Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου: Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου: Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, τη Μεγάλη Τετάρτη τιμά τη μνήμη της αλειψάσης τον Κύριον μύρω. Επίσης, τιμούμε τον Άγιο Κρήσκη τον Μάρτυρα, τον Άγιο Λεωνίδη τον Επίσκοπο Αθηνών, τις Αγίες Αναστασία και Βασιλίσσα, τους Αγίους Θεόδωρο τον Πρεσβύτερο και τον Παυσολύπιο, τον Άγιο Ανανία τον Ιερομάρτυρα Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας, τους Αγίους Μάξιμο και Ολυμπιάδα

τους Μάρτυρες, τον Άγιο Πατέρνο, τον Άγιο Σούκιο τον Μάρτυρα και τους συν αυτώ δέκα εννέα Μάρτυρες, τον Άγιο Μστισλάβο – Θεόδωρο τον πρίγκιπα του Κιέβου, τον Όσιο Βασίλειο τον Θαυματουργό, τον Όσιο Διονύσιο του Περεγιασλάβλ και τον Άγιο Δανιήλ του Ασίνσκ.

Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν ο Λεωνίδας, ο Λεωνίδης, η Λεώ, η Λεωνιδία και ο Κρήσκης, αν και υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζουν αυτά τα ονόματα. Χρόνια τους πολλά και ευτυχισμένα, σε κάθε περίπτωση!

Κατά την Μεγάλη Τετάρτη, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, επιτελούμε ανάμνηση του γεγονότος της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα. Επίσης φέρεται στη μνήμη μας, η σύγκλιση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, του ανωτάτου δηλαδή Δικαστηρίου τους, προς λήψη καταδικαστικής αποφάσεως του Κυρίου, καθώς και τα σχέδια του Ιούδα για προδοσία του Διδασκάλου του.

Δύο μέρες πριν το Πάσχα, καθώς ο Κύριος ανέβαινε προς τα Ιεροσόλυμα, κι ενώ βρισκόταν στο σπίτι στου λεπρού Σίμωνα, τον πλησίασε μια πόρνη γυναίκα κι άλειψε το κεφάλι Του με πολύτιμο μύρο. Η τιμή του ήταν γύρω στα τριακόσια δηνάρια, πολύτιμο άρωμα και γι’ αυτό οι μαθητές την επέκριναν και περισσότερο απ’ όλους ο Ιούδας. Γνώριζαν οι μαθητές καλά πόσο μεγάλο ζήλο έδειχνε πάντοτε ο Χριστός για την ελεημοσύνη προς τους φτωχούς. Ο Χριστός όμως την υπερασπίσθηκε, για να μην αποτραπεί απ’ το καλό της σκοπό. Ανέφερε μάλιστα και τον ενταφιασμό Του, προσπαθώντας να αποτρέψει τον Ιούδα από τη προδοσία, αλλά μάταια. Τότε απέδωσε στη γυναίκα την μεγάλη τιμή να διακηρύσσεται το ενάρετο έργο της σε ολόκληρο την οικουμένη.

Ο Ιερός Χρυσόστομος υποστηρίζει ότι δύο ήταν οι γυναίκες που άλειψαν με μύρο τον Κύριο. Οι τρεις πρώτοι Ευαγγελιστές αναφέρουν μια και την ίδια γυναίκα, που πήρε την ονομασία πόρνη. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης όμως κάνει λόγο για άλλη γυναίκα, αξιοθαύμαστη και σεμνή, τη Μαρία την αδελφή του Λαζάρου, που άλειψε τα άχραντα πόδια Του σκουπίζοντας τα με τις τρίχες των μαλλιών της.

Keywords
Τυχαία Θέματα