Σάσα Χούπμαν πέθανε: Απεβίωσε ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού

Σάσα Χούπμαν πέθανε: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών ο Σάσα Χούπμαν, έπειτα από μακρά μάχη με την ασθένεια «αταξία». Ο «αγαθός γίγαντας», όπως έγινε γνωστός, που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό (1997-1999) και στον Ηρακλή (1999-2002), έδωσε χρόνια μάχη με τη νόσο, που του είχε προκαλέσει νευρολογική δυσλειτουργία και προβλήματα στην ομιλία και στην κίνηση. Ο Γερμανός, για τον χαρακτήρα του οποίου είχαν όλοι μόνο καλά λόγια να πουν, ταλαιπωρήθηκε αρκετά.

Μάλιστα, ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Τελικά, κατέληξε, αφήνοντας πίσω τη σύζυγό του, Μπρουκ και τον γιο του, Νόα. Ο Χούπμαν, με ύψος 2.16, ήρθε στη χώρα μας το 1997 για τον Παναθηναϊκό, όπου και έμεινε για μία διετία φορώντας τη φανέλα με το «τριφύλλι» πριν μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη για μία τριετία. Ήταν επίσης μέλος της Εθνικής Γερμανίας με 67 συμμετοχές.

Ποια είναι η ασθένεια «αταξία»

Η αταξία περιγράφεται ως έλλειψη συντονισμού των μυών κατά τη διάρκεια εκούσιων κινήσεων, όπως το περπάτημα. Η αταξία μπορεί να επηρεάσει τις κινήσεις σας, την ομιλία σας, τις κινήσεις των ματιών σας ή την ικανότητά σας να καταπιείτε. Η επίμονη αταξία προκύπτει συνήθως από βλάβη στην παρεγκεφαλίδα, το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει το συντονισμό των μυών.

Πολλές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν αταξία, όπως η κατάχρηση αλκοόλ, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ένας όγκος, η εγκεφαλική παράλυση και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Είναι επίσης δυνατό να κληρονομήσετε ένα ελαττωματικό γονίδιο που μπορεί να προκαλέσει μία από τις πολλές παραλλαγές της αταξίας. Η θεραπεία για την αταξία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Βοηθητικές συσκευές όπως το «πι» ή τα μπαστούνια, μπορούν να σάς βοηθήσουν να διατηρήσετε την ανεξαρτησία σας, παρά την αταξία. Μπορείτε, επίσης, να επωφεληθείτε από τη φυσικοθεραπεία, την εργοθεραπεία και τη λογοθεραπεία.

Συμπτώματα

Η αταξία μπορεί να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου, ή να έρθει ξαφνικά, ανάλογα με την αιτία. Η αταξία, ως αποτέλεσμα νευρολογικών διαταραχών, μπορεί να προκαλέσει:

Κακό συντονισμόΑστάθεια στα πόδια και μια τάση να σκοντάψει κανείςΔυσκολία με λεπτές κινητικές εργασίες, όπως το φαγητό, το γράψιμο ή το ράψιμο ενός κουμπιού σε ένα πουκάμισοΑλλαγή στην ομιλίαΑκούσιες επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ματιού σε οποιαδήποτε κατεύθυνση (νυσταγμός)Δυσκολία στην κατάποση

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό

Εάν δεν έχετε επίγνωση της ύπαρξης μιας κατάστασης που προκαλεί αταξία, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, τότε πρέπει να δείτε το γιατρό σας εάν:

Χάσετε την ισορροπία σαςΧάσετε το συντονισμό των μυών σε ένα χέρι ή σε ένα πόδιΈχετε δυσκολία στο περπάτημαΈχετε δυσκολία στην ομιλία σαςΈχετε δυσκολία στην κατάποση
Keywords
Τυχαία Θέματα