Μερική Κανονικότητα: Μόσιαλος, Τσιόδρας & υπουργοί πρώτη φορά σήμερα βάζουν το σχέδιο στο τραπέζι

Μερική Κανονικότητα: Ξεκινούν σήμερα οι συσκέψεις των ομάδων εργασίας της κυβέρνησης που θα εξετάσουν το πότε και πώς θα ξεκινήσουν να αίρονται σταδιακά τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού τυπικά ισχύουν έως και τις 27 Απριλίου. Όπως προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «Η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις. Και μόνο όταν αυτό θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα. Πάνω απ’ όλα, θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά, χρόνια νοσήματα».

Ως εκ τούτου

με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η καλή εικόνα της πορείας της πανδημίας, μέσα στον Μάιο  θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα σενάρια σταδιακής επανόδου στην καθημερινότητα, κάτι που όμως θα γίνει με επιφύλαξη και αργούς ρυθμούς, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι περιορισμοί θα εξακολουθούν να υφίστανται και τον Ιούνιο. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου θα επεκταθούν τα μέτρα στήριξης και τον Μάιο και τον Ιούνιο – μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε μία από τις ενημερώσεις του της περασμένης εβδομάδας παρομοίασε την άρση των περιοριστικών μέτρων με έναν δρόμο με στροφές στον οποίο θα πρέπει να κινηθούμε άλλοτε με γκάζι, άλλοτε με φρένο, άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη ταχύτητα.

Συσκέψεις με Μόσιαλο, Τσιόδρα, Χαρδαλιά στο Μαξίμου

Στο άτυπο συντονιστικό μετέχουν ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογιώργης, εκπρόσωποι των περισσοτέρων υπουργείων (Εργασίας, Οικονομικών, Παιδείας, Μεταφορών κ.α.) ο υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και φυσικά ομάδα επιστημόνων όπως ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, ο Μιχάλης Αργυρού κ.α.

Το έργο τους εστιάζει στο σχεδιασμό της σταδιακής χαλάρωσης του lockdown  λαμβάνοντας υπόψιν τη σχετική εμπειρία από τις άλλες χώρες αλλά και τις όποιες ιδιαιτερότητες εμφανίζονται στη δική μας χώρα καθώς και την εξέλιξη της πανδημίας.

Το ορόσημο της 27ης Απριλίου

Η 27η Απριλίου είναι μια ημερομηνία-ορόσημο καθώς θα έχει συμπληρωθεί παραπάνω από ένας μήνας από την λήψη των μέτρων, χρόνος επαρκής για να εξαχθούν κάποια πρώτα επιστημονικά συμπεράσματα. Επιπλέον οι επιπτώσεις μιας τυχόν χαλάρωσης των μέτρων θα αρχίσουν να φαίνονται 12-18 ημέρες αργότερα.

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα μέχρι τις 10 Μαΐου, εάν και εφόσον ευνοούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κυβέρνηση θα κληθεί να αναλάβει ένα ρίσκο το εύρος του οποίου -σύμφωνα με τους ειδικούς- θα κριθεί στην καλή προετοιμασία του.

Το πλάνο για την άρση των περιορισμών

Συγκεκριμένα, αρχής γενομένης από την κατάργηση των περιορισμών στην κυκλοφορία, που αναμένεται να αποτελέσει και την αφετηρία της επιστροφής στην κανονικότητα, δεν θα αφορά σε πρώτη φάση όλους. Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο, να εξαιρεθούν για κάποιο διάστημα οι λεγόμενες ευάλωτες ομάδες, περιλαμβανομένων των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, το Μαξίμου αναζητά τη φόρμουλα, «ώστε να διατηρηθούν περιορισμένες οι επαφές τους με μέλη του ενεργού πληθυσμού, δηλαδή με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, αλλά και να παραμείνουν σε ισχύ οι απαγορεύσεις σε χώρους μαζικής κοινωνικής συνύπαρξης, όπως τα καφενεία».

Παράλληλα, η άρση των περιορισμών στην κίνηση σε πρώτο στάδιο θα αφορά τα αστικά κέντρα, ενώ η μετακίνηση προς την επαρχία θα επιτραπεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Η απαγόρευση στα ταξίδια αναμένεται να αρθεί μετά τα μέσα Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου, προκειμένου να υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και στο μέτωπο του τουρισμού.

Αντίστοιχη τακτική και στην επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, των εστιατορίων, των μπαρ και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ανάλογα με τον συνωστισμό που αναμένεται ή θα παρατηρηθεί, θα τεθούν περιορισμοί. Και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει χρονική κλιμάκωση της άρσης των περιορισμών. Σε δεύτερο χρόνο θα συντελεστεί το άνοιγμα των Mall ενώ το ίδιο θα ισχύσει για τους πιο μαζικούς χώρους εστίασης ή τα νυχτερινά κέντρα.

Εξάλλου στο σχεδιασμό θα τεθεί και το θέμα με τα σχολεία, το οποίο όμως διχάζει τους ειδικούς καθώς άλλοι υπερθεματίζουν το άνοιγμά τους, ενώ άλλοι υποστηρίζουν την παράταση του λουκέτου με το επιχείρημα ότι ένας από τους κύριους λόγους που η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά ευνοϊκή θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ότι έκλεισε έγκαιρα σχολεία, πανεπιστήμια και φροντιστήρια. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται μόνον η επαναλειτουργία της Γ΄ Λυκείου για κάποια επαναληπτικά μαθήματα και στη συνέχεια για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Στον σχεδιασμό πάντως, για το πώς θα θωρακιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας τον λόγο έχουν αποκλειστικά και μόνο οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την επιδημιολογική καμπύλη και όπως αναφέρεται η κορύφωση σε κρούσματα και θανάτους αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα από το Πάσχα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι εάν υπάρξει νέα έξαρση του ιού, τα μέτρα άμεσα θα αυστηροποιηθούν και πάλι.

Keywords
υπουργοι, ηλιας μοσιαλος, σχεδιο, φορα, η καθημερινή, ιουνίου, lse, μαΐου, ισχύ, mall, σχολεια, ελλαδα, πανελλαδικες 2012, πασχα, νέα, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, κικιλιας, σταση εργασιας, κλειστα σχολεια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, κοινωνικος τουρισμος, βομβα mall, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, ημερομήνια, χωρες, το θεμα, γκαζι, θεμα, καθημερινη, οροσημο, πλαισιο, lse, ακης, αξιζει, βρισκεται, γινει, δευτερο, διαστημα, δικη, υπαρχει, εβδομαδα, εξετασεις, εξελιξη, εσωτερικων, ζωη, ιδιο, η καθημερινή, υφυπουργος, εικονα, κυβερνηση, κινηση, ληψη, λογο, μαΐου, μαξιμου, μητσοτακης, ομαδα, παιδια, ρισκο, συνεχεια, ταξιδια, ισχύ, φαινονται, φυσικα, φορμουλα, φροντιστηρια, χρονος, εθνικο, χωρα, ιουνίου, mall, ομαδες, πληροφοριες, σωτηρης, θανασης, υγειας
Τυχαία Θέματα