Πρόστιμα – φωτιά για τη «μαύρη» εργασία

15:59 19/8/2013 - Πηγή: Bam

Τσουχτερά πρόστιμα για την αδήλωτη ή ανασφάλιστη εργασία από τις 15 Σεπτεμβρίου. Αυξάνονται στο δεκαοκταπλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή στα 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

Αυστηρότερα μέτρα για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης τη Δευτέρα. Όπως είπε, το πρόστιμο αυξάνεται δεκαοκτώ φορές επί τον κατώτατο μισθό και διαμορφώνεται στα 10.550 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο. Μάλιστα στις επιχειρήσεις που παρανομούν συστηματικά θα μπαίνει προσωρινό ή οριστικό λουκέτο.

Συγκεκριμένα, σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει σκληρές ποινές

για όσους εργοδότες εντοπιστούν από τις 15 Σεπτεμβρίου να μην έχουν δηλώσει τους υπαλλήλους τους, σε μια περίοδο που η ανασφάλιστη εργασία αγγίζει τα επίπεδα ρεκόρ του 40%.

Ενδεικτικά, από τους ελέγχους που διενήργησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) το πρώτο εξάμηνο του 2013, σε σύνολο 36.606 εργαζομένων εντοπίστηκαν 14.039 ανασφάλιστοι, ποσοστό 38,4%.

Τα υψηλότερα νούμερα «μαύρης» εργασίας καταγράφονται στον επισιτισμό (εστιατόρια, καφετέριες κ.α.).

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εργασίας, το πρόστιμο με το οποίο θα βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργοδότες θα προκύπτει από τον κατώτατο νόμιμο νομοθετημένο μισθό, μη προσαυξημένο για κάθε τριετία προϋπηρεσίας επί δεκαοχτώ μήνες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο – υπάλληλο.

Μάλιστα σε περίπτωση που ο εργοδότης είναι υπότροπος, προβλέπεται προσωρινή ή και οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησής του.

Αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του υπουργείου ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε : «Τα ψέματα τελείωσαν. Άλλοθι δεν υπάρχει για κανέναν. Όποιος σχεδιάζει να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά. Οι υψηλές αυτές κυρώσεις θα επιβάλλονται επί τόπου…».

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα