"Ευλογημένος για όσα έζησα"

Μπορεί να βρίσκεται στο μακρινό και… παγωμένο Καζάν, αλλά ο Ίαν Βουγιούκας δεν ξεχνά την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό. Και πώς να τα ξεχάσει από τη στιγμή που έζησε σπουδαίες στιγμές ως παίκτης του τριφυλλιού, κάτι που τον κάνει να αισθάνεται "ευλογημένος", όπως υποστήριξε ο ίδιος.

Ο Έλληνας σέντερ της Ούνικς Καζάν μίλησε στο basketblog.gr για την παρουσία του στη Ρωσία, τις αρχικές… δυσκολίες

που αντιμετώπισε, τη σημασία της αλληλοβοήθειας με τον Κώστα Καϊμακόγλου, αλλά και το… "πράσινο" παρελθόν του. Παράλληλα, τόνισε πως δεν θα έλεγε "όχι" σε ενδεχόμενο επιστροφής του στον Παναθηναϊκό, ενώ αναφερόμενος στην Εθνική ομάδα υποστήριξε πως η περσινή αποτυχία είναι ένα καλό μάθημα για την "επίσημη αγαπημένη".

Αναλυτικά:

- Πόσο εύκολο ήταν για σένα να προσαρμοστείς στα δεδομένα διαβίωσης στο Καζάν;
"Ήταν αρκετά δύσκολο να προσαρμοστώ στα καινούργια δεδομένα. Ήταν μία νέα αρχή σε ένα σχετικά άγνωστο μέρος. Οι άνθρωποι της Ούνικς έκαναν, όμως, ό,τι μπορούσαν για να μας κάνουν να νιώσουμε άνετα. Σίγουρα για μένα το πιο δύσκολο ήταν η διαφορετική γλώσσα, ο καιρός και ότι ήμουν μακριά από την οικογένεια και τους φίλους μου".

- Η ταυτόχρονη παρουσία του Κώστα (Καϊμακόγλου) έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μπεις πιο γρήγορα στο... νόημα;
"Νομίζω πως έπαιξε ρόλο και για τους δυο μας στο να εγκλιματιστούμε πιο εύκολα. Σίγουρα ήταν πολύ σημαντικό το ότι ήμουν μαζί με τον Κώστα που μπορούσαμε, και ακόμα μπορούμε, να προσπαθήσουμε για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, αν έχουμε κάποιες δυσκολίες είτε μέσα είτε έξω από το γήπεδο".

- Σε τι επίπεδο βρίσκεται το ρωσικό πρωτάθλημα;
"Νομίζω πως βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο. Υπάρχουν καλές ομάδες, όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Χίμκι, η Ούνικς Καζάν, η Σπαρτάκ Αγ. Πετρούπολης και η Λοκομοτίβ Κούμπαν. Όλες οι ομάδες είναι ανταγωνιστικές, όμως, πράγμα που αποδεικνύεται από το γεγονός πως ακόμα και η ΤΣΣΚΑ έχει κάνει μερικές ήττες. Αυτό που κάνει το ρωσικό πρωτάθλημα πιο ενδιαφέρον είναι το ότι πρέπει να παίζουν συνέχεια δύο Ρώσοι στην πεντάδα. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να έχεις καλούς Ρώσους παίκτες, κάτι που ισχύει για την ΤΣΣΚΑ και τη Χίμκι, οι οποίες κάνουν ιδιαίτερα καλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα".

- Μέχρις στιγμής, η φετινή σεζόν χαρακτηρίζεται επιτυχημένη ή αποτυχημένη για την Ούνικς;
"Μέχρις στιγμής θα έλεγα πως είναι μία μέτρια χρονιά. Αποκλειστήκαμε στα προκριματικά της Ευρωλίγκας στην αρχή της σεζόν και, εν συνεχεία, αποκλειστήκαμε στα προημιτελικά του Γιούροκαπ. Στη VTB League τελειώσαμε την κανονική διάρκεια της σεζόν στη δεύτερη θέση και περιμένουμε να ξεκινήσουν τα πλέι οφ. Είναι σημαντικό για εμάς να πάμε όσο το δυνατόν πιο καλά στα πλέι οφ για να μην χαρακτηρίσουμε τη χρονιά ως αποτυχημένη".

- Είσαι ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα παρουσία σου στην ομάδα;
"Νομίζω πως σε γενικές γραμμές είμαι ικανοποιημένος από την παρουσία μου. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και υπήρχαν κάποια σκαμπανεβάσματα στη διάρκεια της σεζόν, αλλά αυτό ισχύει για κάθε παίκτη, ειδικά όταν βρίσκεται σε μία καινούργια ομάδα και ένα νέο περιβάλλον".

Κεφάλαιο "Παναθηναϊκός"

- Παρακολουθείς καθόλου τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού;
"Ναι! Εννοείται πως παρακολουθώ τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Ειδικά αυτά της Ευρωλίγκας και τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό καθώς πρόκειται για τα παιχνίδια που έχουν το περισσότερο ενδιαφέρον".

- Σου λείπει καθόλου η Ελλάδα και ο Παναθηναϊκός;
"Ναι, μου λείπει η Ελλάδα και κατ' επέκταση ο Παναθηναϊκός. Αυτό είναι κάτι που δεν θα αλλάξει αφού έχω περάσει πολύ όμορφα στον Παναθηναϊκό και ήμουν πολύ τυχερός που βρέθηκα σε αυτή την ομάδα. Ήμουν ευλογημένος που υπό τις οδηγίες του κόουτς Ομπράντοβιτς μπόρεσα να βοηθήσω στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας, του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου Ελλάδος".

- Θα επέστρεφες στον Παναθηναϊκό;
"Ναι, θα επέστρεφα! Ξέρω πως είναι αρκετά διαφορετική ομάδα σε σχέση με όταν ήμουν εγώ εκεί. Αν έδειχνε ο προπονητής και η διοίκηση πως με ήθελαν, όμως, θα το σκεφτόμουν πολύ σοβαρά".

Το πάθημα που έγινε μάθημα

- Πως βλέπεις το φετινό καλοκαίρι και τη νέα Εθνική ομάδα υπό τις οδηγίες του Αντρέα Τρινκιέρι;
"Πιστεύω ότι η Εθνική ομάδα έχει όλα τις προοπτικές για να πετύχει κάτι καλό φέτος. Αν και με καινούργιο προπονητή, οι παίκτες γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους, οπότε δεν θα είναι δύσκολο να βρεθούν μέσα στο γήπεδο".

- Ποιος είναι ο στόχος της Εθνικής; Μετάλλιο;
"Νομίζω ότι με το ρόστερ που έχει η Εθνική, θα πρέπει πάντα να στοχεύει στην κατάκτηση ενός μεταλλίου".

- Τι πρέπει να αλλάξει η Εθνική σε σχέση με πέρσι για να αποφύγει ανάλογη αποτυχία;
"Η ομοσπονδία έχει αλλάξει κάποια πράγματα σε σχέση με πέρσι. Σίγουρα, το σημαντικό είναι να μην υποτιμάμε κανέναν γιατί μπορεί να μας κοστίσει. Πιστεύω πως πέρσι πήραμε ένα καλό μάθημα και είμαι πεπεισμένος πως όλοι οι παίκτες θα προσπαθήσουν ώστε να μην επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο".

Keywords
Τυχαία Θέματα