Βάψιμο αυγών: Αυτά πρέπει να κάνετε για να πετύχουν

Βάψιμο αυγών: Η παράδοση θέλει να γίνεται η βαφή τη συγκεκριμένη ημέρα, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί στον Σταυρό. Και το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, υπάρχει η τάση να βάφουμε αυγά σε διάφορα χρώματα. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλά μικρά και μεγάλα μυστικά, για το σωστό βάψιμο των αυγών, που θα «κλέψουν την παράσταση» στο Πασχαλινό τραπέζι.

Οι ειδικοί, λοιπόν, μας λένε ότι πρέπει να προτιμάμε αυγά μεσαίου μεγέθους.  Τα μπεζ

αυγά παίρνουν πιο βαθύ χρώμα, σαν βυσσινί χρώμα. Τα λευκά αυγά παίρνουν είναι πιο κατάλληλα για τα υπόλοιπα χρώματα (πράσινο, κίτρινο κτλ). Επίσης, δεν πρέπει να βάφουμε φρέσκα αυγά, γιατί δεν ξεφλουδίζουν εύκολα. Αντιθέτως, πρέπει να αγοράζουμε αυγά 7 – 10 ημερών και πριν τα βάψουμε πρέπει να τα έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου και όχι στο ψυγείο.  Αποφεύγοντας τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, δεν θα σπάσουν κατά το βράσιμο. Σημαντικό είναι, επίσης, να τα εξετάζουμε ένα προς ένα για τυχόν εξογκώματα και ρωγμές και να τα καθαρίζουμε πολύ καλά

Για το βράσιμο των Πασχαλινών αυγών:

Βάζουμε σε μια μεγάλη με χοντρό πάτο κατσαρόλα κρύο νερό, και στρώστε στον πάτο της ομοιόμορφα ένα μαλακό βαμβακερό πανάκι. Το πανί θα βοηθήσει στο να μην σπάσουν κάποια αυγά.Τοποθετούμε τα αυγά το ένα δίπλα στο άλλο, σε μία στρώση.Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι, σε δυνατή φωτιά και σκεπάζουμε με το καπάκι.Το βράσιμο με τον τρόπο που σας λέω είναι πιο σωστό γιατί το αυγό κρατάει τρυφερό το βρασμένο ασπράδι και διατηρεί πιο ωραία υφή αφού βράσει έτσι. Κανονικά τα βραστά σφιχτά αυγά θέλουν 10 λεπτά βράσιμο.

Το βάψιμο των αυγώνΌταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε μέσα μία κουταλιά ξύδι και σβήνουμε το μάτι. Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι σκεπασμένη για 20 λεπτά για να γίνουν τα αυγά σφιχτά.Βγάζουμε  ένα ένα τα βρασμένα αυγά από την κατσαρόλα και τοποθετήστε τα σε μία πετσέτα να στεγνώσουν καλά και να κρυώσουν.Ανάλογα με τη βαφή που χρησιμοποιούμε, τα αφήνουμε μέσα σε αυτή όσο χρειάζεται.Φοράμε γάντια για να μην γεμίσουν με χρώμα τα χέρια σας.Το γυάλισμα των αυγώνΒγάζουμε προσεχτικά τα βαμμένα κόκκινα αυγά με ένα μεγάλο κουτάλι αφήνοντας τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή εφημερίδα.Αφού στεγνώσουν καλά, με ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα βουτηγμένο σε ελαιόλαδο, γυαλίζουμε τα κόκκινα αυγά ένα ένα. Φοράμε  γάντια και σε αυτό το στάδιο γιατί βγάζουν χρώμα.

Βαφή με φυτικές ύλες

Με ριζάρι, το οποίο πρέπει να κοπανήσουμε σε γουδί, μετά να το σιγοβράσουμε, να το αφήσουμε μέσα στην κατσαρόλα όλο το βράδυ και την άλλη ημέρα να το σουρώσουμε και να βράσουμε στο υγρό τα αυγά. Δίνει κόκκινο – βυσσινί χρώμα.

Τα εξωτερικά φύλλα από κρεμμύδι μας δίνουν ένα καστανό σκούρο χρώμα. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια από τα εξωτερικά ξερά φύλλα. Σε μία κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα κρεμμυδόφυλλα και τα αυγά σε μια στρώση.Αφήνουμε να πάρουν βράση και βράζουμε 10′ ώστε να βγάλουν τα κρεμμύδια το χρώμα τους και να βαφτούν τα Πασχαλινά αυγά. Αφήνουμε τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα με το χρωματιστό νερό για να βαφτούν καλύτερα. Μετά, αφού κρυώσουν τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και αφού στεγνώσουν τα γυαλίζουμε.

Με κομμάτια από κόκκινο λάχανο βάφουμε μπλε αυγάΜε αποξηραμένα Αρώνια βάφουμε ροζ αυγάΜα παντζάρια βάφουμε μοβ αυγάΜε κουρκουμά ή κιτρινόριζα βάφουμε κίτρινα αυγάΜε σπανάκι βάφουμε πράσινα αυγά
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτά,afta