Έχασε τον «τελικό» και... το πάνω χέρι η Φενέρ! (64-73)

Ένας Ολυμπιακός με εμφανές πρόβλημα στο επιθετικό κομμάτι, καθώς και μεγάλη «πληγή» του τις παραπάνω κατοχές που κέρδισε η αντίπαλός του από τα επιθετικά της ριμπάουντ, έχασε δικαίως από την Φενέρμπαχτσε, με τους Τούρκους να παίρνουν, χάρη στο τελικό 64-73, όχι απλά ένα σπουδαίο «διπλό», εν όψει της συνέχειας, αλλά και τη διαφορά του πρώτου μεταξύ τους αγώνα (είχε κερδίσει με 68-74 ο Ολυμπιακός). Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου, στο κρισιμότερο φετινό ευρωπαϊκό τους παιχνίδι, απέτυχαν να

πάρουν ξεκάθαρο αβαντάζ, στη «μάχη» για το πλεονέκτημα της έδρας, με την υπόθεση αυτή πλέον να δυσκολεύει ιδιαίτερα, λόγω και του υπολειπόμενου προγράμματος που προβλέπει ταξίδια σε Βιτόρια και Μόσχα. Ο Άντριου Γκάουντλακ, ήταν ασταμάτητος για την ομάδα του, με 24 πόντους και 6/7 τρίποντα, ενώ άξιος συμπαραστάτης του ήταν ο Νεμάνια Μπιέλιτσα, με 16 πόντους και 9 ριμπάουντ. Λαφαγιέτ, Ντάνστον και Πρίντεζης προσπάθησαν για τους γηπεδούχους, έχοντας 14, 12 και 11 πόντους αντίστοιχα, με τον Βασίλη Σπανούλη να έχει προσφέρει μεν 10 έτοιμα καλάθια στους συμπαίκτες του, αλλά οι πέντε του πόντοι να μην ανταποκρίνονται στο αναμενόμενο, για τη σημασία του αγώνα.

Το φιλμ

Το πρώτο δεκάλεπτο, κινήθηκε στην ισορροπία, με το σκορ να αλλάζει χέρια, καθώς και να είναι ισόπαλο ουκ ολίγες φορές. Ο Ολυμπιακός είχε τον Βασίλη Σπανούλη να μοιράζει εξαιρετικά το παιχνίδι του και τους υπόλοιπους απλώς να ολοκληρώνουν τις φάσεις, με τους Πρίντεζη, Χάντερ και Ντάνστον να έχουν καλή παρουσία, ενώ και ο τραυματίας Μάντζαρης έκανε καλή δουλειά. Η Φενέρ, εκτός των Γκάουντλακ και Χίκμαν, είχε απρόσμενα τον Ερντέν σε καλό ξεκίνημα, με τον Τούρκο σέντερ να προκαλεί έκπληξη και να είναι θετικός στην τουρκική φρόντ-λάιν. Ο Μπιέλιτσα, ήταν αυτός που έκανε το 19-19 του πρώτου δεκαλέπτου.

Στους 19 αυτούς πόντους, θα κολλούσε ο Ολυμπιακός για τα επόμενα σχεδόν τέσσερα λεπτά της δεύτερης περιόδου, με τα προβλήματα να εμφανίζονται ένα-ένα, ιδίως μετά την απόσυρση του Σπανούλη στον πάγκο σε αυτό το διάστημα. Ο Δημήτρης Αγραβάνης, είχε πρόβλημα στην αντιμετώπιση του Μπιέλιτσα, ενώ οι παίκτες του Ομπράντοβιτς κέρδιζαν το ένα επιθετικό ριμπάουντ μετά το άλλο, με την πρόσθεση κι άλλων βαρέων κορμών, όπως οι Σαβάς και Βέσελι. Αυτό τους έδωσε το 19-25 στο 13’, με τον Λαφαγιέτ να «σπάει» τη σιγή της ομάδας του με τρίποντο. Η Φενέρ, όμως, εξαιτίας των προαναφερθέντων παραγόντων, συνέχιζε να διατηρεί το υπέρ της προβάδισμα, με το δεύτερο φάουλ του Σπανούλη, και ένα μικρό χτύπημα του αρχηγού στο γόνατο να τον αφήνουν για όλο το δεύτερο δεκάλεπτο στον πάγκο, ενώ και για τον Πρίντεζη ήταν δύσκολο με τόσα κορμιά να επικρατήσει στα 14 λεπτά που αγωνίστηκε στο πρώτο μέρος. Η διαφορά έφτασε, μάλιστα, στους επτά πόντους (25-32 στο 17’), με βολή του Βέσελι, όταν και ο Λαφαγιέτ πήρε στα χέρια του την κατάσταση. Ο Αμερικανός, αφού πήρε το «σύνθημα» από τον Ντάνστον, με δικά του καλάθια ισοφάρισε σε 33-33, με σερί να είναι 8-1 σε εκείνο το διάστημα, 1.5 λεπτό πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Μπιέλιτσα και Γκάουντλακ, όμως, έφεραν ξανά τους φιλοξενούμενους σε θέση οδηγού, με δύο απανωτά τρίποντα, για να κλείσει το σκορ ημιχρόνου με ζευγάρι βολών ο Οθέλο Χάντερ (35-39).

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πιο δυναμικά, με στόχο να ανακτήσει τα ηνία της αναμέτρησης. Κατάφερε, όμως, μόνο να ισοφαρίσει τρεις φορές, με τον Σπανούλη να σερβίρει και τον Ντάνστον να κάνει πάρτι στη ρακέτα σε εκείνο το σημείο, απέναντι στον Ερντέν, γράφοντας το 48-48, στα μέσα της περιόδου. Ο λόγος που οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να προσπεράσουν, ήταν αρχικά ο Άντριου Γκάουντλακ, ο οποίος κάνοντας το 48-51, είχε ήδη φτάσει τους 20 πόντους, με 6/7 τρίποντα. Η κατάσταση δε βελτιώθηκε, καθώς η ρακέτα του Ολυμπιακού υπέφερε, με την είσοδο των Χάντερ και Αγραβάνη από τη μία πλευρά, και των Σαβάς, Βέσελι από την άλλη, με το πρόβλημα των επιθετικών ριμπάουντ των Τούρκων να επανεμφανίζεται. Με δύο καλάθια του τελευταίου, άλλωστε, το δεκάλεπτο έκλεισε με το σκορ στο 50-55.

Ουσιαστικά, έπρεπε να ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια, ίδια αυτής μετά την έξοδο από τα αποδυτήρια. Η Φενέρ, όμως, μπήκε πιο αποφασισμένη, και με τον Σαβάς να συνεχίζει να παίζει καταλυτικό ρόλο, συμμετέχοντας πολύ στο κομμάτι της οργάνωσης, η διαφορά έφτασε στους εννέα πόντους, με τρίποντο του Πρέλντζιτς, ήδη από τα πρώτα τρία λεπτά (51-60), ενώ ο Ολυμπιακός είχε σκοράρει τότε μόλις ένα πόντο, με βολή του Πρίντεζη. Η «αφλογιστία» για τους παίκτες του Σφαιρόπουλου συνεχίστηκε για άλλο ένα λεπτό, ώσπου ο Λαφαγιέτ έδωσε και πάλι τη λύση με τρίποντο (54-60). Ο Χάντερ σκόραρε μετά από ώρα για το 56-60, αλλά ο Μπιέλιτσα απάντησε με τρίποντο για το 56-63, στα μέσα της περιόδου, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Γκάουντλακ έφερε τη διαφορά ξανά στην υψηλότερη τιμή της (56-65 στο 36’). Για ενάμιση περίπου λεπτό, υπήρξε και πάλι σιγή, με τον Ολυμπιακό να μην μπορεί να πλησιάσει και τον Μπιέλιτσα να φέρνει τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό. Ο στόχος, πλέον, ήταν μάλλον η διατήρηση της διαφοράς του πρώτου αγώνα της Κωνσταντινούπολης, με 2:20” για το φινάλε. Στον χρόνο αυτόν, οι δύο ομάδες αναλώθηκαν σε βιαστικές επιθέσεις με αρκετά λάθη, με το τελικό σκορ να το διαμορφώνουν εύστοχες βολές εκατέρωθεν, καθώς ο Λαφαγιέτ αστόχησε σε υπό πίεση σουτ, για την ισοφάριση έστω της διαφοράς του πρώτου ματς.

Δεκάλεπτα: 19-19, 35-39, 50-55, 64-73

Περισσότερα σε λίγο...

Keywords
Τυχαία Θέματα