Κορονοϊός Ελλάδα: Στο γηροκομείο της Νέας Μάκρης ο Σωτήρης Τσιόδρας [pics]

Κορονοϊός Ελλάδα: Οι ηλικιωμένοι της Μονάδας, η οποία έχει τεθεί σε καραντίνα, ζουν εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα με τον φόβο του κορoνοϊού, ενώ δέκα ηλικιωμένοι που έμεναν εκεί, στην πλειοψηφία τους γυναίκες ανάμεσά τους και μία 101 ετών, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό.

Η Μονάδα στη Νέα Μάκρη Αττικής στην οποία φιλοξενούνται δεκάδες ηλικιωμένοι βρέθηκε αμέσως στο μικροσκόπιο των επιστημονικών

και υγειονομικών αρχών μετά τον εντοπισμό εργαζόμενου ο οποίος έχει προσβληθεί από κοροναϊό. Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διενήργησε χθες ελέγχους στους ηλικιωμένους και στο προσωπικό, συνολικά σε 122 άτομα.

Τελικά επιβεβαιώθηκαν δώδεκα κρούσματα από τα οποία τα δυο ανήκαν σε εργαζόμενους στο γηροκομείο και τα 10 σε ηλικιωμένους. Από τα δείγματα που ελέγχθηκαν στη συνέχεια και τα αποτελέσματά τους βγήκαν το πρωί της Δευτέρας, δεν προέκυψαν νέα θετικά κρούσματα κορονοϊού.

Δήμαρχος Μαραθώνα : Κανείς δεν θα μπει ή θα βγει από το γηροκομείο

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, αναφορικά με την κατάσταση που έχει προκύψει με κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομείο της Νέας Μάκρης.

«Κανείς δεν μπορεί να μπει μέσα, ούτε να βγει. Οι εντολές από τον ΕΟΔΥ και από τον κ. Χαρδαλιά είναι σαφέστατες. Θα τις τηρήσουμε με κάθε αυστηρότητα. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν παίζουμε με αυτό το θέμα», σημείωσε ο κ. Τσίρκας αναφορικά με τους εργαζόμενους που βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας (13/04) έξω από το γηροκομείο και επιχείρησαν να μπουν μέσα.

«Έχω εικόνα ότι εντός του γηροκομείου είναι γύρω στους 70 ηλικιωμένους και γύρω στους 20 εργαζόμενους. Οι οποίοι και θα παραμείνουν μέσα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το χρονικό των κρουσμάτων κορονοϊού στο γηροκομείο στη Νέα Μάκρη

Το γηροκομείο στη Νέα Μάκρη στο οποίο φιλοξενούνται δεκάδες ηλικιωμένοι βρέθηκε στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών μετά τον εντοπισμό εργαζόμενου ο οποίος είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Μετά τη διαπίστωση του κρούσματος, επιτόπου μετέβησαν τόσο ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προχώρησε σε ελέγχους στους ηλικιωμένους και στο προσωπικό. Από το βράδυ της Κυριακής μάλιστα, ο χώρος του γηροκομείου τέθηκε σε καραντίνα με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Η ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Και Διαχείρισης Κρίσεων αναφέρει τα ακόλουθα:

«Λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου σε οίκο ευγηρίας που βρίσκεται στην Νέα Μάκρη Αττικής, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 12 Απριλίου 2020, σχετικός έλεγχος από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Μετά τα πρώτα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ανάλυση των 122 δειγμάτων σε φιλοξενούμενους και προσωπικό, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, ο ανωτέρω οίκος ευγηρίας τέθηκε από σήμερα το βράδυ σε καραντίνα από την Ελληνική Αστυνομία και μέχρι ολοκλήρωσης των ελέγχων».

Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα εξετάστηκε εξ αρχής ως πολύ σοβαρό καθώς υπήρχαν σημαντικές ενδείξεις ότι κι άλλοι ηλικιωμένοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, καθώς ορισμένοι φέρονται να έχουν ύποπτα συμπτώματα.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος οίκος- πρότυπο κέντρο φροντίδας είναι πολύ υψηλών προδιαγραφών με εντυπωσιακές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, από τον ΕΟΔΥ ελήφθη υλικό για καλλιέργεια από επιφάνειες και κλιματιστικές μονάδες προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν ύπαρξη του ιού σε κοινόχρηστους χώρους. Επίσης δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου και την ορθή λειτουργία της δομής βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ. Παράλληλα, έγινε διανομή υγειονομικού υλικού στους φιλοξενούμενους του γηροκομείου.

Κορονοϊός: Eστίες υπερμετάδοσης τα γηροκομεία

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 300 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι μισές είναι μη κερδοσκοπικές υπό την εποπτεία της Εκκλησίας και οι άλλες λειτουργούν από ιδιώτες. Οι οίκοι ευγηρίας μπορούν να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, γεγονός που προβληματίζει ακόμα περισσότερο τις υγειονομικές αρχές καθώς φιλοξενούν ηλικιωμένους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση της σοβαρής νόσου και επιπλοκής από τη λοίμωξη Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, είχε τονίσει σε μία από τις καθιερωμένες ενημερώσεις για τον νέο ιό, ότι τα γηροκομεία «είναι κύριοι χώροι στους οποίους δεν θέλουμε να εισχωρήσει ούτε ένα ύποπτο περιστατικό».


«Τα γηροκομεία όταν δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και οι κανόνες προστασίας, δύο και τρεις φορές πιο αυστηρά, θα γίνουν οι αδύναμοι κρίκοι στη μάχη με τον ιό, στη μάχη για τη ζωή», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ενώ είχε αναφερθεί και στην περίπτωση της Ισπανίας, όπου σε γηροκομεία της χώρας βρέθηκαν εγκαταλελειμμένοι και νεκροί ηλικιωμένοι.

«Δεν θέλω να κάνω αναφορά στην τραγική εικόνα των οίκων ευγηρίας στην Ισπανία και στο τι αντιμετώπισαν εκεί αβοήθητοι οι ηλικιωμένοι και υπέργηροι ασθενείς», είχε πει εμφανώς συγκινημένος.

Keywords
Τυχαία Θέματα