Υεμενη: αποχωρουν οι ενοπλοι απο την πολη ταιζ

16:28 5/12/2011 - Πηγή: Fimotro
Οι κυβερνητικές δυνάμεις και μαχητές τηςαντιπολίτευσης άρχισαν να αποσύρονται από τμήματα της πόλης Τάιζ στη νότια Υεμένη, έπειτα από τέσσερις ημέρες μαχών στις οποίες βρήκαν το θάνατο... τουλάχιστον 20 άνθρωποι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ωστόσο σήμερα στην πόλη αναφέρθηκαν δύο θάνατοι στη διάρκεια διαδήλωσης.

Η αποχώρηση ακολούθησε τη δημιουργία -βάσει της συμφωνίας με στόχο τον τερματισμό των πολύμηνων διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ- επιτροπής των ένοπλων δυνάμεων με αποστολή να θέσει τέλος στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές
στο Σάλεχ και στους αντιπάλους του.
«Από το πρωί είδαμε άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα να αποσύρονται από θέσεις στο ανατολικό τμήμα της Τάιζ», είπε ο Τάουφικ αλ Σαάμπι, ένας ακτιβιστής στο κέντρο της πόλης. «Προσέξαμε επίσης ότι οι μαχητές (της αντιπολίτευσης) αποσύρθηκαν από τους δρόμους».
«Τα άρματα μάχης αποσύρθηκαν από την περιοχή κοντά στη διεύθυνση συγκοινωνιών, αλλά ελεύθεροι σκοπευτές με πολιτικά παίρνουν θέσεις. Η κατάσταση είναι ακόμα ασταθής», δήλωσε ο Μπούσρα αλ Μουκτάρι, ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών.
Τουλάχιστον δύο γυναίκες που μετείχαν σε κινητοποίηση με αίτημα ο Σάλεχ να προσαχθεί σε δίκη σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν στην πόλη από πυρά πιστών στον Σάλεχ ενόπλων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές. Ο Σάλεχ απολαμβάνει ασυλίας βάσει της συμφωνίας η οποία υπεγράφη στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο μήνα.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Μπασίντουα, ηγέτης της αντιπολίτευσης ο οποίος πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με μέλη του κόμματος του Σάλεχ, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση θα επανεξετάσει τις δεσμεύσεις βάσει της συμφωνίας μεταβίβασης της εξουσίας εάν οι μάχες στην Τάιζ δεν σταματήσουν.
Keywords
Τυχαία Θέματα