Τσίπρας στη νίσυρο: δεν θα ρωτήσουμε κανέναν που θα δώσουμε τα πλεονάσματα

Μήνυμα στήριξης στους νησιώτες απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους κατοίκους της Νισύρου. «Η Ελλάδα είναι νησιωτική. Οφείλουμε να δείξουμε έμπρακτα την στήριξή μας στους νησιώτες» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Απευθύνομαι σε αυτούς που φυλάνε Θερμοπύλες… Η πολιτεία έχει χρέος να είναι δίπλα σας… Να έχετε ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι άλλοι ελληνες

πολίτες».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε παλιότερη επίσκεψή του στο νησί ως φοιτητής. Σε αυτό του το ταξίδι ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι είχε γνωρίσει και το Πάνο Καμμένο, για τον οποίο μίλησε με θερμά λόγια.

«Τα νησιά της πρώτης γραμμής από τη Σαμοθράκη έως το Καστελόριζο θα απαλλαγούν από τον ΦΠΑ γιατί σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης. Εχουμε χρέος να τα στηρίξουμε. Οι κάτοικοι πρέπει να αισθάνονται ότι η κοινωνία μεριμνά γι’ αυτούς. Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας, αλλά δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε τα πλεονάσματα σε όσους έχουν ανάγκη», είπε.

Η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής θέσης έχει όλες τις ευλογίες αλλά και πολλού κινδύνους, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Σήμερα αποτελεί το μόνο σημείο σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, πρόσθεσε.

Στόχος μας είναι η προώθηση της νησιωτικότητας, ενώ αναφέρθηκε στα τρία σημαντικής σημασίας ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία, την παιδεία και τις μεταφορές.

Ενεργοποιείται άμεσα το συμβούλιο νησιωτικής πολιτικής, ενώ έχει ήδη υπογραφεί το ΠΔ που προβλέπει την ίδρυση του Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής… Ο υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής εργάζεται με τους ομολόγους του για την διεκδίκηση αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο επιδιώκουμε να ενταχθεί στην ατζέντα της Μάλτας, στην επόμενη προεδρία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα ανακοίνωσε σχέδιο δικτύου συνδυασμένων μεταφορών για τα νησιά με τις αρχές εφαρμογής του ισοδυνάμου των μεταφορών, δηλαδή όσο κοστίζει στην στεριά η απόσταση, το ίδιο να κοστίζει και για τον νησιώτη.

Οσον αφορά στην Παιδεία πρόσθεσε: «Πετύχαμε φέτος όλα τα σχολεία, σε όλα τα νησιά μας να έχουν δασκάλους και βιβλία, εξαιτίας της εξαιρετικής προεργασίας που είχε γίνει, ενώ εξήγγειλε προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες.

Να μην υπάρχει κανένα κατοικημένο νησί στον τόπο μας χωρίς γιατρό, ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού, που εξήγγειλε ακόμα 27 μονάδες υγείας στα νησια. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανασφάλεια των νησιωτών για ζητήματα υγείας, που έχουν να κάνουν με την μεταφορά ασθενών που χρήζουν τέτοιας ανάγκης και δήλωσε πως σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, πλωτά μέσα θα βοηθούν τέτοια περιστατικά στον επόμενο χρόνο.

Εξήγγειλε ακόμα βάση αεροδιακομιδών στην Μυτιλήνη, όπως αυτή που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία στην Κρήτη. Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως σύντομα θα λειτουργούν συστήματα αφαλάτωσης σε όλα τα άνυδρα νησιά.

Ο Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανακοίνωσε και δύο ειδικά αναπτυξιακά προγραμμάτα για το Νότιο και Βόρειο Αιγαίο.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το δημαρχείο του νησιού και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης.

Keywords
Τυχαία Θέματα