Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία: Κοινή συνέντευξη Τύπου Τσιόδρα – Κεραμέως στις 6 το απόγευμα [vid]

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία: Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα παραστεί στην καθιερωμένη ενημέρωση με τον Σωτηρή Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά στις 6 το απόγευμα εξειδικεύοντας τα μέτρα που αφορούν στην σταδιακή επάνοδο των μαθητών στα σχολεία. πριν τις ανακοινώσεις θα υπάρχει και «τηλε-συνάντηση» των ειδικών με την κ. Κεραμέως ώστε να υπάρξει συζήτηση για το πώς θα πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας στα

σχολεία.

Συγκεκριμένα η κ. Κεραμέως θα εξειδικεύσει στις ημερομηνίες λήξης των μαθημάτων και έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς επίσης και τον τρόπο εξέτασης των μαθητών -σε μικρά τμήματα, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί. Επιπλέον, θα ανακοινώσει το τι μέλλει γενέσθαι, κυρίως ως προς την διεξαγωγή ή μη των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Γυμνασίου και Λυκείου. Τέλος, θα ανακοινωθεί και η διαδικασία επιστροφής στα θρανία για τους μικρότερους μαθητές του Δημοτικού. Ανακοινώσεις θα γίνουν και για τις υπόλοιπες δομές της εκπαίδευσης: Πανεπιστήμια, ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, ΙΕΚ κλπ.

“Ο πληθυσμός των παιδιών φαίνεται πως κινδυνεύει λιγότερο και μεταδίδει λιγότερο. Σε όλο τον κόσμο είναι μια σταθερή, μόνιμη εικόνα. Υπήρξε μόνο μία λευκή ψήφος στην Επιτροπή όλοι είπαν ναι στο άνοιγμα των σχολείων”, σημείωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και υπογράμμισε: “Δεν θέλουμε να πάθουν κάτι κακό τα παιδιά, εμείς εισηγούμαστε” σημειώνοντας ότι “Θέλει πολλή προσοχή” και ότι θα παρακολουθούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τι δήλωσε για το σκεπτικό ανοίγματος των σχολείων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας:

Τι είπε χθες ο πρωθυπουργός

Στις 11 Μαΐου θα γίνει η επιστροφή της Γ΄ Λυκείου στα σχολεία ενώ με ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση και θα ανοίξουν τα φροντιστήρια για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών. Τα Γυμνάσια και η Α΄ και Β΄ Λυκείου, όπως και τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευση και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά από τις 18 Μαΐου με το σχέδιο του υπουργείου Παιδεία να προβλέπει ολοκλήρωση μαθημάτων σε γυμνάσια και λύκεια στις 12 Ιουνίου.

«Τα σχολεία, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά» περιέγραψε το σχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του το απόγευμα της Τρίτης.

Τα μέτρα προστασίας

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας στα σχολεία θα διαμορφωθούν συνθήκες προστασίας της υγείας των μαθητών με την χρήση αντισηπτικών ενώ οι μαθητές ανά τάξη δεν θα ξεπερνούν τους 15. Για να επιτευχθεί η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα αναμένεται να εφαρμοσθεί κυλιόμενο ωράριο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ένας αριθμό μαθητών θα κάνει μάθημα από τις 8.30 έως τις 11.30 επί παραδείγματι και ένας άλλος μετά έως τις 2.30 ή μπορεί και να λειτουργήσουν απογευματινά τμήματα.

Το άνοιγμα των σχολείων για την επανέναρξη των μαθημάτων θα συνδυασθεί με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων προφύλαξης με πλύσιμο χεριών και χρήση αντισηπτικού και θα γίνει με μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός ενώ δεν αποκλείεται και η χρήση μασκών όπου απαιτείται.

Εξάλλου αναμένεται να επανέλθουμε στην κατάσταση του Μαρτίου όσον αφορά στα σχολεία, πράγμα που σημαίνει ότι όπου εμφανίζεται αριθμός κρουσμάτων που κρίνεται σημαντικός θα κλείνουν τα συγκεκριμένα σχολεία της περιοχής και όχι το σύνολο των σχολείων στην Επικράτεια.

Πώς θα γίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στις 20 Ιουνίου και να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουλίου. Για την διεξαγωγή τους θα χρησιμοποιηθεί υπερδιπλάσιος αριθμός αιθουσών με στόχο ο αριθμός των υποψηφίων που βρίσκονται στις αίθουσες να μην υπερβαίνει τους 10 ανά αίθουσα. Για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιηθούν και τα σχολικά συγκροτήματα των γυμνασίων ενώ δεν προβλέπεται χρησιμοποίηση αιθουσών δημοτικών σχολείων καθώς ενδέχεται να συνεχίζουν τα μαθήματα τους μέχρι τότε.

Θα υπάρχουν δύο επιτηρητές ανά αίθουσα για 10 μαθητές ή ένας για τις αίθουσες που έχουν 5 μαθητές. Οι υποψήφιοι θα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων μεταξύ τους και θα εισέρχονται στις αίθουσες έναν ένας και αφού προηγουμένως χρησιμοποιηθούν όλα τα μέτρα αντισηψίας.

Τα ίδια αυστηρά μέτρα θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι καθηγητές επιτηρητές. Όσον αφορά τους υποψηφίους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα υπάρξει ειδική μέριμνα.

Τα Πανεπιστήμια

Τα Πανεπιστήμια σχεδόν στο σύνολό τους ποσοστό 96,99%, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, πραγματοποιούν εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το ποσοστό που απομένει αφορά σε εργαστήρια που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από το διαδίκτυο.

Εκτιμάται ότι τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια μπορούν να ολοκληρωθούν διαδικτυακά καθώς το σχεδόν το σύνολο των φοιτητών συμμετέχει σε αυτά ενώ μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εξεταστική δοκιμασία. Χθες, ξεκίνησε η διαδικασία της κατ΄ οίκον διανομής των διδακτικών συγγραμμάτων στους φοιτητές ανά την επικράτεια και την Κύπρο με στόχο η διανομή να συμβάλλει στην συνέχιση του εκπαιδευτικού έργου με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το φετινό εαρινό εξάμηνο τόσο οι δηλώσεις, οι οποίες ανήλθαν σε 225.813, όσο και το πλήθος των συγγραμμάτων, τα οποία έφθασαν τα 1.184.988, ήταν περισσότερα από τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών.

ΟΛΜΕ: Να μην γίνουν πειραματόζωα τα παιδιά

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος σχολίασε στο ΟΡΕΝ τα πρωτόκολλα ασφαλείας που θα ληφθούν και την διαδικασία κατά την οποία θα επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές του, ενόψει των σημερινών δηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το απόγευμα, εκφράζοντας τους προβληματισμούς του.

Ενώσεις γονέων: Αγωνία για τι άνοιγμα των σχολείων

Στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα μίλησε η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, Στ. Βαλαβάνη, για το άνοιγμα των σχολείων. Όπως δήλωσε: «Ζητάμε συνάντηση με το υπουργείου γιατί οι γονείς αγωνιούν για το άνοιγμα των σχολείων».

Η γνώμη των ειδικών

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, Νίκος Σύψας τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open ότι γίνονται συσκέψεις για να καταλήξει η επιτροπή στα μέτρα που θα παρθούν για την ασφάλεια των μαθητών της Γ’ Λυκείου.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για το αν θα ανοίξουν τα Δημοτικά ή όχι θα παρθεί μετά το άνοιγμα των σχολείων και το πόσο είναι ασφαλείς οι μαθητές και οι οικογένειές τους. “Δεν μπορεί κανείς να περιορίσει τα παιδιά και την απόσταση που πρέπει να τηρείται. Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη των αριθμό των μαθητών ανά τάξη αλλά τα Δημοτικά δεν πρέπει να μείνουν για πάντα κλειστά. Πρέπει να ανοίξουν και αν μας το επιτρέπει η καμπύλη μας, αρχές Ιουνίου θα το κάνουμε”.

Σε άλλη συνέντευξή του, αναφερόμενος στην ανησυχία των γονιών σχετικά με το πώς ακριβώς θα τηρηθούν αυτοί οι κανόνες στα σχολεία, ο κ. Σύψας απάντησε: “Το βασικό ερώτημα που είχε να απαντήσει η Επιτροπή μας είναι αν το άνοιγμα των σχολείων θα επιφέρει ένα μεγάλο κίνδυνο επανάκαμψης της επιδημίας. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε, ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρός ή και ελάχιστος, για να ανέβει το Ρ-0 πάνω από το 1. Έτσι, ως Επιτροπή συναινέσαμε στο σταδιακό άνοιγμα των σχολείων με μέτρα που θα εξειδικευτούν στην συνέχεια με εγκυκλίους που αυτή τη στιγμή καταρτίζονται”.

“Το θέμα του σχολείου αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ενώ υπάρχει μια γενική ομοφωνία στα μέτρα, εδώ ακολουθούνται διαφορετικές διαδικασίες”, ανέφερε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος. “Αυτό συμβαίνει γιατί δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί ο ιός μετά τη χαλάρωση των μέτρων”, εξηγεί στη συνέχεια, αναφέροντας πως ο ίδιος ως γονέας θα στείλει τα παιδιά του στο σχολείο.

«Τα παιδιά μάλλον δεν είναι η μεγάλη πηγή της επιδημίας» δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο University of Pennsylvania School of Medicine που έδωσε έμφαση στην τήρηση των κανόνων υγιεινής.

ΣΥΡΙΖΑ: «Χθες» τα σχολεία ήταν «υγειονομική βόμβα», τώρα τα ανοίγουν άρον-άρον

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν εξήγησε τον λόγο που τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, «που μέχρι χθες χαρακτηρίζονταν από την κυβέρνηση και τους επιστήμονες “υγειονομική βόμβα διασποράς του κορωνοϊού”, τώρα ξαφνικά ανοίγουν άρον-άρον για είκοσι μόλις μέρες, αφήνοντας μάλιστα παράθυρο να κάνει το ίδιο και για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία».

Ανδρέας Λοβέρδος: Σωστή επιλογή η επαναφορά των μαθητών

Ο Ανδρέας Λοβέρδος βουλευτής ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Παιδείας θεωρεί σωστή την επιλογή της κυβέρνηση για την επαναφορά στα σχολεία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου καθώς και η σταδιακή επαναφορά των μαθητών γυμνασίου και Α και Β λυκείου, πάντα με τις υποδείξεις των ειδικών. Επίσης θεωρεί σωστό που δεν ανοίγουν τώρα τα δημοτικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα