Το ευρω θυσια στην ακροδεξια απο τη μερκελ

12:37 5/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Νίκος Χειλάς
(από το Βήμα της Κυριακής)
Μόνο μια καταστροφή μάς σώζει. Μια συντέλεια του κόσμου, σαν αυτή που προβλέπει το ημερολόγιο των Μάγια για τις 21 Δεκεμβρίου του 2012. Μόνο εν όψει μιας τόσο υπαρξιακής απειλής, λέει ο γερμανός δημοσιολόγος Βόλφγκανγκ...
Μουνχάου, θα μπορούσε ίσως η Ανγκελα Μέρκελ να «βάλει μυαλό» και να πάρει εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα για τη σωτηρία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Διαφορετικά
θα πρέπει σύντομα να πούμε το τελευταίο «αντίο» στο ευρώ και στην (ενωμένη) Ευρώπη. Ωστόσο η καγκελάριος δεν επηρεάζεται από τέτοιες προφητείες και οράματα. Η σωτηρία του ευρώ ήταν και παραμένει γι’ αυτήν ένα ορθολογικό εγχείρημα που συντελείται με μικρά, μεθοδικά βήματα. Και αυτό προμηνύει ένα άλλο τέλος εποχής: τη βαθμιαία αποδόμηση της ευρωζώνης κατά την τακτική του σαλαμιού. Ή, όπως έγραψε η εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung»: «Το τέλος του ευρώ σερβιρισμένο σε φέτες».

Το ευρώ αποτελεί για την κυρία Μέρκελ θαυματουργό - και γι' αυτό απολύτως προστατεύσιμο - αγαθό. Χάρη σε αυτό η Γερμανία κατάφερε τα 10 τελευταία χρόνια να μετεξελιχθεί στη μοναδική οικονομική και πολιτική υπερδύναμη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει η Ευρώπη» συνηθίζει να λέει - εννοώντας φυσικά με αυτό την αποτυχία του «γερμανικού» ευρώ και της «γερμανικής» Ευρώπης.

Γι' αυτό και η πρόσφατη κοινή δήλωσή της με τον Φρανσουά Ολάντ, ότι η Γερμανία και η Γαλλία «θα κάνουν το παν για να σώσουν το ευρώ», θα πρέπει να ληφθεί ως κυριολεξία τοις μετρητοίς. Η καγκελάριος δηλώνει αποφασισμένη να υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων την πολυθρύλητη «κότα με τα χρυσά αβγά», το μέσο που έφερε μοναδική δύναμη, πλούτο και αίγλη στην ίδια και στη χώρα της.

Κάθε άλλη εναλλακτική λύση, όπως η επιστροφή στο μάρκο ή η έκδοση ενός ασύμφορα υπερτιμημένου «βορειοευρώ» των πλούσιων χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά, είναι λοιπόν γι' αυτήν εκ του πονηρού. Κι έτσι το βλέπουν και όλοι οι βασικοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες στη Γερμανία. Εξαιρέσεις, όπως εκείνη του (γνωστού για την «ξενοφαγία» του) πρώην μέλους του προεδρείου της Bundesbank Τίλο Σαρατσίν, επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Ωστόσο, ως γνωστόν, ο δρόμος προς την Κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις. Και προς τα εκεί οδηγεί και η πολιτική της καγκελαρίου. Σε αυτό συμφωνούν όχι μόνο οι περισσότεροι ειδικοί αλλά και σύσσωμες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Και αυτές εξεγείρονται τελευταία ανοιχτά κατά της καγκελαρίου. «Ο Μόντι σφυρηλατεί συμμαχία κατά της Μέρκελ» έγραφαν τις προάλλες οι «FT Deutschland» αναφερόμενες στις πρόσφατες επαφές του ιταλού πρωθυπουργού με τον ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι και τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ.

Το μήλον της Εριδος; Ο κ. Μόντι - με τον οποίο φαίνεται να συμφωνεί εν πολλοίς και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι - θέλει να εξοπλισθεί ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης (ESM) με τραπεζική άδεια, έτσι ώστε να μπορεί να αγοράζει με αυτήν κρατικά ομόλογα των προβληματικών κρατών στη διεθνή αγορά. Αυτά, κατατεθειμέ
Keywords
Τυχαία Θέματα