Προστατευτική μάσκα: Στα κομμωτήρια λέμε ναι, στα σχολεία λέμε όχι

16:36 1/5/2020 - Πηγή: Flash.gr

Προστατευτική μάσκα: : Δεν γνωρίζουμε αν μιλιούνται μεταξύ τους οι Υπουργοί, αλλά η έλλειψη σαφούς οδηγίας για τη μάσκα είναι εμφανής. Για τους πολίτες σύμφωνα με τις οδηγίες είναι υποχρεωτική: σε μέσα μαζικής μεταφοράς, στα ταξί, τα κομμωτήρια και τα νοσοκομεία, για τα σχολεία

που επίσης είναι μεγάλη η συνάθροιση στις τάξεις, δεν είναι. Και όπου είναι οι μαθητές έχουν την ευθύνη πως θα την χρησιμοποιούν.

Τα σχολεία συνδυάζουν κλειστό και ανοιχτό χώρο, δηλαδή αίθουσες διδασκαλίας και προαύλιο. Η Υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της στο MEGA  ερωτήθηκε μεταξύ των άλλων κατά πόσο θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους χώρους των σχολείων.

EUROKINISSI

Τόνισε λοιπόν πως «το θέμα έχουν συζητήσει εκτενώς οι ειδικοί και τους ακούμε ευλαβικά. Η άποψη των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας ήταν να μην είναι υποχρεωτική η μάσκα στα σχολεία, αλλά μόνο προαιρετική, εάν το επιθυμούν εκπαιδευτικοί ή μαθητές. Δεν υπάρχει καν σύσταση για τη χρήση μάσκας στους χώρους του σχολείου, συμπλήρωσε.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι: στο προαύλιο τι ακριβώς θα συμβαίνει; Ποιος θα έχει την ευθύνη αν τα παιδιά θα φορούν ή όχι; Όταν μάλιστα τα σχολεία θα ανοίξουν για να κλείσουν.

Μία τάξη έχει περίπου 20 παιδιά. Ένα κομμωτήριο δεν έχει την ίδια στιγμή τόσο κόσμο. Ο δε ισχυρισμός της Υπουργού ότι «στις ευπαθείς ομάδες περιλλαμβάνοντα τα άτομα άνω των 65 ετών» αντιφάσκει με τις διεθνείς δηλώσεις της επιστημονικής κοινότητας ότι ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις. Ο όρος «ευπαθής» δεν σημαίνει ότι η υγεία είναι στο απυρόβλητο.

Αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο δεν αφορά την πολιτική ηγεσία αλλά την επιστήμη. Η αρμόδια επιστημονική αρχή οφείλει να εξηγήσει καθαρά και κατανοητά τι πρέπει να ισχύει στα σχολεία, από τη στιγμή που θα λειτουργήσουν.

Η υπουργός βεβαίως είχε προειδοποιήσει ότι αναμένονται νέες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων. Μία από αυτές είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται τα διαλείμματα, καθώς όπως προβλέπεται θα γίνονται πολλά και τακτικά διαλείμματα, ώστε να μην συγχρωτίζονται όλοι οι μαθητές μαζί. Αλλά αυτό δεν απαντά στο θέμα της μάσκας. Και έχουμε να κάνουμε με εφηβικές ηλικίες οι οποίες δεν έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης. Επίσης θα πρέπει να φέρουν μαζί τους πάνω από δύο μάσκες για τη διασφάλιση της υγείας τους. Κάθε μέρα δύο μάσκες ποιοι θα τους τις εξασφαλίζουν;

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής έχει δηλώσει ξεκάθαρα: Η χρήση μάσκας είναι σημαντική μόνο αν ξέρουμε να τη χρησιμοποιούμε. Το ιδανικό θα ήταν η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός και δεν μπορούμε να κρατήσουμε τις αποστάσεις. Ωστόσο, σαν κοινωνία χρειαζόμαστε αρκετή εκπαίδευση. Μάλιστα τα μικρά παιδιά έχουν έλλειψη εκπαίδευσης και θα πρέπει να γίνει μία μεγάλη καμπάνια σε διάφορους τομείς για να ενημερώνεται ο κόσμος για τη σωστή χρήση της μάσκας». Εν ολίγοις ζητάμε από τα παιδιά να αναλάβουν την ευθύνη της υγείας τους;

Keywords
Τυχαία Θέματα