Τσακαλώτος – Βουλή: Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι business as usual

Τσακαλώτος – Βουλή: Η συζήτηση στη Βουλή αφορούσε στην κατάρτιση των επιστημόνων και τη χθεσινή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέματα για τα οποία «δεν είπατε κουβέντα» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός δεν λαμβάνει πρωτοβουλίες για την επόμενη ημέρα στην ΕΕ. «Υπέγραψε ο κ. Μητσοτάκης ένα γράμμα υπέρ του ευρωομολόγου και τελείωσε; Πού είναι η ηγετική παρουσία για να πει

ότι η Ελλάδα συντάσσεται με την Ισπανία και την Ιταλία», αναρωτήθηκε. Κριτική επίσης άσκησε στην κυβέρνηση που δεν μπαίνει στη συζήτηση για τη λήψη «εμπροσθοβαρών» μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων είπε ότι δεν φτάνουν τα 533 ευρώ, και ζήτησε «περισσότερο ζεστό χρήμα» για τις μικρές επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Για το θέμα της κατάρτισης των επιστημόνων, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι, πρώτον «μαθαίνεις σιγά-σιγά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι business as usual, ότι επιστρέφουμε στον τρόπο που μοιράζουμε τα λεφτά και το δεύτερο, ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν χειρότερα ελληνικά και από τα δικά μου».

Τέλος, για το θέμα της ενημέρωσης, είπε ότι η ΕΡΤ περνά τη χειρότερη στιγμή της [και η κυβέρνηση πρέπει να δείξει άμεσο ενδιαφέρον για «τον πλουραλισμό του δημόσιου διαλόγου» στις ειδήσεις.

Απαντώντας στον κ. Τσακαλώτο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σραϊκούρας είπε ότι η ατζέντα της σημερινής συζήτησης στη Βουλή είναι ο νόμος που συζητάμε κάθε φορά. Δεν είναι ό,τι θέλει ο καθένας να λέει. «Εγώ μίλησα επί της ατζέντας, διότι σας θυμίζω ότι εδώ μέσα είναι πόροι που δίνονται από τα ταμειακά διαθέσιμα. Επί μέρες, εκτός αιθούσης, σε Facebook ή σε άλλα μέσα, μιλάτε για ταμειακά διαθέσιμα. Ήρθα εδώ και σας απάντησα», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Σχετικά με την αναφορά του προκατόχου του για εμπροσθοβαρή μέτρα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «τα μέτρα είναι συνάρτηση του δημοσιονομικού και ταμειακού χώρου που έχει η εκάστοτε χώρα» όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Για τους εργαζόμενους είπε ότι εκτός από τα 800 ευρώ για 45 ημέρες, έχουμε πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού, φορολογικές αναστολές των εργαζομένων, μείωση του ενοικίου κατά 40%, αναστολές των υποχρεώσεων στις τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα