Κορονοϊός πανδημία: «Μυστήριο η μείωση εμφραγμάτων» [vid]

22:04 9/4/2020 - Πηγή: Flash.gr

Κορονοϊός πανδημία: Οι επιστήμονες επιχειρούν να βρουν λύση σε ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο, μεσούσης της επέλασης του φονικού ιού. Για «μυστήριο» έκανε λόγο ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, μιλώντας στο Open, στην εκπομπή του Γιώργου Καραμέρου και του Σπύρου Χαριτάτου. Όπως είπε, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι εν μέσω της επιδημιολογικής κρίσης υπάρχει μείωση των οξέων ισχαιμικών επεισοδίων που καταγράφονται στα νοσοκομεία, σε όλο τον δυτικό κόσμο.

«Στη Λομβαρδία η μείωση αγγίζει

το 70%, στην Ισπανία 50% και μάλιστα στην περιοχή της Μαδρίτης φτάνει το 50%. Ανάλογα ποσοστά στις ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη και στην Ατλάντα. Συμβαίνει και στα ελληνικά νοσοκομεία. Δεν έχουμε ακόμη στοιχεία, αλλά είναι πολύ εντυπωσιακή η πτώση των περιστατικών που πηγαίνουν στα εξωτερικά ιατρεία», είπε ο κ. Στεφανάδης.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Σύμφωνα με τον καθηγητή καρδιολογίας, υπάρχουν δυο σενάρια που πιθανώς να δίνουν την εξήγηση. «Το πρώτο και πιο ευνοϊκό είναι ότι πράγματι μειώθηκαν τα εμφράγματα λόγω της αλλαγής στον τρόπο ζωής που έχει επιφέρει η πανδημία. Δηλαδή οι άνθρωποι αναπαύονται περισσότερο, μειώθηκε το στρες, ενδεχομένως κάποιοι έκοψαν το κάπνισμα επειδή είναι σε περιορισμό, άλλοι  παίρνουν καλύτερα τα φάρμακά τους, ή επειδή μειώθηκαν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Στεφανάδη,  το δεύτερο σενάριο είναι το πιο πιθανό. «Τα άτομα που έχουν υποστεί ένα καρδιακό επεισόδιο να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο καθώς φοβούνται  πως μπορεί να κολλήσουν κορονοϊό. Πιστεύουν ότι στο σπίτι τους με τα φάρμακα θα σταθεροποιηθούν». Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μόνο ένας τρόπος να ξεκαθαρίσει το μυστήριο. «Θα βλέπουμε τη θνητότητα στο τέλος του μήνα και κάθε μήνα και θα κάνουμε συγκρίσεις με πέρυσι. Αυτό είναι προς διερεύνηση και απασχολεί την πανεπιστημιακή κοινότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα