''υπερβολικη η καλυψη του ρικ για την ερτ''...

16:01 13/6/2013 - Πηγή: Fimotro
«Συμμεριζόμαστε την απογοήτευση και την ανησυχία που προκαλεί γενικά η κατάληξη της ΕΡΤ. Την ίδια ώρα, όμως, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι οι αντιδράσεις και η προβολή του θέματος από το ΡΙΚ χαρακτηρίζονται από υπερβολές και θέτουν ...
ζητήματα δεοντολογίας.
Προβληματιζόμαστε, βέβαια, όταν κλείνει μια επιχείρηση ή οργανισμός. Περισσότερο ακόμα προβληματιζόμαστε όταν πρόκειται για κάποιο μέσο ενημέρωσης. Και πολύ περισσότερο προβληματιζόμαστε και ανησυχούμε όταν αυτό το μέσο
ενημέρωσης είναι ένας οργανισμός δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Εκτός του ότι χάνονται θέσεις εργασίας και εργαζόμενοι προστίθενται μαζικά στις ουρές των ανέργων, σε τέτοιες περιπτώσεις καταφέρεται και πλήγμα στην πολυφωνία και τον πλουραλισμό, συστατικά στοιχεία της ουσιαστικής δημοκρατίας. Ειδικότερα μάλιστα στην περίπτωση ενός ιστορικού οργανισμού όπως η ΕΡΤ, συνυπολογίζονται και απώλειες σε όρους πολιτιστικής προσφοράς.
Η έκφραση αυτών των βασικών και τόσο καθαρών, όσο και απόλυτα κατανοητών θέσεων είναι και αναγκαία και επιβεβλημένη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επικαλούμενοι τέτοιες αρχές ενδείκνυται να υπερβαίνουμε τα εσκαμμένα και να περνάμε στο πεδίο της υπερβολής.

1. Κατανοούμε την αντίδραση των εργαζόμενων στο ΡΙΚ για το προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ. Αυτή όμως η αντίδραση θα έπρεπε να συνοδεύεται με αναφορές σε ζητήματα αρχών. Ότι, δηλαδή, πρέπει έστω και τώρα να ξεκινήσει διαδικασία αποτελεσματικής εξυγίανσης στην κυπριακή κρατική ραδιοτηλεόραση. Διότι κανείς δεν θα ήθελε να είχε ανάλογη μοίρα η δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Κύπρο,.
2. Κατανοούμε ακόμα την ειδικότερη ευαισθησία και ενδεχόμενες κινήσεις συμβολικής συμπαράστασης των εργαζόμενων στο ΡΙΚ προς τους συναδέλφους τους της ΕΡΤ. Αυτή η ευαισθησία θα έπρεπε όμως να έχει ως μέτρο την όποια ευαισθησία, εδώ και χρόνια, επιδείχθηκε καθημερινά για τις δεκάδες χιλιάδες ανέργων που υπάρχουν στην Κύπρο και που είναι εξίσου εργαζόμενοι με τα ίδια δικαιώματα. Δεν μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχει “επιλεκτικά εξειδικευμένη ευαισθησία”, την οποία δεν είδαμε σε ανάλογο βαθμό και έκταση έναντι εργαζόμενων σε ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, που τον τελευταίο καιρό έχασαν τη δουλειά τους στην Κύπρο ή είδαν τις απολαβές τους να μειώνονται πέραν του μισού.
3. Τέλος πρέπει με έμφαση να σημειώσουμε ότι ένα πράγμα είναι η έκφραση συμπαράστασης και η επιμονή σε δημοκρατικές αρχές και άλλο πράγμα είναι η απροκάλυπτη παρέμβαση του κυπριακού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Δεν μπορεί, με οποιανδήποτε αφορμή, το ΡΙΚ να συμπεριφέρεται ως φορέας “μετωπικής” αντιπολίτευσης σε πρωθυπουργό άλλης χώρας. Και όχι μάλιστα οποιονδήποτε πρωθυπουργό, αλλά τον πρωθυπουργό της Ελλάδας! Αυτή η τροπή των πραγμάτων είναι εντελώς απαράδεκτη και καταδικαστέα.

Εμείς στο Δημοκρατικό Συναγερμό δεν θέλουμε –και το υπογραμμίζουμε αυτό: δεν θέλουμε να ζήσουμε ανάλογες εξελίξεις στην Κύπρο. Γι’αυτό καλούμε όλες τις πλευρές να μη χάσουμε άλλο χρόνο και να συνεργαστούμε άμεσα για να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα που θα φέρει την αναγκαία εξυγίανση, προκειμένου η κυπριακή δημόσια ραδιοτηλεόραση να μπει σε νέα βάση και να αποφευχθούν ακραίες εξελίξεις».
Keywords
Τυχαία Θέματα