Αρχίζει η ανέλκυση του Costa Concordia!

12:06 16/9/2013 - Πηγή: Bam

Περίπου 21 μήνες μετά το ναυάγιο, αρχίζει τη Δευτέρα η επιχείρηση ανέλκυσης του κρουαζιερόπλοιου CostaConcordia. Το κόστος της τιτάνιας προσπάθειας υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη ναυτική τραγωδία του κρουαζιερόπλοιου «CostaConcordia», στις ακτές της Τοσκάνης στην Ιταλία, ήρθε η ώρα της επιχείρησης ανέλκυσης. Παρ’ όλα αυτά, η έναρξη του εγχειρήματος καθυστερεί εξαιτίας επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Στις 13 Ιανουαρίου 2012, το «Costa Concordia» προσέκρουσε στα βράχια του νησιού Τζίλιο, ανοιχτά της πόλης της Τοσκάνης

και το δεξιό τμήμα του βυθίστηκε.

Κατά την πρόσκρουση και τις επόμενες ώρες 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δύο αγνοούνται ακόμη.

Έπρεπε να περάσουν 21 μήνες από το ναυάγιο για να επιτρέψουν οι ιταλικές αρχές την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου.

Η γιγάντια επιχείρηση επρόκειτο να ξεκινήσει στις 06.00 τοπική ώρα, αλλά καθυστέρησε εξαιτίας των ισχυρών καταιγίδων που έπληξαν την περιοχή κατά τη διάρκεια της νύκτας.

«Οι καταιγίδες μάς εμπόδισαν να εγκαταστήσουμε τη νύκτα την πλωτή εξέδρα πάνω στην οποία θα λειτουργεί το κέντρο ελέγχου», ανακοίνωσε τα ξημερώματα ο Φράνκο Γκαμπριέλι, επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και υπεύθυνος για την επιχείρηση.

Η πρώτη φάση της ανέλκυσης θα διαρκέσει 10 – 12 ώρες και σε αυτό το διάστημα απαγορεύεται η ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

Για πρώτη φορά θα επιχειρηθεί η ανόρθωση ενός πλοίου τέτοιου μεγέθους (μήκους 290 μέτρων και ύψους δέκα ορόφων), το οποίο βρίσκεται με βυθισμένη τη μία του πλευρά.

Το τεράστιο εγχείρημα θα κοστίσει τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα καταβάλλει η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Carnival».

Επικεφαλής των εργασιών είναι ο Νοτιοαφρικανός Νικ Σλόουν, ειδικός στις ανελκύσεις, ο οποίος ηγείται ομάδας 500 ατόμων, που εργάζονται σε 24ωρη βάση.

Δείτε Live video από το Reuters :

http://live.reuters.com/Event/Raising_the_Costa_Concordia/89409511

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα