Το στε αποφασίζει για αναδρομικά-συντάξεις

08:26 14/7/2020 - Πηγή: Fimotro
Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για τους συνταξιούχους

Σήμερα αναμένεται να δημοσιευτεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ζήτημα των περικοπών των συντάξεων.

Το ζήτημα των συντάξεων απασχόλησε την Ολομέλεια του ΣτΕ με τη διαδικασία της πρότυπης-πιλοτικής δίκης (νόμος 3900/2020) μετά από αίτηση του ΕΦΚΑ, ο οποίος προέβαλε το επιχείρημα ότι στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές συνταξιούχων.

Το αίτημα του ΕΦΚΑ έγινε δεκτό από την αρμόδια τριμελή επιτροπή του ΣτΕ

και στη συνέχεια, σύμφωνα με το νόμο 3900/2010, «πάγωσαν» όλες οι εκκρεμείς δίκες των συνταξιούχων στα Διοικητικά Δικαστήρια για τις περικοπές των συντάξεων τους, όπως και η έκδοση αποφάσεων.

Η υπόθεση συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ την 10η Ιανουαρίου 2020, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Τσιμέκα.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να κρίνει το ποσό και τη χρονική διάρκεια της επιστροφής των αναδρομικών, καθώς και τον αριθμό των δικαιούχων.

Δηλαδή, αν θα αφορά μόνο τους 110.000 οι οποίοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ή το σύνολο των συνταξιούχων που υπέστησαν τις περικοπές.

Το μέσο ποσό αναδρομικών για 2,5 εκατ. συνταξιούχους είναι 1.400 ευρώ και βγαίνει από το κόστος των επιστροφών που προσδιορίστηκε στα 3,5 δισ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας. Αν δεν συμπεριληφθούν τα Δώρα, τότε αυτό μειώνεται στο 1,7 δισ. ευρώ και οι δικαιούχοι αναδρομικών θα είναι περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχοι, καθώς θα μείνουν εκτός οι συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων κάτω από τα 1.000 ευρώ.

The post Το ΣτΕ αποφασίζει για αναδρομικά-συντάξεις appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα