Το μηνυμα παναγιωτοπουλου για τον πολιτισμο...

16:01 11/7/2013 - Πηγή: Fimotro
«Υπάρχει μια Ελλάδα με διάρκεια, διαχρονικότητα, που ανακάμπτει και, γιατί όχι, θριαμβεύει», είναι το μήνυμα το οποίο θέλει να αναδείξει διεθνώς, ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, ...
όπως ανέφερε στην πρώτη του συνάντηση με τους συντάκτες Πολιτισμού.
Κρίσιμο το φετινό καλοκαίρι
Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει πως ήταν λάθος η κατάργηση του υπουργείου Πολιτισμού, γι’ αυτό η κυβέρνηση το επανίδρυσε, ενώ αναφερόμενος στις δυσκολίες
και την κρισιμότητα του φετινού καλοκαιριού τόνισε: «η δική μας προσπάθεια είναι να φέρουμε σε πέρας όλες τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το φετινό καλοκαίρι».
Ο υπουργός, παρουσιάζοντας τις υπάρχουσες προτεραιότητες της κυβέρνησης και θέτοντας ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους την επιτυχή διοργάνωση της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, το 2014, ανέφερε πως υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες.
Παρόντες στη συνάντηση, ήταν ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, και η γενική γραμματέας του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη. «Με τον Γιάννη είμαστε παλιοί καλοί φίλοι και θα διαχειριζόμαστε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού και οι δύο» είπε για τον υφυπουργό ο κ. Παναγιωτόπουλος και έκανε αναφορά σε ορισμένες από τις προτεραιότητες που έχουν θέσει.

Ενδεικτικές προτεραιότητες

Κτηριακό
Ο υπουργός ανέφερε πως θεωρεί επικρατέστερο το σενάριο της οδού Πειραιώς(εγκαταστάσεις Τσαούσογλου), και μίλησε για την δημιουργία ενός πολιτιστικού άξονα. Σήμερα, οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι διασκορπισμένες σε 17 κτήρια, ενώ αναφορά έγινε και στην προεργασία που είχε κάνει για το θέμα ο Κώστας Τζαβάρας.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Τα προβλήματα που υπάρχουν – με τις εργασίες να έχουν παγώσει - θα ξεπεραστούν, θα ελεγχτούν τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και υπάρχει πίστη ότι θα βρεθούν λύσεις.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
«Δεν θα κλείσει, δεν θα περιοριστεί, αλλά θα επεκταθεί, και ο ρόλος του θα εξελιχθεί σε μια κεντρική κυψέλη πολιτισμού» τόνισε ο υπουργός, αναφέροντας πως η νομοθετική ρύθμιση για το Μέγαρο ανήκει στις πρώτες προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου, χαρακτηρίζοντας το θέμα εξαιρετικά επείγον.

Μετρό Θεσσαλονίκης
Οι εργασίες για το Μετρό έφεραν στο φως μια καταπληκτική ενότητα μνημείων αστικού βυζαντινού πολιτισμού, και ο υπουργός είπε ότι έχει ήδη συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης, και ότι γνωρίζει τις οξείες αντιπαραθέσεις αρχαιολόγων. Ανέφερε, επίσης, ότι ως υπουργός Άμυνας είχε εξετάσει το σχέδιο μεταφοράς των αρχαιοτήτων σε στρατόπεδο. «Η λύση θα δοθεί μόνον αφού συγκεντρωθούν όλες οι απόψεις, και εξετασθεί ακόμη και το ενδεχόμενο να συνυπάρξουν αρχαιότητες και Μετρό».

Κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης
Η κα Λίνα Μενδώνη έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με αποτέλεσμα «οι άνθρωποι να μη βγουν στον δρόμο», είπε ο υπουργός.
Ελληνικός κινηματογράφος
Για τον τομέα του ελληνικού κινηματογράφου, ο υπουργός, αναφερόμενος και στο γεγονός ότι φέτος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας θα τιμηθεί ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Φεντερίκο Φελίνι, είπε πως εκκρεμεί μια συνάντηση με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τόνισε πως υπάρχει διάθεση να μπει το ελληνικό σινεμά σε τροχιά διεθνών Φεστιβάλ, έχοντας την υποστήριξη της πολιτείας. «Να μην αισθάνονται οι Έλληνες δημιουργοί μοναξιά», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΕΚΕΒΙ
Για το θέμα του ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) ο υπουργός ανέφερε ότι η χώρα υποχρεώθηκε να συρρικνώσει οργανισμούς, και τόνισε: «καθημερινά καλούμαστε να διαχειριστούμε και ένα διαφορετικό θέμα κρίσης». Στις έμμεσες προτεραιότητες είναι μια συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Βιβλίου.

ΕΣΠΑ
«600 έργα ενταγμένα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην απορροφητικότητα. Το πρώτο εξάμηνο υπήρξε ένα πρόβλημα, το οποίο όμως έχει πλέον λυθεί. Σε όσα είχαμε δηλώσει ήμασταν απολύτως συνεπείς και ο επόμενος στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ένα διακριτό κεφάλαιο για τον πολιτισμό», ανέφερε σχετικά ο υπουργός.

Για την προβολή
Τέλος, ο υπουργός αναφερόμενος σε συνάντηση που θα είχε με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ανέφερε πως σκοπός είναι να υπάρχουν συντονισμένες προσπάθειες και κοινές δράσεις των δύο υπουργείων για την προβολή της χώρας μας, με προτεραιότητα την ένταξη των μνημειακών θησαυρών, που βρίσκονται σε όλη τη χώρα, στα τουριστικά πακέτα.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα