Αποχωρεί ο Γιάννης Στουρνάρας!

12:47 13/1/2014 - Πηγή: Bam

Εβδομάδες μετράει ως υπουργός Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας, με τον αντικαταστάτη του να έχει, κιόλας, βρεθεί στο πρόσωπο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Αντίστροφη μέτρηση για τον Γιάννη Στουρνάρα. Πληροφορίες που είδαν το φως

της δημοσιότητας τη Δευτέρα, θέλουν τον «καγκελάριο της ελληνικής οικονομίας» να κατευθύνεται στην Τράπεζα Ελλάδας, στη θέση του Γιώργου Προβόπουλου.

Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος», ο κ. Στουρνάρας θα εγκαταλείψει στα τέλη Μαΐου το υπουργείο Οικονομικών για να αναλάβει νέα καθήκοντα ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, διαδεχόμενος τον κ. Προβόπουλο.

Πρόκειται για πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού, καθώς από το προσεχές καλοκαίρι οι τράπεζες που σήμερα βρίσκονται στον έλεγχο του Δημοσίου, λόγω ανακεφαλαιοποίησης, θα περάσουν και πάλι σε ιδιώτες.

Ο κ. Σαμαράς έχει βρει, ήδη, τον «εκλεκτό» για το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτός, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι ο Σταύρος Παπασταύρου, μέχρι τώρα σύμβουλος του κ. Στουρνάρα.

Ο κ. Παπασταύρου δεν στερείται εμπειρίας, αφού συνοδεύει εδώ και καιρό τον υπουργό στις συνεδριάσεις του Eurogroup και συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Έως την αλλαγή της σκυτάλης, στα τέλη της Άνοιξης, ο Γιάννης Στουρνάρας θα επιδιώξει να παραδώσει στον διάδοχό του μία ευνοϊκή κληρονομιά ως «παρακαταθήκη».

Το «κρυφό χαρτί» του κ. Στουρνάρα είναι η επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, που αν επιβεβαιωθεί, θα φέρουν την ελληνική πλευρά σε πλεονεκτική θέση απέναντι στους δανειστές.

Παράλληλα, το «χαρμόσυνο» αυτό μαντάτο θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα