που αν μη τι άλλο δείχνει πως η φανέλα μπορεί ακόμη να μετράει. Έστω κι αν κοστίζει τόσο ή μπορεί να καταστρέψει τα άμεσα όνειρα στο Λ.Α, για ένα πρωτάθλημα μέσα στην επόμενη 3ετία. Οι παράγοντες των Λέικερς, πάντως, δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους πως (έχοντας εγγυημένα συμβόλαια μόνο με Νας, Σάκρε, Γιανγκ, μετά τη φετινή σεζόν) παρά τα 48,5εκατ. του Κόμπι, μπορούν να πείσουν έναν μεγάλο σταρ να υπογράψει σε εκείνους. Ο ΛεΜπρον μοιάζει μακρινό όνειρο (εκτός αν αποφασίσει να «διαλύσει» την αγορά παίζοντας με τον Μπράιαντ, με τον οποίο είναι μαζί στην Nike), ο Καρμέλο πιο κοντινό, αλλά δύσκολα θα αφήσει την αγαπημένη του Νέα Υόρκη. Και ήδη στο Λ.Α. έχουν γραφτεί εφικτοί στόχοι, όπως ο Λουόλ Ντενγκ των Μπουλς το 2014, ο Κέβιν Λαβ των Γουλβς το 2015 και ίσως επίσης το 2014 ο. Πολ Πιρς των Νετς, που ήταν μεν αρχηγός των Σέλτικς για μία δεκαετία, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λ.Α. με πόστερ των Λέικερς στο δωμάτιό του. Αλλά και ρολίστες πολυτελείας όπως οι Έρικ Μπλέντσο (Σανς), Γκόρντον Χέιγουορντ (Τζαζ), Γκρεγκ Μονρό (Πίστονς), Κάιλ Λάουρι (Ράπτορς), Σπένσερ Χόους (Σίξερς), Λανς Στίβενσον (Πέισερς). Μία πιθανή κίνηση για τον (36χρονο σε λίγους μήνες) Πιρς, πάντως, θα είναι σαφώς επικοινωνιακή, αλλά θα «απομακρύνει» και τους Λέικερς, σε «ηθικό» κομμάτι, από τους μεγάλους αντίπαλους, Σέλτικς. Διότι μπορεί να άνοιξαν και πάλι τον κουμπαρά για τον Κόμπι, αλλά τον κάνουν «Laker for life», σε αντίθεση με την Βοστόνη, που αν και διοικείται από τον Ντάνι Έιντζ, έναν παλαίμαχο παίκτη και όχι από διορισμένο τεχνοκράτη πρόεδρο, παραχώρησε πριν μερικούς μήνες τον franchise player της και πρωταθλητή το 2008, Πολ Πιρς στο Μπρούκλιν. Στο Λος Άντζελες μάλλον πιστεύουν πως μετράει ακόμη η φανέλα ενός θρύλου, έστω κι αν αυτός γερνάει (μπασκετικά) και κοστίζει ακόμη.

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα