Τρεμοντι: να μην γινουμε η τελευταια απο τις αποτυχιες του δντ

19:03 4/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Εάν η Ιταλία ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, θα χάσει την εθνική της κυριαρχία, προειδοποιεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, σημειώνοντας ότι η πολιτική του οδηγεί σε δύο ταχύτητες εντός της Ευρωζώνης. «Πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ιταλία δεν είναι... η κατάρτιση ενός νέου πακέτου λιτότητας, αλλά μία υποβολή αιτήματος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
για βοήθεια, όπως προτείνουν χρηματοπιστωτικοί και ευρωπαϊκοί κύκλοι», υποστηρίζει ο επικεφαλής της ιταλικής οικονομίας επί Μπερλουσκόνι, σε δηλώσεις του στην Corriere della Serra.
«Δεν έχω καμία ιδέα για το ύψος των κεφαλαίων που το Ταμείο μπορεί να δανείσει ή να διοχετεύσει στην Ιταλία: μιλάμε για 300-400 δισεκατομμύρια. Ας δεχθούμε ότι αυτό δεν είναι αποφασιστικής σημασίας. Αποφασιστικής σημασίας θα ήταν η δραστική απώλεια της εθνικής κυριαρχίας», προσθέτει.«Το Ταμείο δανείζει κεφάλαια με αντάλλαγμα ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης, του δικού του προγράμματος διακυβέρνησης, που ελέγχεται από τους δικούς του γραφειοκρατικούς μηχανισμούς. Θα ήμασταν η πρώτη μεγάλη χώρα η οποία θα εξηρτάτο από ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα ήμασταν η τελευταία από μία σειρά αποτυχιών του Ταμείου», προειδοποιεί ο Τρεμόντι.«Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα φθάναμε σε έναν δραματικό πολιτικό διαχωρισμό στη ζώνη του ευρώ ανάμεσα σε κράτη πρώτης γραμμής, που πάντοτε υπολογίζονται περισσότερο , και σε κράτη δεύτερης γραμμής που θα έχουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό», σύμφωνα με τον ίδιο.Σημειώνεται ότι επί των ημερών του στο υπουργείο Οικονομικών η Ιταλία ζήτησε (τέλη Οκτωβρίου) να τεθεί υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως προς την οικονομική πολιτική και τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.Οι «επισκέψεις» τεχνοκρατών αναμένεται να ξεκινήσουν επίσημα το αμέσως επόμενο διάστημα.Ο Μάριο Μόντι πάντως, που διαδέχθηκε τον Μπερλουσκόνι στην πρωθυπουργία και ανέλαβε ο ίδιος και το υπουργείο Οικονομικών, έχει αρνηθεί ότι η Ιταλία εξετάζει την πιθανότητα να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ.
Keywords
Τυχαία Θέματα