Πανεπιστήμιο Cambridge κορονοϊός: Διάγνωση για τον Covid 19 σε 1 λεπτό μέσω κινητού

Πανεπιστήμιο Cambridge κορονοϊός: Δυναμικά στη μάχη ενάντια στη διασπορά της πανδημίας μπαίνει το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ  με μια νέα πρωτοποριακή εφαρμογή που ουσιαστικά «ακούει» το βήχα μας και μπορεί να κάνει διάγνωση της νόσο μέσα σε ένα λεπτό! Πρόκειται για την εφαρμογή COVID-19 Sounds  που συλλέγει δείγματα φωνής, αναπνοής και βήχα μέσω του μικροφώνου

του τηλεφώνου.

Οι επιστήμονες του Βρετανικού πανεπιστημίου, μέσα στους οποίους και οι Έλληνες Δημήτρης Σπαθής και Ανδρέας Γραμμένος, έφτιαξαν αυτή την εφαρμογή, που είναι διαθέσιμη και στα ελληνικά, για να δημιουργήσουν μια μεγάλη βάση δεδομένων, η οποία θα τους δώσει τη δυνατότητα μέσα από μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, να κάνουν την ταχύτερη διάγνωση μέσα από τα… κινητά τους .

Για να γίνει αυτό δυνατό, η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας, συλλογή δεδομένων από υγιείς και μη συμμετέχοντες μέσω της εφαρμογής. Η εφαρμογή συλλέγει βασικά δημογραφικά και ιατρικό ιστορικό, καθώς επίσης και μερικά δείγματα φωνής (ενώ διαβάζετε κείμενο στην οθόνη) μέσω μιας φόρμας και μερικά δευτερόλεπτα αναπνοής και βήχα μέσω του μικροφώνου. Επιπλέον, συλλέγουν και ένα δείγμα της τοποθεσίας. Η εφαρμογή επίσης θα ρωτήσει τον χρήστη αν είναι θετικός στον ιό.

Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται για να “εκπαιδεύσουν” μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορέσουν να προβλέψουν την ύπαρξη του ιού πρόωρα. Συγκεκριμένα, τα μοντέλα θα μάθουν συνδυασμούς μοτίβων από τον ήχο (βήχας, αναπνοή κλπ) και τη συνύπαρξη συμπτώματων (πυρετός, ανοσμία κλπ).

Σύμφωνα με τους ερευνητές η εφαρμογή δε θα παρακολουθεί τον χρήστη και συλλέγει δεδομένα μόνο όταν διαδράττει ενεργά με αυτήν. Τα δεδομένα αποθηκεύονται σε διακομιστές του Πανεπιστημίου και θα χρησιμοποιηθούν μόνο για ερευνητικούς σκοπούς. Η εφαρμογή δε θα παρέχει ιατρικές συμβουλές και οποιαδήποτε δήλωση συμπτωμάτων δε θα απαντάται από ιατρική βοήθεια.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε στο εργαστήριο της καθηγήτριας Cecilia Mascolo στο πανεπιστήμιο του Cambridge, που έχει μακρά εμπειρία σε συστήματα και μοντέλα που αναλύουν δεδομένα από κινητές συσκευές και το διαδίκτυο για την πρόβλεψη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και υγείας.

Η εφαρμογή COVID-19 Sounds είναι διαθέσιμη και στα ελληνικά, ενώ είναι ήδη διαθέσιμη για τηλέφωνα Android στο Google Play Store. Η μελέτη εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ηθικής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών και χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα