Τον δεκεμβριο η τελικη συμφωνια με την τροϊκα

Με δύο διαδοχικές συσκέψεις και ανοικτά όλα τα θέματα, οι επικεφαλής της τρόικας και ο Γ. Στουρνάρας επιχειρούν σήμερα να «γεφυρώσουν» τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές, λίγο πριν από το Eurogroup της...
Πέμπτης, όπου θα γίνει πρώτη αποτίμηση των διαβουλεύσεων στην Αθήνα.
Η τρέχουσα εκτίμηση στο υπουργείο Οικονομικών είναι πως η συμφωνία θα «κλείσει» τον Δεκέμβριο και όλο τον Νοέμβριο θα διεξάγονται συζητήσεις. Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμο
στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσε χθες πως οι καθυστερήσεις είναι ζήτημα της τρόικας, υποστηρίζοντας πως η Αθήνα ήταν καθόλα έτοιμη. «Έχουμε και εμείς υπομονή. Θέλουμε βέβαια να κλείσουμε σύντομα. Τα δημοσιονομικά είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Θα καταλήξουμε αλλά, όχι αύριο», σημείωνε χαρακτηριστικά.
Εν αναμονή συγκρότησης κυβέρνησης στη Γερμανία, διάσταση που εκ των πραγμάτων δυσχεραίνει τις συνομιλίες με την Αθήνα εντείνοντας και τις τριβές στο εσωτερικό της τρόικας, οι πιστωτές δεν δείχνουν να βιάζονται για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα οι επικεφαλής θα αναχωρήσουν την Πέμπτη για το Eurogroup ώστε να ενημερώσουν για την πρόοδο των συνομιλιών στην Αθήνα, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακόμη ο χρόνος επιστροφής τους στην Ελλάδα, όπου θα παραμείνουν πάντως τεχνικά κλιμάκια.
«Θετική η τρόικα, αλλά...»
«Αν δεν κλείσουν όλα, δεν κλείνει τίποτα», φέρεται να εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε συνεργάτες του, ενώ την ίδια ώρα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου επισημαίνει πως στη συνάντηση της Κυριακής η τρόικα ήταν θετική και ζήτησε περαιτέρω στοιχεία τα οποία και αναμένεται να εξεταστούν σήμερα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή κρίσιμα ζητήματα είναι η επίτευξη συμβιβασμού σχετικά με το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, οι πλειστηριασμοί αλλά και ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα. «Αγκάθι» παραμένουν και οι απολύσεις στο Δημόσιο. Χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή, εκτιμά το ίδιο στέλεχος υπενθυμίζοντας με νόημα ότι πέρσι τέτοια εποχή η τρόικα μιλούσε για κενό της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Πάντως στελέχη της Κομισιόν εμφανίζονται ενοχλημένα για την ελιππή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ και την πορεία συγχώνευσης οργανισμών και φορέων του Δημοσίου, εκτιμώντας πως εάν είχαν προχωρήσει αυτές οι παρεμβάσεις, δεν θα απαιτούνταν νέα μέτρα. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η οριστικοποίηση των μεγεθών του προϋπολογισμού του 2014 και η διασφάλιση της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 1,6% του ΑΕΠ. Στόχος που είναι κεντρικός πυλώνας στην αναμενόμενη, καθοριστική, διαπραγμάτευση για νέα ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, που θα έλθει στο προσκήνιο τον Δεκέμβριο, αφού θα έχει συγκροτηθεί κυβέρνηση στη Γερμανία. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση στοχεύει, άμεσα, σε δύο πράγματα: Αφενός να συμφωνηθεί ένα βασικό σενάριο για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, στη σκιά των νεότερων στοιχείων για την πορεία των φορολογικών. Αφετέρου να αποτιμηθεί το κατά πόσον το «πακέτο» που προετοίμασε η Αθήνα, με τις παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και τα έσοδα από τη φορολογική συμμόρφωση και τη φορολογική διοίκηση, υπερκαλύπτει ή όχι το δημοσιονομικό κενό του 2014. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα απορρίπτει το ενδεχόμενο λήψης οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων, με νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις ή/και νέες αυξήσεις φόρων.
Η τρόικα είχε εγείρει ζήτημα δημοσιονομικού κενού έως και 2,9 δισ. ευρώ, ενώ η Αθήνα αντέτεινει πακέτο 500 εκατ. ευρώ, με διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, τονίζοντας την καλύτερη πορεία των φορολογικών εσόδων και τα σημάδια ανάσχεσης της ύφεσης.
Προϋπολογισμός 2014
Η τρόικα αυτή τη φορά πάντως δεν δείχνει να βιάζεται, γεγονός που προκαλεί επιπλοκές στην Αθήνα. Την επόμενη εβδομάδα και έως τις 21 Νοεμβρίου το οικονομικό επιτελείο πρέπει να καταθέσει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Εφόσον δεν προκύψει συμφωνία, θα ενσωματώσει τη θέση της Αθήνας για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, που αναμένεται να συζητηθεί έκτακτο Eurogroup στις 22 Νοεμβρίου. Σε εκκρεμότητα είναι και η κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου της περιόδου 2014 ? 2017, καθώς πρέπει να αποφασιστούν οι στόχοι και οι παρεμβάσεις του 2015. Θέμα που αναπόφευκτα όμως συναρτάται από τις αποφάσεις που δρομολογούνται στο τέλος του έτους για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και για νέα απομείωση του ελληνικού χρέους.
Γ. Στουρνάρας: «Οχι» σε νέα μέτρα λιτότητας
Κατά της επιβολής νέων μέτρων λιτότητας τάχθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας υπογραμμίζοντας πως η διαρκής δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία, σημαίνει λιτότητα και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μιλώντας στην τελετή υπογραφής των δανειακών συμβάσεων με την ΕΤΕπ τόνισε πως η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ από τη βαθιά ύφεση (πάνω από 20% του ΑΕΠ) με τα διαθέσιμα εισοδήματα να έχουν μειωθεί περισσότερο από 35%. Καμία άλλη χώρα σε περίοδο ειρήνης δεν έχει πετύχει την προσαρμογή που πέτυχε η Ελλάδα, βελτιώνοντας κατά 20% του ΑΕΠ το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης, σε κυκλικά διορθωμένους όρους, είπε. Οι μισοί Έλληνες έχουν χάσει το 35% του εισοδήματός τους και είναι δύσκολο να πειστούν ότι αξίζει να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια, χωρίς να υπάρχει ανάπτυξη και ελπίδα, τόνισε ο υπουργός.
Θα κλείσουν όλα ή τίποτε
«Αν δεν κλείσουν όλα, δεν κλείνει τίποτα», φέρεται να εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε συνεργάτες του, ενώ την ίδια ώρα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου επισημαίνει πως στη συνάντηση της Κυριακής η τρόικα ήταν θετική και ζήτησε περαιτέρω στοιχεία τα οποία και αναμένεται να εξεταστούν σήμερα.
Τα «αγκάθια»
Τα κρίσιμα ζητήματα είναι η επίτευξη συμβιβασμού σχετικά με το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, οι πλειστηριασμοί αλλά και οι απολύσεις. Χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή, εκτιμά το ίδιο στέλεχος υπενθυμί- ζοντας με νόημα ότι πέρσι τέτοια εποχή η τρόικα μιλούσε για κενό της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η οριστικοποίηση των μεγεθών του προϋπολογισμού του 2014 και η διασφάλιση της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 1,6% του ΑΕΠ.
Πηγή : imerisia.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα