Μέρκελ : «Η λιτότητα στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί»!

10:16 23/9/2013 - Πηγή: Bam

Μία από τα ίδια για την Ελλάδα φαίνεται να επιφυλάσσει η επόμενη μέρα των εκλογών στη Γερμανία. Στις πρώτες της δηλώσεις μετά το θρίαμβό της η Άνγκελα Μέρκελ προανήγγειλε συνέχιση της λιτότητας.

Στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στην Ελλάδα επιμένει η Άνγκελα Μέρκελ,

σε δηλώσεις της λίγες ώρες μετά τη μεγάλη νίκη της στις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία. Ωστόσο αν και συγκέντρωσε το 41,5% των ψήφων, οι πρώην εταίροι της απέτυχαν και έτσι είναι πολύ πιθανό να συγκυβερνήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD.

Αναφερόμενη στην πολιτική που θα ακολουθήσει από δω και πέρα το Βερολίνο απέναντι στην Αθήνα, η «αυτοκράτειρα της λιτότητας» δήλωσε ότι «δεν πρέπει να πάψουμε να ασκούμε πίεση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της στάσης που κράτησε η ίδια, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ερωτηθείσα εάν έχει πει την αλήθεια στους Γερμανούς πολίτες, η κ. Μέρκελ στήριξε απόλυτα τον Σόιμπλε, λέγοντας ότι ήδη από το Νοέμβριο του 2012 -μιλώντας στη Μπούτενσταγκ- είχε αφήσει ανοιχτό ένα νέο πακέτο στήριξης της Αθήνας και απλώς το επανέλαβε φέτος τον Αύγουστο.

Ωστόσο, η χορήγηση ενός νέου δανειακού προγράμματος προς την Ελλάδα, ενδεχομένως θα συνοδευτεί από 3ο Μνημόνιο, δηλ. νέα μέτρα και επιπλέον επιβάρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους με 12-13 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όσο για τη λύση της απομείωσης («κούρεμα») που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, εκτιμάται ότι θα απορριφθεί άμεσα από το αντίστοιχο δίδυμο Μέρκελ-Στάινμπρουκ (SPD) που αυτές τις ώρες φαντάζει ως το επικρατέστερο να μοιραστεί τα ηνία στη Γερμανία.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα