Τριπλη νικη του ρικ σαντορουμ

13:19 8/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Το νικητήριο σερί του Μιτ Ρόμνεϊ «έσπασε» ο συνυποψήφιός του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Ρικ Σαντόρουμ, ο οποίος απέσπασε τριπλή νίκη στις προκριματικές εκλογές σε Μινεσότα, Μιζούρι και Κολοράντο που πραγματοποιήθηκαν χθες. Πρόκειται για ισχυρό πλήγμα στον Μ. Ρόμνεϊ, ο οποίος μπορεί να...
προηγείται ακόμα στις δημοσκοπήσεις
για το χρίσμα, αλλά τα ποσοστά του εμφανίζουν κάμψη.

Ο πρώην γερουσιαστής της Πενσιλβάνια Ρ. Σαντόρουμ απέσπασε ποσοστό 45% στη Μινεσότα, έναντι 27% του Ρον Πολ, 17% του Ρόμνεϊ και 11% του Νιουτ Γκίνγκριτς, με το 74% των ψήφων καταμετρημένο.

Η νίκη του Σαντόρουμ σε μία Πολιτεία την οποία ο αντίπαλός του, πρώην γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, είχε κερδίσει το 2008, όταν και πάλι ήταν υποψήφος για το χρίσμα, αποτελεί ισχυρό μήνυμα του πρώην γερουσιαστή από την Πενσιλβάνια ότι αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόκληση, τόσο για τον Μιτ Ρόμνεϊ όσο και για τον Νιουτ Γκίνγκριτς.

Νωρίτερα, ο Ρ. Σαντόρουμ είχε κερδίσει και στο Μιζούρι, μια μάχη άνευ πρακτικής αξίας αφού η νίκη δεν «κουβαλά» εκλέκτορες, αλλά η οποία δίνει ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία του υποψήφιου, ο οποίος ευελπιστεί να ανακόψει την πορεία του μεγάλου φαβορί.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων στο Μιζούρι, ο Ρ. Σαντόρουμ συγκεντρώνει ποσοστό 55%, έναντι 25% του Ρόμνεϊ και 12% του Ρον Πολ. Ο Ν. Γκίνγκριτς δεν συμμετείχε στις εκλογές στο Μιζούρι.

Στο Κολοράντο, με καταμετρημένο το 79% των ψήφων, ο Ρ. Σαντόρουμ συγκεντρώνει ποσοστό 38% έναντι 35% του Μ. Ρόμνεϊ, 13% του Ν. Γκίνγκριτς και 13% του Ρον Πολ.

Στην πολιτεία αυτή, η ήττα του Μιτ Ρόμνεϊ είναι ιδιαίτερα επώδυνη, καθώς ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης προηγείτο στις δημοσκοπήσεις σε αυτήν μέχρι την παραμονή της εκλογικής αναμέτρησης.

Μία εξήγηση για την ήττα του πολυεκατομμυριούχου Ρόμνεϊ είναι η εκτίμηση πολλών Αμερικανών πολιτών ότι όσα περισσότερα μαθαίνουν για αυτόν, τόσο λιγότερο τον συμπαθούν.

Στη νικητήρια ομιλία του, ο Ρ. Σαντόρουμ, του οποίου η προηγούμενη νίκη πριν από την τριπλή αναμέτρηση της Τρίτης ήταν στην Αϊόβα, άσκησε σκληρή κριτική στον Ρόμνεϊ, λέγοντας ότι είναι μετριοπαθής που δεν θα καταφέρει να νικήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Εξαπέλυσε πυρά εναντίον και του Μπαράκ Ομπάμα, ξεκινώντας έναν πυρετώδη διάλογο με το κοινό που είχε ως επίκεντρό του το πως ο Αμερικανός πρόεδρος «πιστεύει ότι είναι πιο έξυπνος από τον αμερικανικό λαό και τους λέει τι πρέπει να κάνουν αντί να τους ακούει».
Keywords
Τυχαία Θέματα