Ένας χρόνος χωρίς τον Φίλιππο Συρίγο!

Η 13η Οκτωβρίου έχει καταστεί, εδώ και έναν χρόνο πλέον, μία "μαύρη μέρα" για το ελληνικό μπάσκετ. Κι αυτό γιατί, σαν σήμερα, μία από τις μεγαλύτερες του προσωπικότητες, που αποτέλεσε "καταλύτη" στην εκτόξευση του αθλήματος στην χώρα μας, καθώς και στην κυριαρχία του σε πανευρωπαϊκό, άφησε στην Αθήνα την τελευταία του πνοή. Ο Φίλιππος Συρίγος, μετά από άνιση "μάχη" με την επάρατη νόσο, βύθισε τότε ένα ολόκληρο άθλημα στο πένθος, στο άκουσμα του τελευταίου του "ταξιδιού".

Ο εν λόγω

δημοσιογράφος ξεκίνησε την καριέρα του στην "Αθλητική Ηχώ" και τηλεπτικά στην ΕΡΤ, στην οποία άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστός για τις συνεντεύξεις που έπαιρνε στο πλαίσιο των σαββατιάτικων μεταδόσεων αγώνων καλαθοσφαίρισης, ενώ στο ίδιο κανάλι απέκτησε πανελλήνια αναγνωρισιμότητα, χάρη στις περιγραφές του στο νικηφόρο Ευρωμπάσκετ του 1987. Ασφαλώς, όσοι έζησαν εκείνες τις μαγικές στιγμές, θα έχουν να θυμούνται τις ατάκες του, με αποκορύφωμα την αναφορά στον Αργύρη Καμπούρη ως "τίμιο γίγαντα", την ώρα που σκόραρε τις καθοριστικές βολές στον τελικό με τη Σοβιετική Ένωση.

Αργότερα, βρέθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA, ενώ μετά για πολλά χρόνια, μέχρι και τη στιγμή που "έφυγε", ήταν επικεφαλής του μπασκετικού τμήματος στο συνδρομητικό κανάλι της Nova. Άλλωστε, αυτός ήταν που είχε συμβάλει τα μέγιστα, ώστε να επιτευχθεί η ανανέωση της συνεργασίας των καναλιών Novasports με τη Euroleague, μέχρι το 2017. Παράλληλα, ήταν και αυτός που είχε ξεκινήσει το δύσκολο, πλην όμως επιτυχημένο, εγχείρημα της έκδοσης ενός αποκλειστικά μπασκετικού περιοδικού, με το "Τρίποντο" να βρίσκεται ακόμη σε... στίβες αρκετώ φίλων του αθλήματος. Εκεί είχε τη περίφμη στήλη "Δίχως μαλλιά στη γλώσσα".

Βέβαια, οι φράσεις του που άφησαν εποχή δεν έμειναν στον "τίμιο γίγαντα". Το "Μπασκετικό σίχαμα" (αναφορά στον '"αστέρα" της Μπαρτσελόνα, Χουάν Κάρλος Ναβάρο), το "Είναι κλοπή" στον αγώνα Μπαρτσελόνα-Άρης το 1989, ή ακόμη πιο πρόσφατα ατάκες όπως το "Ο σκηνοθέτης είναι για τα μπάζα" στον ημιτελικό του 2013 στο Λονδίνο μεταξύ Ολυμπιακού και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, είναι από τις πολλές που έχει πει εν ώρα αγώνα ή εν ώρα εκπομπής.

Εκεί που απασχόλησε, όμως, ολόκληρη την κοινή γνώμη, ήταν με τις αποκαλύψεις του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", με την οποία συνεργαζόταν από τη δεκαετία του '80 μέχρι και το τέλος. Εκεί που πρώτη φορά έγινε κεντρικό πρόσωπο, ήταν στην περίφημη "Υπόθεση Κιάππε", εξαιτίας της οποίας του επιβλήθηκε ποινή οκτάμηνης φυλάκισης με τριετή αναστολή για συκοφαντική δυσφήμιση. Επίσης, η αντίθεσή στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004, καθώς και τα δημοσιεύματά του στο πλαίσιο τους (Υποθέσεις "Γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης", "Octagon", "Κεντέρης-Θάνου"). Ήταν μεγάλος πολέμιος του ντόπινγκ και ήρθε πολλές φορές σε ρήξη με ισχυρούς παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κατώφλι του Άδη ήδη από το 2005, όταν στην Καλλιθέα, εξερχόμενος από το ραδιόφωνο του τότε SuperSport FM, κόντεψε να πέσει θύμα "ενέδρας θανάτου", όπως σημείωσε ο ιατροδικαστής.

Μία ζωή αρκετά έντονη που τελείωσε με πολύ ήρεμο τρόπο (όπως επέλεξε ο ίδιος, άλλωστε), καθώς η είδηση του μοιραίου συμβάντος έγινε γνωστή πολύ αργότερα στα ΜΜΕ, μιας και η οικογένεια είχε επιλέξει η τελετής της κηδείας του να γίνει σε πολύ κλειστό κύκλο ατόμων. Επίσης, η αλήθεια είναι πως δεν απασχόλησε ποτέ με την προσωπική του ζωή, μιας και, όπως είχε τονίσει ο ίδιος σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, είχε φροντίσει πολύ νωρίς να την ξεχωρίσει από την επαγγελματική. Σε αυτήν, γυναίκα του ήταν η Ντίνα και παιδιά του η Βασιλική και ο Γιώργος, με τον τελευταίο να βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στα "χνάρια" του, όσον αφορά την ενασχόληση με το μπάσκετ από τη θέση του δημοσιογράφου.

Αφιερώματα, αμέσως μετά, έγιναν πάρα πολλά, σε μορφή κειμένων ή βίντεο, όπου καθένας έκανε τη δική του... κατάθεση ψυχής. Στο σάιτ αυτό είχαμε δημοσιεύσει τα κείμενα των Γιάννη Φιλέρη και Άρη Λαούδη που είχαν συγκλονίσει, και σήμερα σας παραθέτουμε το αφιέρωμα του Μένιου Σακελλαρόπουλου, μέσω του Mega Channel.

Keywords
Τυχαία Θέματα