Πρόστιμο – Εργοδότες: Συμφέρει, όταν ο εργαζόμενος «κοστίζει» παραπάνω

Πρόστιμο – Εργοδότες: Από κάθε κλάδο και περιοχή της χώρας συσσωρεύονται σωρηδόν οι καταγγελίες από εργαζόμενους που υποχρεώνονται από τους εργοδότες να εργάζονται κανονικά, ενώ βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

Κατόπιν τούτου, με μεγάλη καθυστέρηση, δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 15/4/20 η απόφαση που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία προβλέπει πρόστιμο ύψους 1.200 ευρώ για τους εργοδότες οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή εργασίας.

Οι

σχετικοί έλεγχοι προβλέπεται να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα, αν και καθημερινά οι  υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε.  δέχονται πλήθος καταγγελιών εργαζομένων οι οποίοι, αν και η εργασιακή τους σχέση έχει ανασταλεί, πιέζονται από τους εργοδότες να παρέχουν εργασία. Η υπουργική απόφαση προβλέπει την επιβολή του εν λόγω προστίμου στις εξής περιπτώσεις:

Απασχόληση εργαζομένων που τελούν σε αναστολή εργασίας, από εργοδότη ο οποίος ανέστειλε τις συμβάσεις εργασίας τους, με χρήση της ρύθμισης της υποπαρ. 2Α του άρθρου ενδέκατου της από 20.03.2020 ΠΝΠ (Α΄ 68).Απασχόληση εργαζομένου από εργοδότη που τελεί σε αναστολή της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού.Απασχόληση εργαζομένου, του οποίου η σύμβαση τελεί σε αναστολή, κατά παράβαση των όρων και των διατυπώσεων για τη δήλωση πρόσκαιρης τηλεργασίας στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το πρόστιμο συμφέρει
Πρακτικά πρόκειται για «πρόστιμο – χάδι» όπως το αποκαλούν οι εργαζόμενοι καθώς, οι εργοδότες που παρανομούν θα διαπιστώσουν ότι το ύψος του προστίμου είναι περίπου το ίδιο με το ποσό που θα κατέβαλαν, για το ίδιο χρονικό διάστημα (των 45 ημερών της αναστολής σύμβασης), για τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές (εισφορές του εργαζόμενου + εργοδοτικές εισφορές), αν ο εργαζόμενος που έχει τεθεί σε αναστολή, αμειβόταν με τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ μικτά). Όταν δε, ο εργαζόμενος «κοστίζει» παραπάνω, δεν υπάρχει πλέον κανένας ενδοιασμός για τον εργοδότη που συνεχίζει να τον απασχολεί κανονικά.

Ο Πάνος Κορφιάτης, πρώην Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σχολίασε:
«Με 1200 ευρώ πρόστιμο τιμωρείται ένας εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο σε αναστολή σύμβασης. Σε απλά μαθηματικά όμως ο συγκεκριμένος παρατατικός εργοδότης κερδίζει:

800 ευρώ μισθολογικής δαπάνης τα οποία τα καταβάλλει το κράτος,Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που τα καταβάλλει επίσης το κράτοςΤο υπόλοιπο του μισθού το οποίο αν θέλει το καταβάλει στον εργαζόμενο αν θέλει όχι αφού η σχέση εργασίας έχει ανασταλεί».

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδιαλιάς, στις 8/4, ανέφερε ότι προβλέπεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στους εργοδότες που χορηγούν «ψευδείς» βεβαιώσεις μετακίνησης τύπου Α. Δηλαδή, αν σε περίπτωση ελέγχου αποδειχθεί ότι πολίτης που μετακινείται με βεβαίωση εργοδότη δεν απασχολείται σε αυτόν τον εργοδότη, θα επιβάλλεται στον εργοδότη το πρόστιμο της προβλεπόμενης κύρωσης περί ανασφάλιστων εργαζομένων (ήτοι 10.500 ευρώ) και στον φέροντα τη βεβαίωση, θα ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

Ωστόσο, από πουθενά δεν προκύπτει ότι η προειδοποίηση του κ. Χαρδαλιά θα εφαρμοστεί. Κι αυτό διότι, αφενός η αστυνομία δεν έχει καμία τέτοια αρμοδιότητα, δεν μπορεί δηλαδή να επιβάλει  το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για ανασφάλιστη εργασία, αφετέρου το ΣΕΠΕ δεν είναι σε θέση να κάνει ελέγχους στα οχήματα όσων «μετακινούνται άσκοπα» προς τη δουλειά τους, ενώ τυπικά έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους.

Όπως αναφέρει ο Απόστολος Καψάλης επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕΓΣΕΕ, «το υπουργείο Εργασίας, ενώ θα μπορούσε να προωθήσει πιο απλοποιημένη διαδικασία, απαιτώντας μόνο από τον εργοδότη να δηλώσει την αναστολή της σύμβασης (δηλώνοντας και το IBAN του κάθε εργαζόμενου για να καταβληθεί η αποζημίωση), επέλεξε να εμπλέξει και τους εργαζόμενους και να τους υποχρεώσει να αιτηθούν οι ίδιοι την αποζημίωση. Έτσι, τους καθιστά συνενόχους στα φαινόμενα που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με εργαζόμενους που υποχρεώνονται από τους εργοδότες να εργάζονται κανονικά, ενώ βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης! Τους καθιστά, δηλαδή, συνένοχους σε απάτη σε βάρος του δημοσίου».

Το ίδιο πράττει επί της ουσίας και ο Ν. Χαρδαλιάς, απειλώντας με δυσθεώρητο πρόστιμο τους εργοδότες, ενώ η αλήθεια είναι ότι, ο εργοδότης θα τη γλιτώσει μόλις με 1.200 ευρώ, την ώρα που ο εργαζόμενος θα υποστεί ποινική δίωξη και πρόστιμο, διότι εξαναγκάστηκε να εργαστεί και να μετακινηθεί στην εργασία του, παρότι βρίσκεται σε αναστολή. Συνένοχος, δηλαδή, χωρίς να το έχει επιλέξει.

Keywords
Τυχαία Θέματα