Αλλαγές στο εκλογικό σύστημα

09:08 3/9/2013 - Πηγή: Bam

Νέο σύστημα προωθεί σύμφωνα με πληροφορίες η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τις Δημοτικές εκλογές του 2014. Με απλή αναλογική θα εκλέγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι. Με 42% οι δήμαρχοι.

Ρύθμιση που φαινομενικά τους ευνοεί, προωθούν Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, εν όψει των Δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου. Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν μόνο δύο ψηφοδέλτια

: Ένα με όλους τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους δημοτικούς συμβούλους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», όλα τα ονόματα που θα υπάρχουν στα μόλις δύο ψηφοδέλτια θα αναγράφονται με αλφαβητική σειρά. Για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή θα πρέπει να συγκεντρώσει το 42% των ψήφων.

Σε αντίθετη περίπτωση η εκλογή θα οδηγηθεί σε δεύτερη Κυριακή όπου θα αναμετρηθούν οι πρώτοι υποψήφιοι.

Σε ό,τι αφορά στους δημοτικούς συμβούλους, θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Προϋπόθεση ώστε ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος να μετέχει στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα είναι στον πρώτο γύρο των εκλογών να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 5%.

Πιο αναλυτικά, το νέο εκλογικό σύστημα θα προβλέπει:

* Δύο ψηφοδέλτια, ένα με τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά.

* Οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα ανακοινώνουν πλήρεις συνδυασμούς που θα δημοσιεύονται στον Τύπο και θα αναρτώνται σε εμφανή σημεία του δήμου προς πληροφόρηση των δημοτών.

* Δήμαρχοι θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων, διαφορετικά οι εκλογές επαναλαμβάνονται τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων.

* Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική.

* Προϋπόθεση για την εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο του υποψηφίου δημάρχου με τον συνδυασμό του θα είναι, κατά την πρώτη Κυριακή, ο υποψήφιος δήμαρχος να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 5% του εκλογικού σώματος.

Στόχος των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου είναι να μπει φρένο στην αμφίπλευρη διαρροή ψήφων.

Αφενός προς τα δεξιά της ΝΔ, δηλ. προς τη Χρυσή Αυγή, αλλά και προς τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ, εκεί όπου τοποθετείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλλαγή-προσαρμογή του εκλογικού συστήματος είναι ο μόνος τρόπος που έχει το «γαλαζοπράσινο» δίδυμο της εξουσίας να καταγράψει όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.

Και όσο περισσότερο «αποχρωματιστεί» ο χάρτης της βραδιάς των Δημοτικών εκλογών, τόσο πιο ασφαλείς θα αισθάνονται οι επικεφαλής της συγκυβέρνησης από την πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα