Δώδεκα χρόνια από τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους

10:53 11/9/2013 - Πηγή: Bam

Ήταν και είναι οι μεγαλύτερες τρομοκρατικές ενέργειες. Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία, άλλαξε τις διεθνείς σχέσεις, την κοινωνική και πολιτική ζωή από την Ανατολή μέχρι τη Δύση.

Δώδεκα χρόνια από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στις 15:46 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, η πτήση 11 της American Airlines συντρίβεται στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στην καρδιά του Μανχάταν. Συνολικά τέσσερα αεροσκάφη καταλαμβάνονται από την Αλ Κάιντα. Δύο προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους.

Το τρίτο πέφτει στο Πεντάγωνο και το τέταρτο σε δασική έκταση στην Πενσιλβάνια.

Άμεση συνέπεια των επιθέσεων ήταν να χάσουν τη ζωή τους 2.992 άνθρωποι –οι 19 εξ αυτών αεροπειρατές, ενώ 24 αγνοούνται έως και σήμερα.

Έμμεσο επακόλουθο ήταν η κήρυξη του πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Οι ΗΠΑ με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, αλλά χωρίς προηγούμενη νομιμοποίηση από τον ΟΗΕ, επιτίθενται πρώτα στο Αφγανιστάν (7 Οκτωβρίου 2001) και κατόπιν στο Ιράκ (20 Μαρτίου 2003).

Το χρονικό των επιθέσεων

8:46:40 π.μ. τοπική ώρα (15:46:40 ώρα Ελλάδας) : Η πτήση 11 της American Airlines συντρίβεται πάνω στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

9:02:59 π.μ. τοπική ώρα (16:02:59 ώρα Ελλάδας) : Η πτήση 175 της United Airlines προσκρούει στον Νότιο Πύργο.

9:37:46 π.μ. τοπική ώρα (16:37:46 ώρα Ελλάδας) : Η πτήση 77 της American Airlines, πέφτει στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

9:59 π.μ. τοπική ώρα (16:59 ώρα Ελλάδας) : O Νότιος Πύργος καταρρέει.

10:03:11 π.μ. τοπική ώρα (17:03:11 ώρα Ελλάδας) : Η πτήση 93 της United Airlines με πιθανό στόχο το Λευκό Οίκο, συντρίβεται σε ανοικτή περιοχή στη νοτιοδυτική Πενσιλβάνια.

10:28 π.μ. τοπική ώρα (17:28 ώρα Ελλάδας) : Ο Βόρειος Πύργος καταρρέει.

Οι πιο γνωστές θεωρίες συνωμοσίας

Όταν ο κόσμος άρχισε να συνέρχεται από το σοκ των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, αναδύθηκαν τα σενάρια συνομωσίας.

Τα επικρατέστερα είναι :

* Οι Δίδυμοι Πύργοι δεν θα μπορούσαν να έχουν καταρρεύσει μόνο από την πρόσκρουση των αεροσκαφών της American Airlines.

* Δεν είναι δυνατόν να κατέρρευσε τόσο γρήγορα το κτίριο 7 του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου, εφόσον δεν χτυπήθηκε από αεροπλάνο.

* Το Πεντάγωνο επλήγη από αμερικανικό πύραυλο και όχι από την πτήση 77 της American Airlines.

* Η πτήση 93 της United Airlines δεν συνετρίβη σε έδαφος της Πενσιλβάνια, αλλά κατερρίφθη από πολεμικό αεροσκάφος των ΗΠΑ.

Ο τρομοκράτης - φάντασμα Οσάμα Μπιν Λάντεν

Λίγα 24ωρα μετά τα χτυπήματα, έρχεται η ανάληψη ευθύνης. Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που κάνει το γύρο του κόσμου, οι Αμερικανοί βλέπουν έναν παλαιό τους γνώριμο :

Τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Οσάμα Μπιν Λάντεν, επικεφαλής της οργάνωσης Αλ Κάιντα, που καταζητούνταν για προηγούμενες επιθέσεις που είχε πραγματοποιήσει η οργάνωσή του εναντίον αμερικανικών στόχων.

Το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε εναντίον του στο Αφγανιστάν δεν απέδωσε τίποτε, και ο Μπιν Λάντεν εξακολουθούσε να απευθύνεται στους οπαδούς και τους εχθρούς του μέσω μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων.

Τον Μάιο του 2011, Αμερικανοί πράκτορες εντοπίζουν τον άφαντο μέχρι τότε αρχιτρομοκράτη στο Πακιστάν, και μετά από μία αιφνιδιαστική επιχείρηση και σύντομη ανταλλαγή πυρών γράφονται οι γραμμές του τέλους.

Είναι το τέρμα μίας εποχής και παράλληλα η αρχή μίας άλλης, φαινομενικά πιο σταθερής, αλλά εξίσου βίαιης και αβέβαιης περιόδου.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα