Αμαζόνιος: Συνεχίζεται η ραγδαία αποψίλωση του δάσους μέσα στην πανδημία

Αμαζόνιος: Η αποψίλωση του “πνεύμονα του πλανήτη” συνεχίζεται και τα στοιχεία από την Διαστημική Υπηρεσία της χώρας, δείχνουν πως τον Μάρτιο η καταστροφή ήταν 30% πιο μεγάλη από πέρυσι. Τους πρώτους μήνες του 2020, η αποψίλωση ήταν κατά 51% αυξημένη σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι. Καταστράφηκε έκταση 796 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ίση δηλαδή με την Νέα Υόρκη.

Στις 28 Φεβρουαρίου, η Βραζιλία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού, ενώ στην περιοχή του Αμαζονίου τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν

στα μέσα Μαΐου. Οι αρχές προειδοποίησαν πως το σύστημα υγείας κινδυνεύει να καταρρεύσει καθώς πλέον τα κρούσματα είναι περίπου 900. Όλοι οι τομείς της Οικονομίας έχουν πληγεί, αλλά η καταστροφή στο τροπικό δάσος συνεχίζεται “κανονικά”. Ο Κάρλος Νόμπρε, από το το πανεπιστήμιο του Σάο Πάουλο, αναφέρει στο Reuters: “Τα πάντα έχουν σταματήσει ωστόσο η αποψίλωση συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς”. Η υπηρεσία Ibama, που είναι επιφορτισμένη με την προστασία του δάσους, ανακοίνωσε πως λόγω των έκτακτων μέτρων μπορεί να στείλει λιγότερους παρατηρητές για να ελέγξουν για οικολογικά εγκλήματα, όπως η παράνομη ξύλευση.

Η καταστροφή του Αμαζονίου εντάθηκε με την εκλογή του ακροδεξιού Μπολσονάρο (2018), του οποίου οι πολιτικές ευνοούν την καπιταλιστική ασυδοσία και επιταχύνουν την οικολογική καταστροφή.  Μάλιστα, όπως έχει γραφτεί, η προεκλογική του εκστρατεία βασίστηκε στην παράδοση του Αμαζονίου στα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία τον στήριξαν για να εκλεγεί στην προεδρία. Όσο εξυπηρετικός είναι με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που καταστρέφουν το δάσος, τόσο σκληρός φαίνεται με τους επιστήμονες και τους φορείς προστασίας του περιβάλλοντος, που προειδοποιούν πως η καταστροφή είναι μη αναστρέψιμη.  Ο πρόεδρος της Βραζιλίας έχει καταγγείλει τις φωνές που αναδεικνύουν την καταστροφή “επικίνδυνες” για την ανάπτυξη.

Μιλώντας στην Αυγή, η Μόνικα Βαλέντε, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος των Εργαζομένων (ΡΤ) είχε αναφέρει: “Ο Μπολσονάρο έδωσε στην πράξη κίνητρα για τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος μειώνοντας κατά 34% τα πρόστιμα που βάζει το αρμόδιο υπουργείο στους παραβάτες, με αποτέλεσμα να έχουμε τα μικρότερα πρόστιμα από το 1995, ενώ ο Αμαζόνιος καίγεται. (…) Μην ξεχνάτε ότι από τις αρχές Ιανουαρίου ο Μπολσονάρου παραχώρησε άδειες σε επίπεδα ρεκόρ για τη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων αγροτοξικών ουσιών. (…) Από την αρχή της θητείας του είχε υπογραμμίσει ότι δεν θα υπερασπιζόταν το περιβάλλον και ότι δεν θα σεβόταν τη νομοθεσία που είχε ψηφιστεί την περίοδο της προεδρίας του Λούλα και της Ρούσεφ. Ο Μπολσονάρου στην κυριολεξία έδωσε την άδεια για τις πυρκαγιές. Την άδεια να καταστρέψουν το περιβάλλον και τον Αμαζόνιο. Αυτό αποτελεί ένα τεράστιο διεθνές έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, γιατί ο Αμαζόνιος είναι ο πνεύμονας του πλανήτη, είναι το οξυγόνο της ανθρωπότητας. Ο Μπολσονάρου τα έβαλε με την ανθρωπότητα. Αυτή είναι η σκληρή νεοφιλελεύθερη και φασιστοειδής Δεξιά του Μπολσονάρου”.

Keywords
Τυχαία Θέματα