Αγορές: Ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αγορές: Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι αγορές της Ευρώπης και τα futures των δεικτών της Wall Street, με όχημα τις ελπίδες για αποτελεσματικό φάρμακο της Gilead Sciences κατά του κορονοϊού και το σχέδιο για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα έως αυτήν την ώρα στις διεθνείς αγορές ξεχωρίζουν:

Tα futures των δεικτών της Wall Street που ενισχύονται έως 2,5%.Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, που υποχωρεί στις 39,5 μονάδες.Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX
που ενισχύεται 3,7% στις 10.681 μονάδες.Στο Μιλάνο ο FTSE MIB που ενισχύεται 2,5% στις 17.180 μονάδες.Ο FTSE 100 στο Λονδίνο που σημειώνει άνοδο 3,3% στις 5.813 μονάδες.Ο CAC 40 στο Παρίσι που  διαπραγματεύεται στις 4.504 μονάδες με άνοδο 3,6%.Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη που κερδίζει 2,9% στις 6.959 μονάδες.

Άνοδο άνω του 16% σημείωναν οι μετοχές της Gilead Sciences στις μετασυνεδριακές συναλλαγές της Πέμπτης, καθώς διέρρευσαν λεπτομέρειες γα την κλινική δοκιμή του αντιϊκού φαρμάκου της εταιρείας, το Remdesivir, που δείχνουν υποσχόμενα αποτελέσματα στη θεραπεία της Covid-19.

Σύμφωνα με το statnews, στην κλινική δοκιμή του παρατηρείται ταχεία ανάρρωση από τον πυρετό και τα αναπνευστικά συμπτώματα, με σχεδόν όλους τους ασθενείς να παίρνουν εξιτήριο σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Το κλίμα παίρνει στήριξη και από τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου. Οι αμερικανικές πολιτείες όπου η εξάπλωση του κορονοϊού έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο εδώ και δύο εβδομάδες μπορούν να αρχίσουν την επανεκκίνηση της οικονομικής τους δραστηριότητας «από αύριο», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Οπως είπε, 29 πολιτείες αναμένεται να είναι σε θέση να άρουν τα μέτρα περιορισμού σχετικά σύντομα.

Στο μέτωπο των δεδομένων, η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία το πρώτο τρίμηνο, κατά 6,8% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, κάτι που αποδίδεται στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, που είχε συνέπεια να ανασταλεί σχεδόν κάθε δραστηριότητα στη χώρα, αποκαλύπτουν επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Η πτώση πάντως ήταν μικρότερη από ό,τι προέβλεπε μεσοσταθμικά ομάδα αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου (–8,2%).

Πρόκειται πάντως για τη χειρότερη επίδοση της οικονομίας της Κίνας αφότου άρχισαν να δημοσιοποιούνται δεδομένα για την πορεία του ΑΕΠ ανά τρίμηνο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το τελευταίο τρίμηνο του 2019, καταγραφόταν ανάπτυξη 6%. Η Κίνα έχει να καταγράψει συρρίκνωση του ΑΕΠ της σε ετήσια βάση από το 1976.

Keywords
Τυχαία Θέματα