Δημήτρης Μητροπάνος: Σαν σήμερα πέθανε αλλά ζει ανάμεσά μας [vid]

Δημήτρης Μητροπάνος: Πόνο είχε προκάλεσε στο πανελλήνιο  η είδηση του θανάτου του μεγάλου λαϊκού ερμηνευτή, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών στις 17 Απριλίου 2012.

«Ο ασθενής Δημήτρης Μητροπάνος διεκομίσθη στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ σήμερα το πρωί λόγω οξέως διαρροϊκού συνδρόμου και εμετών. Στη συνέχεια παρουσίασε αιφνιδίως δύσπνοια. Μετεφέρθη στη Μονάδα Εντατικής

Θεραπείας, όπου αντιμετωπίστηκε για οξύ πνευμονικό οίδημα, από το οποίο και κατέληξε την 11η πρωινή» αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου «Υγεία» για το θάνατο του δημοφιλούς καλλιτέχνη. Η κηδεία του Δημήτρη Μητροπάνου έγινε Πέμπτη 19 Απριλίου στις 14:00 από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Καταθέτουμε μερικά από τα τραγούδια του που τόσο πολύ αγαπήθηκαν.

Σαν ναυαγός Μητροπάνος Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Τον γνωρίζουμε όλοι αλλά αξίζει να γράφουμε για το ξεκίνημά του στη ζωή, που ήταν μια βιοπάλη. Γεννήθηκε στην Αγία Μονή, συνοικία των Τρικάλων το 1948. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον Εμφύλιο Πόλεμο όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει εξόριστος στη Ρουμανία. Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του.

Σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του και ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Ο πρώτος που τον άκουσε, ήταν ο Απόστολος Καλδάρας και του είπε: «Έχεις καλή φωνή, είσαι μικρός όμως και πρέπει να την δουλέψεις». 12χρονος τότε ο Μητροπάνος χάρηκε, αλλά τα όνειρά του ήταν άλλα αλλά οι πολιτικές του ιδέες και το αριστερό παρελθόν της οικογένειάς του, ήταν οι αιτίες για να κηρυχθεί «ανεπιθύμητος» από τα γυμνάσια της περιοχής. Το ίδιο έγινε και στην Αθήνα…

Στην Αθήνα μετακομίζει το 1964, με τον θείο του, που μόλις είχε έρθει από την εξορία μήπως τελειώσει το γυμνάσιο. Αμέσως ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση, έγινε μέλος της νεολαίας Λαμπράκη, συμμετείχε σε πορείες, εξέφραζε ανοιχτά τις ιδέες του. Οι καθηγητές του τον συμβούλευαν «να τα παρατήσει και να βρει καμιά δουλειά»….

Στα λαδάδικα

Τότε άρχισε να εργάζεται ως τραγουδιστής. Χαρακτηριστικά τον φώναζαν από μικρό «βλαχάκι», λόγω και της καταγωγής του από τη Θεσσαλία. Και το δίπλωμα οδήγησης κατάφερε να το βγάλει μετά τη μεταπολίτευση…

Σ΄ αναζητώ στη Σαλονίκη

Ο Γιώργος Ζαμπέτας ήταν ο καλλιτεχνικός του πατέρας. Ήταν μόλις 16 ετών. Τα βράδια τραγουδούσε και το πρωί πήγαινε σχολείο. Ο συνθέτης τον πήρε υπό την προστασία του και ποτέ δεν τον ενόχλησε η αριστερή πολιτική του δράση. Ο μεγάλος δάσκαλος του χάρισε και την πρώτη του επιτυχία, τη “Θεσσαλονίκη”, το 1967.

Το 1966 τυχαία είχε γνωρίσει τον Θεοδωράκη, ο οποίος εκτίμησε τη χροιά της φωνής και τον χαρακτήρα του. Ένας καλλιτέχνης του Μίκη ασθένησε και κάποιος έπρεπε να τον αντικαταστήσει σε σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ο ταλαντούχος και καλότυχος Δημήτρης Μητροπάνος, ερμηνεύει κομμάτια από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί». Ο ίδιος θυμάται ότι είχε παγώσει και τον έσπρωξε ο Ξυλούρης για να βγει στη σκηνή….

Δεν λες κουβέντα

Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε… Ήταν μεγάλος ερμηνευτής και πάντα καλότυχος. Η περίφημη «Ρόζα» ήταν 10 χρόνια στο συρτάρι του Μικρούτσικου μέχρι να τη δώσει στον Μητροπάνο να την τραγουδήσει. Το ίδιο συνέβη και με το “Σε αναζητώ στη Σαλονίκη” του Μάριου Τόκα. (Πηγή: mixanitouxronou.gr)

Ρόζα

Πάντα γελαστοί και πάντα ωραίοι

Keywords
Τυχαία Θέματα