H κατάκτηση του μπάσκετ

Πολλά χρόνια πριν μάθει η Ελλάδα να παίζει μπάσκετ, πολύ καιρό πριν τον παροξυσμό της κατάκτησης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 1987 και το στήσιμο καλαθιών ως το τελευταίο χωριό της ελληνικής επαρχίας, η πρώτη μπάλα μπάσκετ αναπήδησε σε μεταλλική στεφάνη σε ένα χωμάτινο γήπεδο της Θεσσαλονίκης. Το ημερολόγιο έγραφε 1919 και ήταν η χρονιά μηδέν για το σπορ που θα αγαπούσε η Ελλάδα – την αγάπη του κόσμου για την εθνική ομάδα μπάσκετ δεν θα την πλησιάσει ποτέ η αντίστοιχη ομάδα ποδοσφαίρου.Μπάσκετμπολ παίχτηκε για πρώτη φορά στο ιστορικό ανοιχτό γήπεδο της ΧΑΝΘ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης) και από τον Βορρά ξεκίνησαν τα πάντα.

Θα με πείτε τώρα υπερβολικό( όχι φαντάζομαι για τον Βορρά, μιας και έχω καταγωγή από τις Σέρρες) , οι κακοί ποδοσφαιρικοί μασόνο και πάει λέγοντας. Σε μια εβδομάδα με ημιτελικούς Champions League, τελικό κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, όλος ο κόσμος ασχολείται με το μπάσκετ . Για να είμαι ειλικρινής όλος ο κόσμος πλην των φιλάθλων του ΠΑΟΚ ( ελέω κυπέλλου) . Το Σάββατο ασχοληθήκαμε με το κόσμο, τα επεισόδια αλλά ποτέ με τον αγώνα Κυπέλλου .

Άκουγα όλη την εβδομάδα, στις πρωινές συζητήσεις στο λεωφορείο για μπάσκετ, διάβαζα στο facebook για μπάσκετ, έβλεπα συνεχόμενα tweets , όσπου αποφάσισα να κλείσω όλες τις οθόνες και να ακούσω κάτι πιο παραδοσιακό . Ραδιόφωνο. Το πρόβλημα είναι γνωστό για όσους ζούνε εκτός Αθηνών . Δεν υπάρχουν πανελλήνιες συχνότητες, δεν μπορεί ο κόσμος ( τουλάχιστον το άλλο 50% του πληθυσμού της χώρας) να ακούσουν ότι ακούει ένας κάτοικος Αθηνών. Το πρόβλημα φυσικά μεγιστοποιήθηκε με το κλείσιμο της ΕΡΑ ΣΠΟΡ και την συνεχόμενη αποδόμηση του ΣΠΟΡΤ ΦΜ. Η άνοδος ωστόσο του REAL FM, και ο κλασικός σχολιαστής ποδοσφαίρου Γιώργου Γεωργίου ( εμείς εδώ έχουμε τον γνωστό μπασκετικό Σωτήρη Γεωργίου για να μην μπερδεύεστε) μου κέντρισαν το ενδιαφέρον ώστε να δω τι γίνεται.

Ο Γιώργος Γεωργίου αγαπητός στους ποδοσφαιρόφιλους ανά την Ελλάδα είχε μιλήσει για το μπάσκετ λίγο μετά το 2006, τα χρόνια που το ποδόσφαιρο κυριαρχούσε.

Είχε προηγηθεί ένα μικρό πέρασμα μου από τον Σπορτ φμ και τον Γιάννη Καραλή, αλλά ο Γιάννης πάντα μίλαγε εύκολα για το μπάσκετ με το κόσμο και πράγματι δεν δίσταζε να ανοίξει και να συνεχίσει την κουβέντα. Στον realfm λοιπόν, ο Γεωργίου ενώ ξεκίνησε την επομένη του ημιτελικού της Ρεαλ , ένα λογίδριο για τον Μουρίνιο, οι ακροατές επιμένανε για μπάσκετ. Προς έκπληξη μου ο παρουσιαστής απαντούσε, συμμετείχε και εάν και προσπάθησε να ποδοσφαιροποιήσει το μπάσκετ ( παίζουμε μπάσκετ Μουρίνιο κτλ) , όλοι μιλάγανε για τον Σπανούλη, τον Διαμαντίδη, τον Σλούκα, τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, τον Μάντζαρη κτλ ΑΑΑ! Μην ξεχάσω και την σπυριάρα την μπάλα που τους κράταγε σπίτι να την δούνε!

Η υπερπαραγωγή J2US του Mega, έκανε την Τετάρτη 13,3% και η ΔΤ 36,4% με μπάσκετ , ενώ την Δευτέρα πάνω από 1.000.000 βλέπανε το παιχνίδι του Ολυμπιακού πάλι από την ΔΤ, όπου υπάρχει και AGB με την τηλεθέαση ενώ στην ΝΟΒΑ δεν έχουμε στοιχεία. Αν οι αριθμοί δεν μετράνε για εσάς, ρωτήστε το κολλητό σας τι έκανε την Τετάρτη, την Δευτέρα ή την Παρασκευή. Στα δέκα άτομα πόσοι είδανε ένα αγώνα μπάσκετ και σχολιάστε μέσω FB,ακριβώς κάτω από το κείμενο.

Για την ζήτηση των εισιτήριων μην το σχολιάσουμε καθόλου. Πάνω από 1000(!!!) άτομα στο basketblog.gr μόνο συμμετείχανε στους διαγωνισμούς για τα 6 εισιτήρια που έδινε το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ και η ΟΠΑΠ ΑΕ στα παιχνίδια της Ευρωλίγκας.Τηλέφωνα, από ανθρώπους που δεν είχαμε πει ούτε χρόνια πολλά για το Πάσχα ή μην πω και για τα Χριστούγεννα λάμβαναν όσοι είχανε με κάποιο τρόπο πρόσβαση στο γήπεδο του ενός αιωνίου ή του άλλου.

Η ατμόσφαρια μαγευτική όπως θα δείτε και από τα βίντεο και στον Παναθηναικό

αλλά και στον Ολυμπιακό

Όλα αυτά είναι μια κατάκτηση του μπασκετ. Όχι των φορέων, όχι των συλλόγων αλλά του αθλήματος απέναντι στον απλό κόσμο.

Την επόμενη ημέρα του αποκλεισμού γράφουνε όλοι για το τι έφταιξε και τι όχι , ποιος πρέπει να φύγει ή τι να αλλάξει. Όλα είναι μέρος του παιχνιδιού. Της νίκης και της ήττας. Εγώ όμως, ότι επειδή ήμουν στη Πράγα το 2006, στην Μαδρίτη το 2008 όπου δεν υπήρχανε ελληνικές ομάδες θα σας πω πραγματικά ότι η ατμόσφαιρα δεν πρόκειται να είναι συγκλονιστική και μόνο οι Ιστραηλινοί θα δώσουν χρώμα στην διοργάνωση και αυτό είναι το μόνο σίγουρο….

Το πόσο φορές sold out ανακοινώνει η Euroleague είναι γνωστό αλλά πέρυσι στο γήπεδο των 20.000 τα άδεια καθίσματα ήταν εμφανή στην Τηλεόραση. Φέτος η 12.500 θέσεων αρένα δείχνει πόσο πίσω μας πάει η διοργάνωση μιας και στα καλύτερα παιχνίδια της σεζόν επιλέγεται ένα μικρό σε χωρητικότητα γήπεδο αλλά ταυτόχρονα έχει και ελπίδες να δείχνει γεμάτο στις κάμερες.

Επιστρέφουμε τον Μάιο με πολύ μπάσκετ και Α1, θα κάνουμε διάλειμμα τον Ιούνιο με ΕΘνική ομάδα ποδοσφαίρου κ Μουντιάλ ( εξαιρετική ενέργεια το http://pestosynthima.gr/ ) και θα ετοιμαστούμε για ένα Σεπτέμβριο πάλι γεμάτο μπάσκετ με την Εθνική Ομάδα έτοιμη για το όνειρο!

Σας αφήνω με μια μικρή αλλαγή θέματος . Στο πρόσφατο συνέδριο για την χορηγία, παρουσιάσανε από το Ελληνικό Μπάσκετ, η ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ,ο ΕΣΑΚΕ κ η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ με χρονική σειρά παρουσίασης στο συνέδριο. Εξαιρετικές ομιλίες και πολύ ενδιαφέρουσες. Μέσα από την συνομιλία μου με τον Μιχάλη Μπακίρη( μάρκετινγκ ΕΣΑΚΕ) κατάλαβα ότι για την μη προώθηση του προιόντος που λέγεται μπάσκετ , φταίνει και άλλοι παράγοντες εκτός του ΕΣΑΚΕ. Μπορεί να είναι και έτσι... Μερίδιο έχουμε όλοι μας και βάζουμε και τους εαυτούς μας στο basketblog.gr

Σας παρουσιάζωόμως ένα εκπληκτικό σε σύλληψη διαγωνισμό που κάνει η Γαλλική λίγκα για το πρωτάθλημα της ( μέσα από την ανοικτή πλατφόρμα dailymotion).

http://www.dailymotion.com/contest/Top10_des_Tops10_2013-2014/videos#video=x1nvick

και την παρουσίαση της ANADOLOU EFES που ήταν στο συνέδριο Choregeo με την κορυφαία ενέργεια στα social media το 2013 στο χώρο του μπάσκετ και μια από τις κορυφαίες στο είδος της (το σύνεδριο παρακολούθησε μόνο ο εκπρόσωπος μάρκετινγκ της ΚΑΕ ΚΗΦΗΣΙΑΣ, εκτός από ΠΑΟ κ ΟΣΦΠ, ΕΟΚ κ ΕΣΑΚΕ, για να τα λέμε και αυτά.... ). H Efes είναι κάτι σαν το Μαρούσι πριν λίγα χρόνια. Μια ουδέτερη ομάδα με μια όμως πολύ μεγάλη χορηγό εταιρεία. Δείτε αρχικά το βίντεο του τραγουδιού που δημιουργήθηκε ως ύμνος της ομάδος

Το τραγούδι όχι μόνο δεν καθιερώθηκε αλλά δεν έκανε και αίσθηση στο κόσμο της ομάδος… Μέχρι την στιγμή που ξεκίνησε η προώθηση του με ξεκίνημα την ενέργεια για τα social media και μόνο αρχικά. Δείτε το πως στήθηκε και σχεδιάστηκε και την ενέργεια μετά το 5’50’’ .

Τα βίντεο δοθήκανε στην δημοσιότητα στην ενότητα «Χορηγία σε New &Social Media» στην οποία μίλησαν ο κ. Gökçe Dayi, Marketing and Corporate Affairs Manager, στην ομάδα μπάσκετ Anadolu Efes και ο κ. Doğa Özgen Tek, στέλεχος marketing της ζυθοποιίας Efes Beverage Group. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών που παρευρέθηκαν στην παρουσίαση εντυπωσιάστηκαν από την κορυφαία viral, ενέργεια της Efes Beverage Group.

Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και η ομάδα κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις στο merchandising, κατά 286% και την πληρότητα του γηπέδου της από 56% σε 98%. Όλα αυτά αμέσως μετά την καμπάνια που προαναφέραμε .

Το μπάσκετ λοιπόν ακόμα και στον τομέα των social media ήταν για ακόμα μια φορά πρωτοπόρο….

Πηγές : ΧΑΝΘ, athensvoice, sponsorship conference 2014, AGB.

Keywords
μπασκετ, champions league, ερα σπορ, real fm, παμε στοιχημα, ελλαδα, θεσσαλονικη, ημερολόγιο, χανθ, σερρες, league, ΠΑΟΚ, facebook, tweets, αθηνα, πανελληνιες 2013, ερα, real, realfm, ρεαλ, j2us, mega, ολυμπιακος, agb, νοβα, basketblog, εισιτήρια, παμε, στοιχημα, οπαπ, πασχα, Χριστούγεννα, μπασκετ, euroleague, http, καε, εσακε, συλληψεις, dailymotion, media, παο, οσφπ, εοκ, εταιρεία, group, παναθηναικος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , νουμερα τηλεθεασης, πανελληνιες 2011, βασεις πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, πασχα 2012, πανελληνιες, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, χρονια πολλα, μουντιαλ 2014, αποτελεσματα, realfm, τηλεθεαση, βιντεο, ημερολόγιο, αδεια, εθνικη, εοκ, εσακε, νοβα, οθονες, οσφπ, παιχνιδια, παμε στοιχημα, ραδιοφωνο, ρεαλ, τηλεοραση, agb, dailymotion, euroleague, mega, real, real fm, αγαπη, ανοδος, ατμοσφαιρα, γεωργιου, γινεται, γηπεδο, δευτερα, δειτε, δειχνει, ευκολα, ειλικρινης, υπαρχει, εισιτήρια, εβδομαδα, ενεργεια, ερα σπορ, ερα, εταιρεία, ειδος, ιστορικο, καε, καμερες, κειμενο, λεωφορειο, μαδριτη, μηδεν, μικρο, ξεκινημα, ομαδα, παντα, παμε, παο, παρουσιαση, ποδοσφαιρο, πραγα, πωλησεις, σαββατο, σεζον, σειρα, συλληψη, σπιτι, συχνοτητες, φυσικα, φορα, χανθ, χρωμα, group, basketblog, http, επεισοδια, ετοιμη, υμνος, league, media, μια φορα, μουντιαλ, ομαδες, παιχνιδι, tweets, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα