Κορονοϊός Κούβα: Έτοιμο για κλινικές δοκιμές το εμβόλιο

Κορονοϊός Κούβα: Συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς η ανάπτυξη κλινικών δοκιμών για το εμβολίο κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η Κούβα έχει εισέλθει πλέον στις κλινικές δοκιμές. Το εμβόλιο CIGB 2020 έχει ως στόχο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και δοκιμάζεται για την αποτελεσματικότητά του σε άτομα μολυσμένα από τον Covid-19.

Μάλιστα, το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας της Κούβας, που δημιούργησε το εμβόλιο, κάνει λόγο για θετικά αποτελέσματά του σε άτομα που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου. Πρόκειται για εμβόλιο που έχει ρινική και

υπογλώσσια εφαρμογή και βοηθάει στη μείωση των παθογόνων που μπαίνουν στο ανθρώπινο σώμα.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ευελπιστούν πως με τη χρήση του εμβολίου θα καταφέρουν να μειώσουν την έκταση της κορύφωσης της επιδημίας στη χώρα, που αναμένεται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Εμβολίων Φίνλεϊ, Βισέντε Βέρες Μπεν, το εμβόλιο «ενεργοποιεί την ανοσία του ατόμου σε τοπικό επίπεδο, εκεί που ο ιός μπαίνει το σώμα», ενώ ο διευθυντής βιοϊατρικής έρευνας του CIGB Χεράρντο Χιγέν Νιέτο προσθέτει πως ενεργοποιεί το εγγενές ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με την παρουσία ιών στο σώμα.

Σημειώνεται ότι ως τώρα η Κούβα, με πληθυσμό παρόμοιο με της Ελλάδας, έχει καταφέρει να συγκρατήσει σε διαχειρίσιμα επίπεδα τόσο τη διασπορά του ιού, όσο και τη θνησιμότητα, με 1.189 κρούσματα και 40 θανάτους, αποδεικνύοντας την ανωτερότητα του συστήματος υγείας της χώρας, παρά τα τεράστια προβλήματα και τις ελλείψεις που προκαλεί το εγκληματικό εμπάργκο των ΗΠΑ και σε αυτό τον τομέα.

Σχετικά με το κουβανικό φάρμακο ιντερφερόνη α2β, κινεζική μελέτη που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα medrxiv διαπίστωσαν θετικά αποτελέσματα σε δείγμα 77 ασθενών, ενθαρρύνοντας την παραπέρα έρευνα σχετικά με τυχόν θεραπευτικές ιδιότητες του φαρμάκου.

Τονίζεται ότι εκτός από το μικρό δείγμα και τον εμπειρικό χαρακτήρα της μελέτης, αυτή αποτελεί προδημοσίευση που δεν έχει κριθεί ακόμα επιστημονικά από τρίτους, όπως εξάλλου και η συντριπτική πλειονότητα των μελετών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον κορονοϊό αυτή την περίοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα