Η Εφές "καθάρισε" τη Γαλατά και έμεινε σε θέση πρόκρισης

Η Εφές πήρε δίκαια και μάλλον άνετα το ντέρμπι της Πόλης από την, τυπικά γηπεδούχο, Γαλατά με 86-76 και παρέμεινε σε θέσεις πρόκρισης με ρεκόρ 7-7, ενώ η αντίπαλός της παρέμεινε ουραγός με 4-10 και πιθανότατα χωρίς τύχη στη διοργάνωση με την εικόνα που έδειξε.

Η ενισχυμένη με τον Μπράντον Πολ Εφές, τον οποίο ο Περάσοβιτς έριξε στην αρχική πεντάδα, έδειχνε πολύ πιο ομάδα στα πρώτα λεπτά του αγώνα. Προηγήθηκε με 6-0 στο 2'40'' και η Γαλατά κατάφερε να σκοράρει στο 3'20'' για πρώτη φορά, με εμφαή την πρόθεση μετά το τάιμ

άουτ να τροφοδοτηθεί ο Τάιους κάτω από το καλάθι, αφού μέχρι εκείνη την ώρα οι παίκτες του σούταραν αψυχολόγητα και εκτός συστημάτων.

Στο 6'30'' η Εφές ήταν μπροστά με 12-6 και στο 7'30'' με 16-8, έχοντας ανεβάσει και την πίεσή της και αποκτήσει ακόμα καλύτερο επιθετικό ρυθμό με την είσοδο του Ερτέλ. Η αλλαγή του Ντάνστον με τον Ομιτς, όμως, αποδείχτηκε... καταστροφική. Ο Σλοβένος ήταν εκτός κλίματος, ο Αταμάν... πάρκαρε τη μπάλα κάτω από το καλάθι της Εφές και η Γαλατά έκανε σερί 10-0(!), κυρίως βρίσκοντας ρυθμό και έκλεισε το δεκάλεπτο προηγούμενη με 18-16.

Οι ρόλοι είχαν αντιστραφεί πλέον. Η Εφές πελαγοδρομούσε και η Γαλατά με Γκιουλέρ και Ντίμπλερ να δίνουν ξέφρενο ρυθμό, αλλά και να εκετελούν, στο 14'30'' προηγήθηκε με +9 και το σκορ στο 31-22 μετά από σερί 9-0 από την ισοπαλία στους 22 πόντους. Ο Πλάις είχε αποτκήσει σημαντικό ρόλο, τόσο σαν... σκιάχτρο στην άμυνα όσο και σκοράροντας με άνεση μέσα από την ρακέτα και στο 15'30'' η Γαλατά απέκτησε για πρώτη φορά διψήφια διαφορά, με το 34-24.

Στο παρκέ έμοιαζε πλέον να υπάρχει μία ομάδα. το 22-11 στα ριμπάουντ ήταν ένα ενδεικτικό στοιχείο, το 1/9 τρίποντα της Εφές έδειχνε τις... απελπισμένες επιθέσεις που εκδήλωνε υπό την ασφυκτική πίεση της Γαλατά. Το 44-38 του ημιχρόνου ήταν απόλυτα δίκαιο μέχρι και... κολακευτικό για την Εφές με βάση την εικόνα του αγώνα από το 7'30'' και μετά, με Τάιους - Σιλμπ και Γκιουλέρ - Ντίμπλερ να έχουν συγκροτήσει δύο... φονικά δίδυμα για την Γαλατά.

H Εφές πήρε κουράγιο αφού δεν είχε χάσει τελείως την επαφή της με το ματς, ανασυντάχτηκε και με τον Ερτέλ να παίρνει τη μπαγκέτα, στο 23' πλησίασε μετά από ώρα σε απόσταση σουτ, 46-43. Ο εκπληκτικός Σιλμπ, όμως, ίσως στην καλύτερη φετινή του εμφάνιση έβρισκε διαρκώς τις λύσεις για τη Γαλατά και έφερε το 52-45 στο 24'.

Το 7-0 της Εφές που ακολούθησε είχε "δράστη" τον Πολ που βρήκε επιθετικό ρυθμό και έφερε την ισοπαλία στο 52-52. Οι παίκτες του Περάσοβιτς είχαν πατήσει ξανά στα πόδια τους κυρίως παίζοντας καλή άμυνα και 20'' δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της περιόδου, με τρίποντο του Χάνεϊκατ προσπέρασαν με 60-58, που ήταν και το σκορ του δεκαλέπτου.

Η Εφές είχε αποκτήσει ισορροπία και ποικιλία στον τρόπο που εκδήλωνε τις επιθέσεις της, ο Τόμας με τον Ερτέλ απειλούσαν από μακριά "αδειάζοντας" και χώρο για τν Ντάνστον και έτσι στο 31'30'' το σκορ ήταν 58-64 και ο Αταμάν καλούσε εσπευσμένα τάιμα άουτ για να μην χαθεί τελείως ο έλεγχος. Το 60-69 στο 33' δεν έδειξε ότι... κατάφερε κάτι, με το 5-0 των φιλοξενούμενων να έχε προέλθει αποκλειστικά από τα χέρια του Γκρέιντζερ. Το σερί διευρύνθηκε στο 9-0, το σκορ πήγε στο 60-73 με τον Πολ να κάνει από νωρίς... απόσβεση, ο εκνευρισμός των γηπεδούχων έφερε δύο μαζεμένες τεχνικές ποινές και αποβολή του Αταμάν, που μάλλον είχε χάσει τον έλεγχο και επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Το νερό είχε μπει στο αυλάκι πλεόν, η Εφές κράτησε με ευκολία το προβάδισμα και πανηγύρισε τη νίκη, αφού και ένα ξέσπασμα του Πρέλντζιτς με δύο τρίποντα που έφερε στο 39' το 76-82 ήρθε πολύ αργά.

ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ (Αταμάν): Πρέλντζιτς 8(2), Τάιους 15, Κορκμάζ 2, Τόμσπον 5, Σιλμπ 21, Χατσιγιέβα, Πλάις 4, Γκιουλέρ 9, Ντίμπλερ 9(1), Κοκσάλ 3


ΕΦΕΣ (Περάσοβιτς): Τόμας 5(1), Χάνεϊκατ 3(1), Μπαλμπάι 2, Μπράουν 16, Οσμάν 6, Γκρέιντζερ 9, Ομιτς, Ερτέλ 14(1), Μουτάφ, Πολ 19(3), Ντάνστον 12

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα