ΚΕΚ Βρούτσης: Γιατί καταργήθηκε το πρόγραμμα voucher για τους επιστήμονες – Τι απάντησε στις κατηγορίες για σκάνδαλο

ΚΕΚ Βρούτσης:  Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μίλησε για την κατάργηση του προγράμματος voucher για τους επιστήμονες μετά το σάλο που προκλήθηκε υποστηρίζοντας πως η τηλεκατάρτιση δεν αποσύρθηκε για λόγους νομιμότητας, αλλά λόγω ποιοτικών χαρακτηριστικών.


«Αν μία κυβέρνηση ακούει, σέβεται και τιμά τους επιστήμονες δεν είναι άλλη από αυτήν. Διότι εμείς τους ακούσαμε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια τους είχε στο περιθώριο με τον τιμωρητικό νόμο Κατρούγκαλου.

Είναι άδικη η κριτική που μου ασκούν για τους επιστήμονες».
Μιλώντας στον Σκαι αναφορικά με τη διαδικασία της τηλεκατάρτισης και τις κατηγορίες για αδιαφάνεια, ξεκαθάρισε πως «ούτε μύγα στο σπαθί μας δεν πέφτει. Όλα έγιναν με απόλυτα διαφανή τρόπο. Ό,τι καθόρισε τα ευρωπαϊκά προγράμματα, η ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθήθηκε.

Τι απάντησε για την για την εμπλοκή συνεργάτιδας του στα ΚΕΚ

Ο Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε ότι δεν υπήρχε εμπλοκή συνεργάτιδας του στην υπόθεση των ΚΕΚ

«Όλα έγιναν με διαφανή τρόπο, στο πλαίσιο που προϋπήρχε. Δεν υπάρχει άνθρωπος στο γραφείο μου που να έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τους φορείς κατάρτισης. Τα ΚΕΚ και τα voucher είναι μέθοδοι με τις οποίες το κράτος απορροφά πόρους του ΕΣΠΑ. Δεν μπορεί κάποιος να αυθαιρετήσει».

Στο ερώτημα εάν έκανε σκέψεις να αποσυρθεί μετά την κριτική που δέχθηκε, ο κ. Βρούτσης απάντησε πως με την είσοδο στην πολιτική, γνωρίζεις ότι θα δεχθείς και πυρά αλλά προτεραιότητα είναι να υπηρετήσεις την πατρίδα.

«Όλοι είμαστε πεπερασμένοι όπως και στη ζωή και στην πολιτική», «Το ζήτημα όταν κλείσεις τον κύκλο σου και φύγεις από εκεί που σε έβαλε ο λαός να τον υπηρετήσεις, να έχεις αφήσει πίσω σου σοβαρές υποθήκες, ωφέλιμες για την πατρίδα και τον κόσμο. Είμαι περήφανος που μέχρι τώρα στον βαθμό που μπόρεσα χωρίς να διεκδικώ την τελειότητα ούτε το αλάθητο αφήνω ισχυρές παρακαταθήκες», τόνισε ο υπουργός Εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για σκάνδαλο και «σήκωσε» το θέμα, θέλοντας να το φέρει μάλιστα και στη Βουλή μιλώντας για χαριστικές κινήσεις της κυβέρνησης. Επειτα από την έκταση που πήρε το θέμα με τα ακαταλαβίστικα θέματα και τους τίτλους που είδαν το φως της δημοσιότητας, το Μαξίμου παραδέχθηκε το λάθος του κι έδωσε εντολή στο υπουργείο Εργασίας να καταργήσει το μέτρο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

«Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher). Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται.»

Keywords
Τυχαία Θέματα