Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου: Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου: Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, τιμά τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Ε’ Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, των Αγίων Αφρικανού, Θεοδώρου, Μαξίμου, Πομπηίου, Τερέντιου και άλλων τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Επίσης τιμούμε την Προφήτιδα Ολδά, τους Αγίους Ιάκωβο τον Πρεσβύτερο και Αζά τον Διάκονο, τον Άγιο Δήμος (ή Δημήτριος)  τον αλιέα,  τον Άγιο Χρύσανθος τον Ξενοφωντινό τον Νεομάρτυρα, τον Άγιο Μιλτιάδη πάπα Ρώμης, την Οσία Αναστασία ηγουμένη

του Ούγκλιχ και τους Αγίους Μάρτυρες τους εν Καμπτακούια της Γεωργίας μαρτυρήσαντες.

Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν ο Μάξιμος, η Μάξιμα, ο Μιλτιάδης,  και ο Δήμος. Χρόνια τους πολλά και ευτυχισμένα!

Ο Άγιος Γρηγόριος, κατά κόσμο Γεώργιος Αγγελόπουλος, γεννήθηκε στη Δημητσάνα το έτος 1745 μ.Χ.. Ανακηρύχθηκε Άγιος στις 10 Απριλίου 1921, από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Άγιος Γρηγόριος μυήθηκε στην Φιλική εταιρεία από τον Ιωάννη Φαρμάκη περί τα μέσα του 1818 στο Άγιον Όρος. Στις 19 Αυγούστου 1785 εκλέγεται οικουμενικός Πατριάρχης και παραμένει στον πατριαρχικό θρόνο μέχρι τον Δεκέμβριο του 1798. Κατά το έτος αυτό καθαιρείται από την Πύλη, διότι θεωρήθηκε ανίκανος να διατηρήσει την υποταγή των Χριστιανικών λαών κάτω από τον Τουρκικό ζυγό και εξορίζεται στο Άγιον Όρος.

Το 1818 κλήθηκε για τρίτη φορά στον Οικουμενικό θρόνο, στον οποίο και παρέμεινε μέχρι την ημέρα του μαρτυρικού του θανάτου. Στην προσπάθειά του ο Εθνομάρτυρας να διασώσει τον Ελληνικό πληθυσμό από την σφαγή και συγχρόνως να παραπλανήσει τον Σουλτάνο και να δώσει την ευκαιρία στους αγωνιστές να εργάζονται ανενόχλητοι, αναγκάσθηκε να αφορίσει τους επαναστάτες.

Το 1871 η Εκκλησία της Ελλάδος θεώρησε επιβεβλημένο να μετακομίσει το τίμιο λείψανό του από την Οδησσό στην απελεύθερη Αθήνα. Το ιερό λείψανο έφθασε στην Αθήνα την 25η Απριλίου 1871 μ.Χ., όπου οι Αθηναίοι του επεφύλαξαν πάνδημη υποδοχή. Με κατάνυξη και αγαλλίαση εναπετέθη στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα σε περίβλεπτη λάρνακα.

Keywords
Τυχαία Θέματα