Βαρυ το κλιμα για την αθηνα στο eurogroup

08:14 11/3/2014 - Πηγή: Fimotro
ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
Προθεσμία έως το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, έδωσε το Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση. Στη συνέντευξη Τύπου...
μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συμβουλίου, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος,
όμως, πρόσθεσε, χρειάζεται να γίνει κι άλλη δουλειά μέχρι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας.
«Είμαστε, παρόλ' αυτά, λίγο πιο αισιόδοξοι ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν σύντομα» πρόσθεσε και σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε στη σύνοδο ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα.
«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας» τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η τρόικα έχει ήδη δουλέψει πολύ καιρό με την ελληνική κυβέρνηση γι' αυτή την αξιολόγηση του προγράμματος που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο και «δεν μπορεί να παραμείνει στην Ελλάδα επ' αόριστον».
Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με τα ζητήματα που παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα, ο κ.Ντάσελμπλουμ είπε ότι υπάρχει ένας αριθμός ζητημάτων δημοσιονομικής πολιτικής, μεταρρυθμίσεων και σχετικά με τις τράπεζες, προσθέτοντας ότι πρόκειται για τα ίδια θέματα που είχαν συζητηθεί και στην προηγούμενη σύνοδο του Eurogroup.
Στο σημείο αυτό πήρε το λόγο ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Ολι Ρεν, ο οποίος επανέλαβε ότι τα ζητήματα που είναι υπό συζήτηση δεν έχουν αλλάξει.
«Οι συνομιλίες (με την τρόικα) προχωρούν με εποικοδομητικό τρόπο, αλλά παραμένουν κάποιες διαφορές που πρέπει να επιλυθούν» δήλωσε. «Ολοι εργαζόμαστε σκληρά για να υπάρξει συμφωνία» τόνισε ο Ολι Ρεν, επισημαίνοντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Επίσης, ο κ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το Εurogroup ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των stress test που έγιναν στις ελληνικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδος και χαιρέτησε ως θετική εξέλιξη τις ανακοινώσεις που έγιναν ήδη από δύο συστημικές τράπεζες που προχωρούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όλες οι τράπεζες, ελληνικές και ευρωπαϊκές, θα πρέπει να περάσουν από την αντίστοιχη δοκιμασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέχρι το τέλος του χρόνου.
Keywords
Τυχαία Θέματα