Άρση περιοριστικών μέτρων: Αντίστροφη μέτρηση για την επανεκκίνηση – «Κλειδώνει» ο οδικός χάρτης των λοιμωξιολόγων

Άρση περιοριστικών μέτρων: Η οριστικοποίηση του εθνικού σχεδίου επιστροφής στην κανονικότητα εξετάζεται στη σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας των λοιμωξιολόγων, η οποία με την συνδρομή και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, θα οριοθετήσει τόσο το πλαίσιο, όσο και τον τρόπο υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος της εθνικής επανεκκίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για «σταδιακή και ελεγχόμενη χαλάρωση» και όχι αναστολή των μέτρων, καθώς κάθε βήμα προς την κανονικότητα θα περνά μέσα από ενδελεχή έλεγχο των επιδημιολογικών φορτίων και της συμπεριφοράς του ιού, προκειμένου να εγκρίνονται

οι επόμενες κινήσεις, οι οποίες θα προβλέπονται στο κεντρικό χρονοδιάγραμμα. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στα σχολεία αλλά και τα καταστήματα, τονίζοντας ότι «καθοριστική στην επόμενη φάση θα είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε ότι έχουν αναπτυχθεί «ειδικά μαθηματικά εργαλεία που ερμηνεύουν αυτές τις τάσεις επιδημίας, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο» και πρόσθεσε ότι τα ίδια εργαλεία «θα μας δώσουν και θα μας δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στις αποφάσεις μας, ώστε να μπορούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να προσαρμόζουμε την ένταση των μέτρων, όταν αυτή χρειάζεται, με στόχο τον έλεγχο της επιδημίας».

Την τελική εκδοχή του σχεδίου εξόδου από την καραντίνα δεν πρόκειται να το δούμε πριν από την Παρασκευή 24 Απριλίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Όπως εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου, ρεαλιστική κρίνεται η προοπτική χαλάρωσης των περιορισμών από τη Δευτέρα 4 Μαΐου οπότε και θα δούμε να ανοίγουν μικρά εμπορικά καταστήματα, καταστήματα λιανικής καθώς και τα κομμωτήρια. Την ίδια ώρα στα μέσα Μαΐου πιθανότατα θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ΄Λυκείου καθώς και στα φροντιστήρια, ενώ πιθανόν να ανοίξουν τα εστιατόρια που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς υπάρχει η επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από τα τέλη Μαΐου και μετά. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τους μαθητές που κατοικούν με ευπαθείς ομάδες θα παραμείνουν στα σπίτια τους ενώ σχεδιάζονται πρωινές και απογευματινές βάρδιες από ολιγομελή τμήματα. Όσον αφορά την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων αυτή αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο καθώς αποδίδει η εξ’ αποστάσεως παράδοση μαθημάτων.

Από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προκύπτει ότι τον Ιούνιο θα υπάρξει σταδιακή επαναλειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, πολυκαταστημάτων, πολιτιστικών χώρων, μουσείων, τουριστικών καταλυμάτων.

Αυτές οι αλλαγές θα σηματοδοτήσουν αλλαγές και στη λειτουργία του 13033 με δύο σενάρια να κυριαρχούν μέχρι στιγμής: Το πρώτο αφορά προσθαφαιρέσεις κωδικών, ενώ το άλλο μιλάει για κατάργησή τους μετά τα μέσα Μαΐου.

Στις πολλές μεταβλητές που συνθέτουν την μετάβαση στην μετά την έξαρση της πανδημίας περίοδο έρχονται να προστεθούν και τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και ασφάλειας, τα οποία θα εκλαμβάνονται ως προαπαιτούμενα για τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες στο εξής. Με βάση αυτά θα συστήνονται:

μάσκεςγάντιααπόσταση ασφαλείας 1,5 έως 2 μέτρααντισηπτικά

Τέλος, ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται να απευθυνθεί εκ νέου στους Έλληνες πολίτες προκειμένου να περιγράψει τους άξονες και τα χρονοδιαγράμματα του κυβερνητικού σχεδίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα