Το μελλον της κεντροδεξιας ειναι στο κεντρο

08:27 21/4/2016 - Πηγή: Fimotro
Του Χάρη Παυλίδη
(από το : news247.gr)
Η στρατηγική της επαναφοράς της Νέας Δημοκρατίας στο μεσαίο δρόμο- στην Αριστοτελική μεσότητα του κέντρου- αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής που είχε χαράξει ο Κώστας Καραμανλής από τον Μάρτιο του 1997. Τα χρόνια που...
ακολούθησαν επιβεβαίωσαν την ορθότητα της επιλογής αφού οδήγησαν τη Νέα Δημοκρατία στη νίκη, αφήνοντας πίσω τις εκλογικές ήττες του 1993 του 1996 και του
2000 που τη "στοίχειωναν". Ωστόσο ο απεγκλωβισμός από νοοτροπίες και αντιλήψεις του παρελθόντος δεν επετεύχθη στο βαθμό που επιθυμούσε ο Κώστας Καραμανλής, γεγονός που είχε επιπτώσεις στη διακυβέρνηση της χώρας.

Σε παρόμοιες συνθήκες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί, μετά από τρεις εκλογικές ήττες, να οριοθετήσει το νέο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας. Επί αυτού του πλαισίου διαφαίνονται διαφωνίες και επιφυλάξεις που στο συνέδριο θα είναι υγιές να εκφρασθούν. Εναπόκειται στην ηγεσία του κόμματος, πέραν του συμβολισμού που επιχειρεί να προσδώσει με το κεντρώο άνοιγμα, να εξηγήσει τη νέα πολιτική αντίληψη μέσα από μια σειρά προτάσεων που θα συγκροτούν μια σαφή και ολοκληρωμένη πολιτική μετριοπάθειας. Απαραίτητη ώστε η Κεντροδεξιά να απαλλαγεί από φορτίσεις που την υποχρεώνουν να βρίσκεται διαρκώς απολογούμενη. Επί τη ευκαιρία κόμματα εξουσίας της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, με περισσότερες αρνητικές φορτίσεις από τη Νέα Δημοκρατία, κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από το παρελθόν τους όταν με αποφασιστικότητα προχώρησαν στην υπέρβαση. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, που με ηγέτη τον Αθνάρ και σύνθημα "Το μέλλον μας είναι στο Κέντρο" κατάφερε να προσελκύσει ψηφοφόρους πέραν της συντηρητικής Δεξιάς.
Η επιχείρηση επαναφοράς της Νέας Δημοκρατίας στον ευρύτερο κεντρώο χώρο, μέσα από τη σύνθεση διαφορετικών θέσεων που οδηγούν στην πολιτική συνεννόηση με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, αποτελεί αναγκαία επιλογή για μια αστική πολυσυλλεκτική παράταξη του μέτρου και της μετριοπάθειας. Εντός αυτού του πολιτικού πλαισίου όλοι στη Νέα Δημοκρατία οφείλουν να κατανοήσουν ότι ο μεσαίος χώρος δεν είναι ιδεολογία αλλά κοινωνική αναφορά. Και ως τέτοιος μόνο αυτός μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις πλειοψηφικής πραγματικότητας, που είναι απαραίτητη για ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα εξουσίας.
Στο επικείμενο συνέδριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να ολοκληρώσει την πορεία που ξεκίνησε ο Κώστας Καραμανλής. Να επιμείνει στην πολυσυλλεκτικότητα της Νέας Δημοκρατίας και συγχρόνως να εντείνει την προσπάθεια ώστε να τονισθεί το φιλελεύθερο κεντρώο προφίλ της. Να πείσει εκείνο το κομμάτι του εκλογικού σώματος που δυσπιστεί για τις προθέσεις του, ότι η κεντροδεξιά μετεξελίσσεται σε παράταξη της σύνθεσης και του μέτρου στην οποία δεν έχουν θέση ακραίες φωνές και απόψεις. Είναι αναχρονιστική η αντίληψη που θέλει τη Κεντροδεξιά να αποδέχεται κάθε αντιαριστερή θέση. Παρόμοιες αντιλήψεις, τις οποίες πλήρωσε η Νέα Δημοκρατία στο πρόσφατο παρελθόν, κατέστησαν την παράταξη λιγότερο πολυσυλλεκτική και σταδιακά την απομάκρυναν από το φυσικό της χώρο, το πολιτικό και κοινωνικό κέντρο.
Γι αυτό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει την ευκαιρία στο συνέδριο να γυρίσει σελίδα και να καλέσει όλους όσοι έχουν επιλέξει να στοιχηθούν με την δημοκρατία και την ελευθερία, πέρα από κομματικές ταμπέλες, να συμβάλλουν στην αλλαγή της ελληνικής Κεντροδεξιάς προκείμενου να συμπορευθούν στη νέα πολιτική πορεία προσαρμογής στις απαιτήσεις της κοινωνίας και στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών.
*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος
Keywords
Τυχαία Θέματα