Συνεδρίαση Eurogroup: Διακόπηκε η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη – Θα συνεχιστεί την Πέμπτη

09:31 8/4/2020 - Πηγή: Flash.gr

Συνεδρίαση Eurogroup: Ο Σεντένο αναφέρει μάλιστα, ότι αναστέλλει τις εργασίες του Eurogroup, το οποίο θα συνεχίσει αύριο, Πέμπτη. «Στόχος μου παραμένει, ένα ισχυρό δίκτυο ασφαλείας της ΕΕ απέναντι στον κορονοϊό (μια ασπίδα για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τα κράτη) και η δέσμευση για ένα σημαντικό πλάνο οικονομικής ανάκαμψης»

Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως όταν και επισήμως εγκαταλείφθηκε κάθε προσπάθεια για αποφάσεις έστω τα ξημερώματα και ορίστηκε η συνέντευξη Τύπου για σήμερα το πρωί στις 11, η οποία και τελικώς ακυρώθηκε, δεν υπήρχε στο τραπέζι

ούτε καν προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup! Το Eurogroup, που διενεργήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, κλήθηκε να οριστικοποιήσει τις προτάσεις του προς τους ηγέτες των κρατών-μελών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας.

Διπλωματικές πηγές και αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters, ανέφεραν ότι μία διαμάχη της Ιταλίας με την Ολλανδία, σχετικά με τους όρους που θα έπρεπε να συνοδεύουν τη χορήγηση πιστώσεων στις χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μπλόκαρε την πρόοδο για τη συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων ύψους μισού τρισ. ευρώ.

Αν τελικά οι υπουργοί Οικονομικών συμφωνήσουν, η συνολική απάντηση από τις εθνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πρόγραμμα στήριξης του κόσμου, ξεπερνώντας αυτό των ΗΠΑ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Αν και οι μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις δεν είναι κάτι άγνωστο για την ΕΕ, η συζήτηση αναδεικνύει ρήγματα στην Ένωση και ασκεί περαιτέρω πιέσεις στην ενότητά της, η οποία έχει ήδη πληγεί από την κρίση της Ευρωζώνης και τη μεταναστευτική κρίση του 2015-16, η οποία εν μέρει συνέβαλε στο Brexit. Έως τώρα, οι υπουργοί, που συζητούσαν μέσω βιντεοδιάσκεψης όλη τη νύχτα, με μερικούς από αυτούς να αποκοιμούνται κατά διαστήματα, σύμφωνα με αξιωματούχους, ήταν απογοητευμένοι. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, φέρεται να δήλωσε σε ένα σημείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα αξιωματούχο: «Ντροπή σας, ντροπή στην Ευρώπη. Σταματήστε αυτό τσίρκο τώρα».

Χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου

Ο Βορράς, δηλαδή η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και οι χώρες που συντάσσονται μαζί τους, διαμήνυσαν ρητά και κατηγορηματικά πως δεν επιθυμούν να γεφυρώσουν τις διαφορές με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και τη συνοχή της ΕΕ την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Η θέση τους είναι αμετακίνητη: Όσες χώρες, λάβουν προληπτικές πιστωτικές γραμμές με χαλαρά κριτήρια χρηματοδότησης, όταν επιστρέψουν στην κανονικότητα οι οικονομίες τους να προχωρήσουν σε αποπληρωμή αυτών των χρημάτων με μνημονιακούς όρους.

Ο Νότος, δηλαδή οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. που τάσσονται υπέρ της έκδοσης κοινού χρέους, ανέρχονται σε 11 μετά την πρόσθεση της Κύπρου και της Μάλτας. Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα και άλλες χώρες, τάσσονται υπέρ της έκδοσης ευρωπαϊκών τίτλων χρέους με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι να δηλώνει ότι «πρέπει να οικοδομήσουμε συναίνεση, πρέπει να περιλαμβάνει ένα κοινό εργαλείο το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί στις επόμενες εβδομάδες και μήνες, όχι να πάρει χρόνια. Η αμοιβαιοποίηση των υποχρεώσεων αφορά το μέλλον και συγκεκριμένα την αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι τα χρέη του παρελθόντος».

Αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δεν κάνει πίσω στην πρόταση για έκδοση κορoνο-ομολόγου: «ΕSM όχι. Ευρωομόλογα απόλυτα ναι. Είναι η λύση, η σοβαρή, η αποτελεσματική, η επαρκής αντιμετώπιση στην έκτακτη ανάγκη που βιώνουμε» δήλωσε.

Η ΕΚΤ προειδοποιεί για την ανάγκη οικονομικών μέτρων ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup ότι η ευρωζώνη μπορεί να χρειασθεί οικονομικά μέτρα ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η επιδημία Covid-19, δήλωσαν στο Reuters ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ωστόσο, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που έληξε έπειτα από συνομιλίες 16 ωρών χωρίς συμφωνία, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης εμφανίσθηκαν έτοιμες να υποστηρίξουν μέτρα ύψους μόλις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσαν αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες.

Τα οικονομικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνδυασθούν με τα μέτρα που θα λάβει κάθε χώρα, αλλά το συνολικό πακέτο είναι πιθανόν να μην είναι αρκετό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές προσπάθειες, δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10% αυτό το έτος, αλλά η ζοφερή προειδοποίηση δεν ήταν αρκετή για να αμβλύνει τις διχογνωμίες των υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο, κυρίως εξαιτίας της αντίστασης της Ολλανδίας, εκ μέρους του στρατοπέδου των βορείων, και της Ιταλίας.

 Η δήλωση Σταϊκούρα

«Υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης, παρά τη σημαντική πρόοδο, αλλά εκτιμάται ότι θα καλυφθούν έως αύριο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, για την ολονύκτια συνεδρίαση του Eurogroup που διακόπηκε για να συνεχιστεί αύριο.

Η δήλωση του υπουργού, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ως εξής:

«Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας. Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο».

Πέτσας: Το ευρωομόλογο παραμένει στο τραπέζι

«Όλοι θέλουμε να βρεθεί μια κοινή λύση», τόνισε σχολιάζοντας την συνεδρίαση του Eurogroup ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο.

Εξήγησε πως ενδεικτικό του μεγέθους της προσπάθειας που γίνεται, είναι το ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης, συνεδρίαζαν όλο το βράδυ, διέκοψαν τη συνεδρίαση, ξεκίνησαν πάλι και τελικά θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα υπάρχει συμφωνία στα τρία βασικά ζητήματα που συζητούνται για την χρηματοδότηση της στήριξης της απασχόλησης, της χρηματοδότησης των 200 δις. Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και της χρηματοδότησης περίπου στο 2% του ΑΠΕ για κάθε κράτος μέλος από τον ESM.

«Μένει το τέταρτο που είναι και το πιο δύσκολο να υπάρξει ένας μηχανισμός που να μπορούμε όλα τα κράτη μέλη να δανειζόμαστε σχετικά φτηνά αυτό είναι ένα κοινό ευρωομόλογο», τόνισε ο κ. Πέτσας υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει το ευρωομόλογο.

«Όλοι θέλουμε να βρεθεί μια κοινή λύση», τόνισε σχολιάζοντας την συνεδρίαση του Eurogroup ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο.

Εξήγησε πως ενδεικτικό του μεγέθους της προσπάθειας που γίνεται, είναι το ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης, συνεδρίαζαν όλο το βράδυ, διέκοψαν τη συνεδρίαση, ξεκίνησαν πάλι και τελικά θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα υπάρχει συμφωνία στα τρία βασικά ζητήματα που συζητούνται για την χρηματοδότηση της στήριξης της απασχόλησης, της χρηματοδότησης των 200 δις. Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και της χρηματοδότησης περίπου στο 2% του ΑΠΕ για κάθε κράτος μέλος από τον ESM. «Μένει το τέταρτο που είναι και το πιο δύσκολο να υπάρξει ένας μηχανισμός που να μπορούμε όλα τα κράτη μέλη να δανειζόμαστε σχετικά φτηνά αυτό είναι ένα κοινό ευρωομόλογο», τόνισε ο κ. Πέτσας υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα το στηρίζει.

The post Συνεδρίαση Eurogroup: Διακόπηκε η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη – Θα συνεχιστεί την Πέμπτη appeared first on Flash.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα