Ξανα στο σκαμνι η δεη για τον λιγνιτη

14:16 18/7/2014 - Πηγή: Fimotro
Αναπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να συζητηθεί εκ νέου η υπόθεση με το μονοπώλιο της ΔΕΗ στα κοιτάσματα λιγνίτη, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε δεκτή χθες την αίτηση...
αναίρεσης που υπέβαλε η Κομισιόν, ζητώντας να ακυρωθεί προηγούμενη απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου (20 Σεπτεμβρίου 2012), που είχε δικαιώσει τη ΔΕΗ για το ίδιο θέμα.
Με τη χθεσινή του απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι η Συνθήκη της Ε.Ε. επιβάλλει στα κράτη-μέλη να
μη θεσπίζουν και να μη διατηρούν μέτρα αντίθετα προς τους κοινοτικούς κανόνες ως προς τις δημόσιες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις στις οποίες χορηγούν ειδικά ή αποκλειστικά δικαιώματα. Η Συνθήκη απαγορεύει την καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσεως στην κοινή αγορά ή σε σημαντικό τμήμα της, εφόσον η καταχρηστική αυτή εκμετάλλευση μπορεί να επηρεάσει το εμπόριο μεταξύ κρατών-μελών.
Στο πλαίσιο αυτό το Δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί να στοιχειοθετηθεί παράβαση της Συνθήκης, ανεξαρτήτως του αν υφίσταται πράγματι καταχρηστική συμπεριφορά.
Σύμφωνα με την Κομισιόν η ΔΕΗ κατέχει δεσπόζουσα θέση στις αγορές προμήθειας λιγνίτη και χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με μερίδιο που υπερέβαινε (όταν συζητήθηκε η υπόθεση) το 97% και 85%, αντιστοίχως.
Πάντως η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» σε συνδυασμό με τις δημοπρασίες λιγνιτικής ενέργειας αναμένεται να δώσουν νέα επιχειρήματα στην ελληνική πλευρά.
Keywords
Τυχαία Θέματα