Επαναλαμβανόμενη ναι, σύμπτωση όχι

Δύσκολα οι Ρώσοι, παλαιότερα, εμπιστεύονταν Έλληνα, είτε παίκτη, είτε προπονητή. Είδαν έμαθαν, διαπίστωσαν, πείστηκαν. Το άνοιγμα (και) στην ρωσική αγορά είναι πλέον ξεκάθαρο, ειδικότερα για τους κόουτς. Για άλλες χώρες (πχ Τουρκία) λαμβάνεται πια, ως δεδομένο. Με αφορμή την μετακόμιση του Αργύρη Πεδουλάκη στο Καζάν, ανατρέχουμε σε παλιότερες ιστορίες, προτού επιστρέψουμε στην περίπτωση του «Αρτζι». Χρειάστηκε βέβαια, κάποτε, να γίνει η ουσιαστική αρχή για την ευρύτερη ανάπτυξη της ελληνορωσικής (μπασκετικής) σχέσης, σε επίπεδο Ανδρών. Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς

δούλεψε με τον Βαγγέλη Αγγέλου στην Ντιναμό Μόσχας και ο Φώτης Κατσικάρης καθοδήγησε την Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης, παρ' ολίγον και την εθνική της χώρας. Ο Θανάσης Παπαχατζής με τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, συνυπήρξαν στην Λοκομοτίβ Κούμπαν και ο Ηλίας Καντζούρης ακολούθησε τον Αντρέα Τρινκιέρι, πέρσι, στην Ούνιξ. Ενώ βέβαια, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος συνεργάστηκε -πριν μερικά χρόνια- με τον Γιόνας Καζλάουσκας στην ΤΣΣΚΑ. Την οποία ΤΣΣΚΑ -για πρώτη φορά- θα κοουτσάρει Ελληνας, ο Δημήτρης Ιτούδης, παρέα με τον Ανδρέα Πιστιόλη. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να υφίσταται ως σύμπτωση, με την στενή έννοια του όρου.

Το μπασκετικό IQ του Ελληνα (κόουτς) εκτιμάται σε υπέρμετρο βαθμό. Είναι προφανώς γνωστό, πως σε όποια γωνιά της γης και αν ρίξουμε μια ματιά, εργάστηκε Ελληνας τεχνικός. Από την Ιορδανία και το Κατάρ, μέχρι την Κορέα, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Γεωργία, τον Λίβανο, μεταξύ άλλων, την Σουηδία, την Ρουμανία, την Ουγγαρία, τα Σκόπια και την Βουλγαρία. Η τεχνογνωσία του Ελληνα προσφέρει το καλύτερο εχέγγυο στον δρόμο για την καταξίωση.

Η διαδρομή Περιστέρι-Καζάν δεν είναι ακριβώς ένα τσιγάρο δρόμος, αλλά αναμφίβολα το ταξίδι (θα) αξίζει τον κόπο, δικαιώνοντας τον πρωταγωνιστή της ιστορίας. Ο Αργύρης Πεδουλάκης, εν προκειμένω, περίμενε καιρό την ευκαιρία αυτή. Οχι, αποκλειστικά την ρωσική πρό(σ)κληση, αλλά την προοπτική του εξωτερικού, γενικότερα. Χρειάστηκε να πενηνταρίσει, να κερδίσει τίτλους με τον Παναθηναϊκό, να αμφισβητηθεί, για να τα καταφέρει. Φυσικά, διαβάζοντας προσεκτικά τις πρόσφατες, αλλά πάντοτε βαθυστόχαστες, δηλώσεις του κόουτς, στέκομαι σε μία (αγαπημένη του) έκφραση. Αυτή του να «σφυρηλατείται ο χαρακτήρας μίας ομάδας». Εκεί προφανώς, κρύβεται και το μυστικό της επιτυχίας, μέσω της δουλειάς.

Με αυτό το σκεπτικό, ο «Αρτζι» βάζει ήδη σε εφαρμογή το πλάνο του για την Ούνιξ. Ρωσικά δεν γνωρίζει, αλλά το πώς να αναδεικνύει παίκτες και ομάδες το ξέρει άπταιστα. Με μεγάλο στόχο την μοναδική θέση που θα προκύψει -μέσα από τα (συνήθη) προκριματικά- για τους ομίλους της Ευρωλίγκας οι Ελληνες της Ούνιξ ετοιμάζονται για το φιλόδοξο σχέδιό τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα