Κρανίδι κορονοϊός: Αρνητικά τα 62 από τα 177 δείγματα [vid & pics]

Κρανίδι κορονοϊός: Ενθαρρυντικά είναι τα τελευταία νέα που έρχονται από την Ερμιονίδα, καθώς όπως έγινε γνωστό, τα μισά από τα 177 δείγματα που ελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης 21 Απριλίου 2020 στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου και έχουν εξεταστεί μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί αρνητικά στον φονικό ιό. Πιο αναλυτικά, αρνητικά βγήκαν τα 62 από τα 177 δείγματα που εξετάζονται σε ειδικά εργαστήρια

και τα οποία ελήφθησαν στο Κρανίδι, από άτομα που είχαν επαφή με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε καραντίνα.

Αυτό δείχνει ότι ο ιός δεν έχει διασπαρεί στην τοπική κοινότητα πέραν της δομής μεταναστών που βρίσκεται σε ξενοδοχείο της περιοχής, ωστόσο ολοκληρωμένη εικόνα θα υπάρχει την Πέμπτη, οπότε και θα ανακοινωθεί επισήμως το σύνολο των αποτελεσμάτων. Να σημειωθεί ότι το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην περιοχή με τη συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά στην περιοχή και ότι «σε λίγο καιρό θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα». Ωστόσο χτύπησε «καμπανάκι» ζητώντας από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους τις επόμενες ημέρες. «Ειδικά οι ευπαθείς ομάδες που πρέπει να προστατευθούν» σημείωσε. Όπως είχε πει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ελήφθησαν ακόμα 177 δείγματα που αφορούν σε δυνητικές επαφές, χαμηλού ή υψηλού ρίσκου με κρούσματα και πρόσθεσε πως εφαρμόζεται το πρωτόκολλο.
«Η υγειονομική περίθαλψη και η τροφοδοσία στη δομή προσφύγων έχει εξασφαλιστεί. Όλα θα πάνε καλά. Αύριο το πρωί θα έχουμε πλήρη εικόνα. Τα μέτρα εφαρμόζονται στο ακέραιο» υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ, από τις αρχές του μήνα ο Γιάννης Γεωργόπουλος είχε απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς ζητώντας να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους μετανάστες που φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» και εντοπίστηκαν τα 150 θετικά κρούσματα του κορονοϊού. Όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, «αντιλαμβανόμενος έγκαιρα, δυστυχώς προφητικά, το πρόβλημα που υπάρχει με την φιλοξενία ενός τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στο ξενοδοχείο Γαλαξίας, απέστειλα στις 3 Απριλίου επιστολή προς όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου οι φιλοξενούμενοι στην εν λόγω δομή να ενημερωθούν και να εφαρμόζουν τα μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού και να μην κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι ανά μεγάλες ομάδες.

Στις 6 Απριλίου έδωσα συνέντευξη στο Best TV αναδεικνύοντας το θέμα και επανήλθα στις 7 Απριλίου με νέα επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς, ζητώντας την ενίσχυση του Α.Τ. Ερμιονίδας προκειμένου το ξενοδοχείο Γαλαξίας να επιτηρείται επί εικοσιτετράωρου βάσεως και την εγκατάσταση Κινητής Μονάδας Υγείας σε χώρο του Ξενοδοχείου, προκειμένου οι φιλοξενούμενοι να έχουν σωστές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και έτσι να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Την Παρασκευή 17 Απριλίου και αφού είχαμε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της εργαζόμενης στο ξενοδοχείο Γαλαξίας, απέστειλα επείγον e-mail στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, ζητώντας του να αναλάβει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία τον χειρισμό του θέματος, λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας που παρουσίαζε.

Παράλληλα μέσω συνεχών αναρτήσεων στο προσωπικό μου λογαριασμό στο facebook σας ενημέρωνα για οποιαδήποτε εξέλιξη υπήρχε σχετικά με κρούσματα στο ξενοδοχείο Γαλαξίας».

Και συνεχίζει: «Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται πανικός. Σας διαβεβαιώ ότι αυτή τη στιγμή τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα και τηρείται από όλους τους εμπλεκόμενους η υπεύθυνη στάση που απαιτεί η σοβαρότητα της περίστασης. Σας καλώ να τηρήσετε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα και να επιδείξετε για μια ακόμα φορά την απαιτούμενη ατομική ευθύνη.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία και σε 14 μέρες θα έχουμε βγει νικητές και από αυτή τη μάχη».

Να ακούσουμε τι δήλωσε το πρωί στον Ant1 ο δήμαρχος και για τις επισημάνσεις που είχε κάνει αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί:

Προβλήματα και ανησυχία

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου στην Ερμιόνη Αργολίδας, Δόμνα Τορτοπίδου, όπου βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 150 μετανάστες που φιλοξενούνται εκεί. Σύμφωνα με την κυρία Τορτοπίδου, το χρονικό της επιδημίας στην περιοχή ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου, όταν βρέθηκε θετικό το πρώτο κρούσμα. Ωστόσο δε φάνηκε να επεκτάθηκε περαιτέρω. Στο ξενοδοχείο ο ιός φέρεται να μεταδόθηκε από μία υπάλληλο η οποία σταμάτησε την εργασία της στις 9 Απριλίου για λόγους υγείας.

Έκτοτε οι 150 φιλοξενούμενοι του ξενοδοχείου βρέθηκαν θετικοί αλλά ασυμπτωματικοί και όλος ο χώρος έχει τεθεί πλέον σε καραντίνα. Επικρατεί μεγάλη ανησυχία ανάμεσα στους φιλοξενούμενους καθώς διαμένουν εκεί και πολλά παιδιά. Το προσωπικό του ξενοδοχείου επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα αν και βρέθηκε αρνητικό στον ιό.

Χαρδαλιάς: Όλοι οι κάτοικοι που είναι σε κίνδυνο να μείνουν μέσα

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Νίκος Χαρδαλιάς, έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη φάση του σχεδίου στο Κρανίδι, τόνισε ότι η κατάσταση φαίνεται να είναι υπό πλήρη έλεγχο μετά τον εντοπισμό 150 ασυμπτωματικών κρουσμάτων στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν μετανάστες από την Αφρική.

«Πραγματοποιήσαμε άλλη μια σύσκεψη, την τελική που αφορά στο επιχειρησιακό σχέδιο. Ολο το βράδυ δουλέψαμε τις ιχνηλατίσεις των κρουσμάτων και υψηλού και χαμηλού κινδύνου κι όλα έχουν μπει σε σειρά» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Διαβεβαίωσε ότι «το πρωτόκολλο συνεχίζει να εφαρμόζεται. Έχει εξασφαλιστεί η τροφοδοσία κι ό,τι χρειάζεται η περιοχή. Πιστεύω ότι αύριο το πρωί θα έχουμε πλήρη εικόνα. τα μέτρα εφαρμόζονται στο ακέραιο. Όλοι οι κάτοικοι που είναι σε κίνδυνο να μείνουν μέσα. Η κίνηση θα γίνεται μόνο για περιπτώσεις Β1, Β2, Β3, τα άλλα αναστέλλονται» κατέληξε ο υπουργός.

Την ίδια ώρα, άνδρες του στρατού στήνουν σκηνές από το πρωί της Τετάρτης (22/4) έξω από το ξενοδοχείο στο Κρανίδι όπου φιλοξενούνται οι 150 μετανάστες με κορονοϊό, προκειμένου να ελέγχουν την κατάσταση. Και οι 150 μετανάστες παραμένουν ασυμπτωματικοί και καλά στην υγεία τους. Στις σκηνές θα διενεργούνται οι εξετάσεις από μόνιμο υγειονομικό προσωπικό που θα μείνει στο ξενοδοχείο.

Τα μέτρα που επιβλήθηκαν

Θυμίζουμε ότι σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο Ερμιονίδας παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά Νικόλαου, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα Παναγιώτη και του Προέδρου του Ε.Ο.Δ.Υ. κ. Αρκουμενέα Παναγιώτη, αποφασίστηκαν τα παρακάτω μέτρα τα οποία ισχύουν από σήμερα και για τις επόμενες 14 μέρες:

Απαγορεύεται η κυκλοφορία εντός των ορίων του Δήμου Ερμιονίδας από ώρα 20:00 έως ώρα 8:00 της επομένης.Επιτρέπεται εντός του Δήμου Ερμιονίδας η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση μόνο για τους κωδικούς Β1, Β2 και Β3, δηλαδή τις περιπτώσεις που αφορούν μετακίνηση σε νοσοκομείο ή επίσκεψη στο γιατρό και φαρμακείο, μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα (σούπερ μάρκετ, φούρνος κ.λ.π.) για προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης και μετάβαση στην τράπεζα.Απαγορεύεται εντός του Δήμου Ερμιονίδας η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για τους κωδικούς Β4, Β5 και Β6, δηλαδή τις περιπτώσεις που αφορούν για παροχή βοήθειας σε άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη (Β4), προκειμένου να μεταβούν σε τελετή (κηδεία, γάμος, βάφτιση Β5) και για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου (Β6).Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών και οποιασδήποτε υπαίθριας δραστηριότητας στον Δήμο Ερμιονίδας.Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, όπως λειτουργούσαν μέχρι σήμερα, από ώρα 8:00 έως ώρα 20:00.Το ξενοδοχείο Γαλαξίας τίθεται σε πλήρη αποκλεισμό και στεγανοποίηση και ο Δήμος Ερμιονίδας αναλαμβάνει την προμήθεια ειδών ατομικής υγιεινής των φιλοξενουμένων σε αυτό. Σήμερα το βράδυ θα γίνει γενική απολύμανση στους εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου.Ενισχύεται το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό 10 ατόμων (2 Παθολόγους, 2 Ακτινολόγους, 2 Μικροβιολόγους, 4 Νοσηλευτές) και με ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μαζί με το πλήρωμά του.Γίνεται σε ολόκληρο τον Δήμο Ερμιονίδας εκτεταμένη ιχνηλάτηση και μαζικά τεστ σε επαφές των εργαζομένων και των φιλοξενούμενων του ξενοδοχείου Γαλαξίας (υπάλληλοι σούπερ μάρκετ, φαρμακείων, τραπεζών κ.λ.π.)Απευθύνεται έκκληση σε ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα να παραμείνουν σπίτια τους και να μην βρεθούν στο δρόμο για κανέναν λόγο.Υπεύθυνο για την τήρηση των παραπάνω μέτρων ήταν και είναι το Αστυνομικό Τμήμα Ερμιονίδας, το οποίο έχει ενισχυθεί με δυνάμεις από ολόκληρη την Πελοπόννησο.Αντιπολιτευτικά πυρά για καθυστερήσεις

Για «τραγική ολιγωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τόσο των προσφύγων που διαμένουν εκεί όσο και των πολιτών της ευρύτερης περιοχής», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή του παρατηρεί ότι «παρόλο που η κυβέρνηση γνώριζε την ύπαρξη κρούσματος στη συγκεκριμένη δομή ήδη από τη Μ. Πέμπτη, δεν προχώρησε στους απαραίτητους διαγνωστικούς ελέγχους, αφήνοντας έτσι ανεξέλεγκτη την εξάπλωση του κορωνοϊού».

«Είναι προφανές ότι δεν υπήρξε έγκαιρη κυβερνητική μέριμνα για πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας που διαβιούν σε συνθήκες συγχρωτισμού και πλημμελούς ατομικής υγιεινής , όπως οι πρόσφυγες-μετανάστες, οι Ρομά, οι φυλακισμένοι, οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία-προνοιακά ιδρύματα-ψυχιατρεία, οι άστεγοι κλπ» τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

«Δυστυχώς οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στον Νομό Αργολίδας. Το Κίνημα Αλλαγής ήδη από τις αρχές Μαρτίου είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού στις δομές μεταναστών, στις οποίες, όπως είναι γνωστό, επικρατούν πολύ δύσκολες συνθήκες υγιεινής» αναφέρει σχετικά ο Ανδρέας Πουλάς, βουλευτής Αργολίδας και υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής.

«Τα 150 -μέχρι στιγμής- επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στο ξενοδοχείο “Γαλαξίας”, στην Αργολίδα, αποδεικνύουν την πρωτοφανή ολιγωρία της κυβέρνησης σε βάρος των 500 περίπου προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη δομή, των εργαζομένων στο ξενοδοχείο και συνολικά του λαού της περιοχής»,επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και συμπληρώνει:

«Γιατί, παρά το επιβεβαιωμένο κρούσμα σε εργαζόμενη του ξενοδοχείου την Μ. Πέμπτη, η κυβέρνηση, αντί από την πρώτη στιγμή να ξεκινήσει μαζικούς ελέγχους στους φιλοξενούμενους, επέλεξε να περιορίσει την παρέμβασή της μόνο στα αστυνομικά μέτρα περιορισμού. Ο μαζικός έλεγχος τελικά ξεκίνησε με καθυστέρηση τουλάχιστον πέντε ημερών και ύστερα από την τυχαία διάγνωση ακόμα δύο κρουσμάτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα