Κορονοϊός Ελλάδα: 131 τα θύματα – Κατέληξε 78χρονος στον «Ευαγγελισμό» [vid]

Κορονοϊός Ελλάδα: Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στην χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν άνδρα, 78 ετών, με υποκείμενα νοσήματα. Ο άτυχος άνδρας νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό» και υπέκυψε από επιπλοκές του ιού στις 17:37 σήμερα.

Νωρίτερα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 16 νέα κρούσματα. To σύνολο των θανάτων πλέον είναι 131 (34 γυναίκες), με μέση ηλικία τα 74 έτη. Το 90% εκ των θανόντων είχε

υποκείμενο νόσημα. Διασωληνωμένοι είναι 47 ασθενείς, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη (13 εξ αυτών γυναίκες). Το 89,4% εξ αυτών έχουν υποκείμενο νόσημα.

Ο καθηγητής ανακοίνωσε ότι εξήλθαν από τις ΜΕΘ 63 άτομα. Με τα 16 νέα κρούσματα, το σύνολο ανέρχεται 2.506. Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα έχουν γίνει 63.087 εργαστηριακά τεστ για κορονοϊό.

Για το lockdown

«Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι» εκτίμησε ο κ. Τσιόδρας, για το lockdown το οποίο, όπως είπε, σταδιακά και ελεγχόμενα θα αίρεται. Μιλώντας για την επιστροφή στην επόμενη ημέρα, είπε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και «αν δεν χαλαρώσουμε θα παραμείνουμε σε χαμηλά επίπεδα» και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις ζωές μας. Η στρατηγική μας στην Ελλάδα βασίζεται «σε επιστημονικά δεδομένα και όχι στην κοινωνική πίεση» είπε και πρόσθεσε πως «είναι αδύνατο να συνεχίσει ένα lock down έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο που δεν θα γνωρίζουμε αν είναι και αποτελεσματικό».

Μάλιστα αναρωτήθηκε:«Πότε είναι καλύτερο να αρχίσουν να ανοίγουν κάποια πράγματα; Τώρα ή το φθινόπωρο που θα κυκλοφορούν και άλλες ιώσεις όπως η γρίπη»;

Αναφέρθηκε στα δικαστήρια, λέγοντας ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και αντισηπτικού σε όλους τους χώρους, ενώ θα τηρούνται αποστάσεις και θα υπάρχει καθορισμός ανώτατου ορίου των εισερχομένων ατόμων.

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του ιού, είπε ότι οι «ιοί του αναπνευστικού εμφανίζουν μικροδιαφορές στο γενετικό τους υλικό» και έκανε λόγο για «βραδύ ρυθμό μεταλλάξεων σε σχέση με τη γρίπη», Έκανε λόγο για αισιόδοξο μήνυμα από την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στο μέλλον, «με την προϋπόθεση ότι ο ιός θα παραμείνει έτσι».

Ερωτηθείς για την ανοσία, ο κ. Τσιόδρας είπε: «To να χτίσει σταδιακά κανείς ανοσία σε αυτόν τον ιό είναι σημαντικό. Η σταδιακή ανοσία δεν είναι ακριβώς γνωστή, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να γίνει απότομα. Ακούγονται διφορούμενες απόψεις. Δεν συμφωνώ με την τοποθέτηση του ΠΟΥ, ότι αν κάποιος μολυνθεί μπορεί να ξαναμολυνθεί. Συμφωνώ ότι με τα αντισώματα κάποιος θα είναι ασφαλής για περίπου έναν χρόνο».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους παιδικούς σταθμούς και τις παιδικές χαρές κι αν πρέπει να ανοίξουν, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «κάποιες χώρες υιοθετούν την στρατηγική αυτή. Τα σταθμίζουμε όλα και σκεφτόμαστε τι θα μπορούσε να ωφελήσει τη χώρα μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα