Κλινική Ταξιάρχαι: Έρευνα επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Κλινική Ταξιάρχαι: Επιτόπιο έλεγχο στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» διενήργησε κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκειμένου να διερευνηθεί η συμμόρφωση της επιχείρησης στην εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού, μετά τους θανάτους και τα κρούσματα που εντοπίστηκαν. Από την έρευνα των επιθεωρητών καταγράφηκαν αρχικές διαπιστώσεις σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας της κλινικής στο Περιστέρι και ιδιαίτερα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, ενώ ζητήθηκαν και σειρά

εγγράφων και λοιπών ελεγκτικών πειστηρίων.

Ο έλεγχος διενεργείται αυτεπαγγέλτως σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και όταν ολοκληρωθεί θα συνταχθεί πόρισμα για την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία υπάρχει επικοινωνία. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της ΕΑΔ, η ανεξάρτητη αρχή προγραμματίζει ανάλογους ελέγχους και σε άλλες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και ιδιωτικών δομών παροχής υπηρεσιών υγείας με αντικείμενο την αξιολόγηση με τους κανόνες και τα μέτρα αποφυγής διασποράς του ιού.

Πολύ σοβαρές καταγγελίες από συγγενείς ασθενών στην ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι μετά τους θανάτους και την καταγραφή κρουσμάτων του φονικού ιού. Τι λένε ασθενείς του ιδιωτικού θεραπευτηρίου. Διαβάστε Αναλυτικά

Τι δήλωσε ο Τσιόδρας

Αιχμές άφησε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας. «Είναι σημαντικό σε αυτούς τους χώρους να υπάρξουν όλα τα μέτρα πρόληψης. Προέκυψαν δεδομένα με την τήρηση των κανόνων πρόληψης των λοιμώξεων, τα οποία θα αναφερθούν σε σημείωμα του ΕΟΔΥ. Νοσηλευτικό προσωπικό είχε συμπτώματα λοίμωξης, εξετάστηκε από τον γιατρό και του επετράπη να δουλεύει, ενώ δεν ελέγχθηκε ποτέ για τον κορονοϊό».

«Θέλει πάρα πολλή προσοχή, θέλει εκπαίδευση, θέλει επαγρύπνηση, να συμμετέχουμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια. Γι’ αυτό καταργήθηκαν τα επισκεπτήρια σε αυτές τις δομές, δεν είμαστε απάνθρωποι. Η έλλειψη εκπαίδευσης δεν πιστεύω ότι είναι γενική, είναι ειδική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία έχει να μην μεταδοθεί σε μία ευαίσθητη ομάδα», είπε.

«Σχετικά με τη μονάδα υγείας με νεφροπαθείς, πρόκειται για μια σημαντική επιδημία σε δομή υγείας, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κι ευπαθείς ομάδες. Δυστυχώς, τρεις από τους συμπολίτες μας, ασθενείς της κλινικής, κατέληξαν, ενώ 17 ακόμη βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Όλοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής και να πω εδώ ότι μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους, συντονίστηκε η εφαρμογή αυστηρών μέτρων, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ, ώστε να μηδενιστεί η οοιαδήποτε επαφή και επικοινωνία θετικών και αρνητικών ασθενών», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Όλο το προσωπικό, που είχε διαγνωστεί ως θετικό, 17 άτομα, είναι σε καραντίνα σε κατ’ οίκον απομόνωση, και παρακολουθείται η υγεία τους, ενώ απομακρύνθηκαν από την κλινική. Απ’ ό,τι πληροφορήθηκα σε επιτόπια επίσκεψή μου σήμερα και συνάντηση με το προσωπικό, αλλά και τους ασθενείς, έχουν ενημερωθεί όλοι τους, ακόμα και αυτοί που είχαν νοσηλευτεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες για οποιοδήποτε λόγο στην κλινική, καθώς και όλοι οι συνεργαζόμενοι επαγγελματίες υγείας».

«Ο ΕΟΔΥ προμήθευσε την κλινική με μέτρα ατομικής προστασίας, για τη σωστή αντιμετώπιση των ασθενών, γιατί ακόμα και οι αρνητικοί ασθενείς που παρέμειναν, έχουν εκτεθεί στο συγκεκριμένο περιβάλλον της μονάδας. Υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση για τους ανθρώπους αυτούς και θα γίνει επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος ανά δύο με τρεις μέρες, ανάλογα την ημέρα της αιμοκάθαρσης, ώστε να είμαστε έγκαιρα έτοιμοι να παρέμβουμε σε κάποια περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή θετικού αποτελέσματος.

Επίσης, δόθηκαν φάρμακα για την έναρξη προφυλακτικής αγωγής σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι θεωρούνται αυξημένου κινδύνου για πρόοδο της νόσου. Επίσης, σήμερα το πρωί, εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ εκπαίδευσε το προσωπικό της κλινικής για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας. Επιπρόσθετα, συνεχίζεται η ιχνηλάτηση, σε συνεργασία με τον υπουργό και την Πολιτική Προστασία» τόνισε, αναφερόμενος στις ενέργειες που έγιναν στην κλινική Ταξιάρχαι.

Και συμπλήρωσε: «Εύχομαι κανένας άλλος ασθενής να μην εμφανιστεί εκεί κι ελπίζω γρήγορα να αντιμετωπίζονται παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές, νομίζω, ελπίζω να μην κάνω λάθος, δεν αρκεί να πούμε “το πάθημα να γίνει μάθημα”, αλλά περισσότερο να ακούσουμε αυτό σαν ένα σημαντικό καμπανάκι κινδύνου για όλους μας. Είτε είμαστε στην πρώτη γραμμή, ακόμα περισσότερο, είτε στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα -η αμέλεια, όπως μού είπε κάποιος σήμερα, δεν έχει κάποιο ιδεολογικοκό πρόσημο- είτε στο περιβάλλον του σπιτιού μας».

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι από χθες βρίσκεται σε εξέλιξη μια γιγαντιαία προσπάθεια από την ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ με δεκάδες ιχνηλατήσεις, στην κλινική στο Περιστέρι. Μέχρι τώρα έχουν προκύψει σε σύνολο 34 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων 121 στενές επαφές που τέθηκαν σε καραντίνα. Διερευνάται εκτενώς το σύνολο των δραστηριοτήτων και επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τόσο των νοσηλευομένων, όσο και των εργαζομένων στην κλινική των δυτικών προαστίων. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην μετάβαση των ασθενών για αιμοκάθαρση, από και προς την κλινική και μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει στενή επαφή με επαγγελματία οδηγό ΤΑΧΙ. Τέθηκαν σε κατ οίκον περιορισμό 39 συνεργαζόμενοι γιατροί της κλινικής.

«Καμία κλινική δεν σφραγίστηκε. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στην κλινική για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι 50 και πλέον άνθρωποι που υποβάλλονται μέρα παρά μέρα σε αιμοκάθαρση, θα μπορούσαν με όρους ασφάλειας να συνεχίσουν την αιμοκαρθαρσή τους, μέχρι να οργανωθούν μια σειρά ζητημάτων, όπως η μεταφορά των θετικών κρουσμάτων στα νοσοκομεία «Αττικόν» και ΝΙΜΤΣ».

Keywords
Τυχαία Θέματα