Το πολιτικό τέλος των podemos φοβούνται ότι θα έχουν στον συριζα

09:59 6/5/2021 - Πηγή: Fimotro
Αμηχανία στην Κουμουνδούρου για την συντριβή των Podemos και την κάκιστη εικόνα που έχει ο Α. Τσίπρας στις δημοσκοπήσεις

Δεν πάνε καλά τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, δεν πάνε καλά στις δημοσκοπήσεις, γενικώς δεν πάνε καλά στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο. Είναι που είναι εξαιρετικά αναξιόπιστη στον μεσαίο χώρο η αντιπολίτευση του Τσίπρα,

υπάρχει η γενικότερη αρνητική εικόνα του κόμματος στην κοινωνία, από χθες ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα πρόβλημα, εισαγόμενο από την Ισπανία αυτή τη φορά.

Η πολιτική αποστρατεία του Ιγκλέσιας μετά την συντριβή των Podemos στην Ισπανία έχει πολλές ομοιότητες με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα εκλογικά αποτελέσματα της Μαδρίτης με τους Podemos να καταγράφουν τέτοιας έκτασης ήττα που οδήγησε τον Πάμπλο Ιγκλέσιας σε αποχώρηση άφησαν πολύ άσχημη γεύση. Οι σοσιαλιστές καταποντίστηκαν και πλέον ένα ακόμα από τα προπύργια της κεντροαριστεράς στην Ε.Ε. αποδοκιμάζεται άγρια από τους πολίτες.

Η συντριβή των Ποδέμος όπως είναι λογικό, σε συνδυασμό με την χειροτέρευση της πολιτικής και δημοσκοπικής εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν ακόμα χειρότερο κλίμα για το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χθες όλη μέρα οι της Κουμουνδούρου διάβαζαν και ανέλυαν τα αποτελέσματα από τις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης. Και η συντηρητική και θριαμβεύουσα Ισαμπέλ Ντιάθ Αγιούσο, προφανώς δεν εγγράφεται στην επικράτεια τη φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο θρίαμβος της νέας πολιτικού προβληματίζει τον εν Ελλάδι χώρο ενώ περισσότερο ακόμη δημιουργεί σκεπτικισμό η οριστική αποχώρηση του Πάμπλο Ιγκλέσιας από την πολιτική. Ως γνωστόν ο ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος των Podemos, εταίρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον ισπανικό κυβερνώντα συνασπισμό, είχε γέφυρες, σχέσεις και ανοιχτούς διαύλους με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και η αποχώρησή του μόνο ως θετικό νέο δεν αντιμετωπίστηκε από την Κουμουνδούρου.

Βεβαίως οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα διαβάζουν με τους δικούς τους όρους την ήττα των Podemos αλλά και τη δεξιά επικράτηση στη Μαδρίτη, γράφουν τα Νέα. «Εχει να κάνει με την ειδική διαχείριση της πανδημίας στη Μαδρίτη από την Αγιούσο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο και ηπιότερο μέτρο το τοπικό και στοχευμένο λοκντάουν και αυτό φάνηκε πως άρεσε στην τοπική κοινωνία εκεί. Πάντως η δεξιά επικράτηση δεν είναι τάση στην Ισπανία, αφού ας πούμε στην Καταλωνία ή τη Χώρα των Βάσκων η Δεξιά έχει χάσει» έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποκωδικοποιώντας το «πολιτικό ταμείο». Συμπλήρωνε το άφθαρτο του προσώπου της Αγιούζο ως παραπάνω αιτία της νίκης, χωρίς όμως να συνδέει την αποχώρηση του Ιγκλέσιας με τα ελληνικά πολιτικά γεγονότα.

«Μάλλον θα επιχειρήσουν να το κάνουν οι αντίπαλοί μας, αν και το ισπανικό σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό από το ελληνικό» σημείωνε, όμως η τάση δεν πέρασε απαρατήρητη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, αυτό που διέρρεε χθες από την Κουμουνδούρου σε σχέση με την ισπανική μάχη ήταν πως οι Podemos δεν θα εξαφανιστούν από το πολιτικό σκηνικό μετά την ήττα της Μαδρίτης. Πως θα υπάρξει ανανέωση προσώπων μετά τον Ιγκλέσιας και θα κριθούν εν πολλοίς από το πόσο θα κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά τις θέσεις – κλειδιά που έχουν στη συγκυβέρνηση με τον Σάντσεθ (π.χ. τα εργασιακά). «Είναι ιδιάζουσα περίπτωση η Μαδρίτη, αλλού το Λαϊκό Κόμμα καταποντίστηκε» έλεγαν χθες, αν και σύμφωνα με τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θυμούνται τις «σχέσεις και τις φιλίες τους με τους Podemos τον καιρό των Μνημονίων».

The post Το πολιτικό τέλος των Podemos φοβούνται ότι θα έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα