Εκχριστιανισμός και προ-άγγελος!

Η διαφαινόμενη συμφωνία του Βαγγέλη Αγγέλου με την Αναντολού Εφές έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον στην Ευρωπαϊκή μπασκετική πιάτσα τις τελευταίες ώρες, γεγονός που μένει να οριστικοποιηθεί σήμερα το βράδυ. Τι προκύπτει από το όλο story..;

Kατ’αρχάς, το ότι έπειτα από χρόνια προσπαθειών και καραβιές χρημάτων που διέσχιζαν τον Βόσπορο, οι Τούρκοι κατάλαβαν ποιός είναι ο τρόπος για να βάλουν τη λίγκα, τις ομάδες και συνολικά το μπάσκετ τους στη σωστή κατεύθυνση. Αυτή που σε βάθος χρόνου, και με ναυαρχίδα του πλάνου την υπομονή και όχι το χρήμα, θα τους φέρει επιτυχίεςσε υψηλό επίπεδο.

Κατανόησαν ότι για να φτιάξουν τις ομάδες τους και να τις κάνουν ανταγωνιστικές σε τοπ ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να αποκτήσουν την τεχνογνωσία πρωτίστως. Και η ορθόδοξη (όνομα και πράγμα..) επιλογή του να ξεκινήσουν αρχικά για το δρόμο αυτό από το προπονητικό κομμάτι, πείθει ότι μπορούν να δρέψουν καρπούς στο μέλλον. Ομπράντοβιτς, Ιτούδης και πλέον Αγγέλου στις ομάδες κορυφής της TBL.. Πιο «ορθόδοξη» επιλογή δε γινόταν.. Η συγκέντρωση ικανών προπονητών με το know how του νικητή σε υψηλό επίπεδο σε μια λίγκα, είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να χτίσεις το μπάσκετ σου στη χώρα που αυτή εκπροσωπεί. Είναι αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή από την άκρως αναπτυσσόμενη γερμανική λίγκα, η οποία έχει όλο το περιτύλιγμα και δουλεύει πολύ σωστά το προϊόν με το πλεονέκτημα της ουσιαστικά παρθένας αγοράς.

Ας γυρίσουμε λίγο στην υπόθεση Αγγέλου.. Από την Τουρκία αναπαράγεται η είδηση για δεδομένη συμφωνία ενώ οι ψίθυροι μιλούν για δάχτυλο..Ίβκοβιτς. Εν ολίγοις, η Εφές σπάει το ακριβό συμβόλαιο του Μαχμουντί και δίνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στον Βαγγέλη Αγγέλου, ο οποίος όμως ίσως λειτουργήσει ως προ-άγγελος.. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν δεδομένο ότι δύσκολα θα έμπαινε σε αυτή τη διαδικασία στα μέσα της σεζόν. Δε το έχει ανάγκη, δεν υπάρχει λόγος σε αυτό το τάιμινγκ. Η διοίκηση των Τούρκων ήρθε σε επαφή μαζί του, αυτό είναι δεδομένο. Ο σοφός λοιπόν τους απάντησε/κατεύθυνε σε έναν εκ των δύο δρόμων. 1.) Δεν ενδιαφέρομαι να δουλέψω, προτείνω τον κόουτς Αγγέλου ανεπιφύλακτα.. 2.) δεν ενδιαφέρομαι να δουλέψω αυτή τη στιγμή, όμως θα με ενδιέφερε να το κάνω μαζί σας το καλοκαίρι. Για τώρα, προτείνω τον κόουτς Αγγέλου (ο οποίος θα περάσει μέρος της φιλοσοφίας του και του παραδώσει πιο έτοιμη/μπολιασμένη/δουλεμένη στη δική του κατεύθυνση την ομάδα το καλοκαίρι) που θα αποτελέσει έτσι κι αλλιώς τον άμεσο συνεργάτη μου..

Στη Τουρκία παρουσιάζουν ως δεδομένο τον ερχομό του Ντούντα το καλοκαίρι.. Καλό είναι βέβαια να περιμένουμε. Η TBL πλέον είναι η γη της επαγγελίας, το «ελντοράντο» του ευρωπαϊκού μπάσκετ που έχει συγκεντρώσει (και θα συνεχίσει να το κάνει) τον καλύτερο κόσμο μιας και έχει όλες τις προδιαγραφές (χρήμα, ποιότητα, ανταγωνιστικό περιβάλλον, ενδιαφέρον από τον κόσμο, προϊόν σε ανοδική πορεία), Εκεί είναι η φωλιά.. Και η Εφές μαγαζί γωνία. Τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο, το επαναλαμβάνω. Απλά, φαίνεται πιθανό να επαναληφθεί το ελληνικό story-Γένεσης της ελληνικής μπασκετικής –σημερινής- ταυτότητας και κουλτούρας, όταν οι Σέρβοι διδάσκαλοι εισέβαλλαν στην Α1 (με τους Ίβκοβιτς-Ομπράντοβιτς να είναι πρωτοστάτες) «χτίζοντας» καινούργια πρότυπα και παράλληλα εκτινάσσοντας το ενδιαφέρον διεκδικώντας τον θρόνο από το ..ντόπιο αφεντικό (Ιωαννίδης τότε, Αταμάν σήμερα).

Σαφώς για τον Χαλκιδαίο κόουτς η Εφές αποτελεί πρόκληση αλλά και μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Είχαμε μιλήσει το καλοκαίρι για το πρότζεκτ της (στο Hoopfellas). Προσπάθησε να κοιτάξει πιο value/money επιλογές (όπως αυτή του Χόπσον που είναι win win situation), στις οποίες όμως το κλαμπ δεν έχει δείξει ότι έχει τεχνογνωσία. Από την άλλη πλευρά η επιλογή Πλάνινιτς ήταν το..βατόμουρο της χρονιάς γιατί το τελευταίο που χρειαζόταν το μπακόρτ των Τούρκων δίπλα στο Τζαμόν Λούκας ήταν ένας τέτοιου τύπου ball-dominant γκαρντ, ο οποίος μπορούσε να «παράγει» εξαιρετικά στη πολύ δουλεμένη με εξαιρετικό spacing επίθεση της Κίμκι, αλλά όχι στην Αναντολού, η οποία ήθελε έναν σκόρινγκ/δημιουργό γκαρντ, τύπου Φάρμαρ ή Σπανούλη στο μπακόρτ και έναν γρήγορο ψηλό που να μπορεί να αμυνθεί στο πικ εν ρολ και να δώσει επιλογές στο αμυντικό κομμάτι στον προπονητή του (τύπου Ντόρσεη). Καταλαβαίνετε ότι τα λάθη στη στελέχωση είναι σημαντικά και θα χρειαστούν «προσαρμογές» αν όχι ριζικές αλλαγές. Αυτό που κατά τη γνώμη μου θα δούμε (και συμβαδίζει με τη φιλοσοφία Αγγέλου/Ντούντα) είναι κάποια νέα παιδιά μπροστά. Φρέσκα πόδια, φιλόδοξοι παίκτες στους οποίους θα επενδύσει το κλαμπ. Ένας εξ αυτών είναι ο Τσεντί Οσμάν (95αρης γκαρντ) που αποτελεί τον «Σιπάχι της άλλης πλευράς του Βοσπόρου». Με τέτοια παιδιά θα προσπαθήσει να δουλέψει και να ανεβάσει σταδιακά στο ροτέησιον ο Έλληνας κόουτς. Σε αυτά θα φάνει η δουλειά του, γεγονός που σίγουρα δεν είναι εύκολο καθώς ο σύλλογος έχει υψηλές βλέψεις όντας στη 2η θέση της εγχώριας λίγκας και στο τοπ-16 της Ευρωλίγκας. Είναι όμως φανερό ότι η ομάδα θέλει δουλειά από την αρχή, σε βάθος, και ενδεχομένως μια-δύο προσθαφαιρέσεις που θα της δώσουν ταχύτητα και θα της ανεβάσουν επίπεδο έντασης στο παιχνίδι δίπλα σε μονάδες που έχουν αδιαμφισβήτητη ποιότητα.

Η περίπτωση της Εφές είναι πολύ ενδιαφέρουσα και θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις ανά την Ευρώπη. Ένα κλαμπ που έχει τα εχέγγυα αλλά χρειάζεται κατεύθυνση και leading spirit για να ανέβει τα σκαλοπάτια προς την κορυφή. Μένει να δούμε την απόφαση του κόουτς Αγγέλου, σήμερα το βράδυ..

Υ.Γ1: Περιμένω να δώ πως θα διαχειριστεί ο Άρης μια τέτοια απώλεια. Ότι χειρότερο σε αγωνιστικό επίπεδο καθώς ο κόουτς ήταν το κεντρικό πρόσωπο του οργανισμού. Προσέφερε ασφάλεια. Από την άλλη ρεαλιστικά η διοίκηση (και σωστά) δεν κόβει τον δρόμο σε μια τέτοια πρόταση-προοπτική. Αυτό που πρέπει να διαφυλάξει ο Άρης είναι η επιμονή στο πλάνο του. Να μην αλλάξει κατεύθυνση. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο..

Keywords
Τυχαία Θέματα